FLYERZ REVIEW

Csíksomlyói passió az Újszínházban – Nem csak ünnepek közeledtével fontos a szeretet üzenete

IMG_4637

A Csíksomlyói passió című darab nagy sikere az Újszínházban nem véletlen: a kereszténység történetének legfontosabb állomásait bemutató színmű nagyszerűen ötvözi a magyar hagyományokat az európai vallástörténettel. Nagy Viktor monumentális rendezése pedig festő képekkel teszi látványossá és nagyon emberivé az előadást.

A nyolcvanas évek elején kerültek elő szinte érintetlenül azok az énektöredékek, amelyek nagy része még a XVIII. században keletkezett. Ezeket felhasználva és kiegészítve született meg Kerényi Imre és Balogh Elemér Csíksomlyói passiója, melyhez Rossa László írt zenét.

A maga nemében egyedülálló alkotás a kettősségen alapul: az áhítat pillanatait időről időre megtöri az ördögök megjelenése, akik durva, olykor trágár szövegekkel emlékeztetnek az emberi esendőségre.

Az üzenet mindenkor aktuális, hiszen naponta vívjuk meg a harcainkat, igyekszünk az anyagi jólét mellett megmaradni embernek, jó embernek. Néha nyerünk, néha veszítünk az élet csatáiban, és néha jó emlékeznünk arra, hogy a szeretet létünk alapja. Legalábbis így kellene lennie.

A Csíksomlyói passió eltér a szokásos passiójátékoktól, hiszen nem csak Krisztus kálváriáját mutatja be, a történet az ember teremtésével indul. Apró felvillanások vezetik a nézőt a történeteken át, amelyek átható erejűek. Az erős színészi játékot a nagy létszámú tánckar mozgása teszi teljessé, lenyűgöző koreográfiával.

Az ünnepek közeledtével gyakorta hangsúlyozzuk a szeretet és a megértés fontosságát, ám e szó valódi értelmét ritkán érezzük át igazán.

Nem kell vallásosnak lenni vagy ismerni a Bibliát ahhoz, hogy Jézus tanításainak örökérvényűségét megértsük. Naponta kerülünk konfliktushelyzetekbe, melyekben a döntéseink következményei kihatnak a további életünk alakulására. Sokszor feledjük, hogy a játszmáinkban elért győzelemnek mindig ára van, néha jobb lenne engedni – ez az előadás többek között erre emlékeztet minket.

A két ellenpólust két nagyszerű színművész játssza.

Bánföldi Szilárd egy fiatal színművész, aki hatalmas lehetőségnek tartja, hogy Ádám és Jézus szerepét osztotta rá Nagy Viktor rendező.

  • Elképesztő érzés volt tapasztalni másfél hónapon keresztül a színészek részéről, a kóruson, a tánckaron át a díszítőmunkásokig, hogy mennyire beleteszi magát mindenki a próbafolyamatba, mekkora hittel viseltetik az előadás iránt. Ez egyértelműen a darab tartalmának, szerkezetének, valamint a rendezőnek, Nagy Viktornak köszönhető, aki tökéletesen kézben tartotta az előadást, így a közösséget is -mesélte Bánföldi Szilárd. –  Ennek az előadásnak, és minden más passiójátéknak, amit már több száz évvel ezelőtt is játszottak a templomokban, köztereken, az volt a szerepe, hogy egy átfogó, érthető, tiszta képet kapjon a néző Jézus életéről és a Bibliáról. Ezen belül természetesen hordozta és eljuttatta az emberekhez a Biblia legfőbb üzeneteit, amik a hiten és a szereteten alapulnak. E két fogalom alapvetően határozza meg az embert kortól, vallástól, identitástól függetlenül.

Lucifer Nagy Lóránt alakítja, aki igyekezett nagyon is mai ördöggé válni a darab során.

  • A szerepemet igyekszem abszolút a mai világ rendszere szerint formálni, hiszen a luciferi jelenség nagyon is jelen van napjainkban is, ahol mindig könnyebb kritizálva véleményt formálni, egymásra mutogatva bűnbakot keresni, mint valódi megoldásokat mutatni. Ez rontja el a dolgokat, térít le minket a helyes útról. És emiatt kerestük és keressük napjainkban is a magasabb rendű jót. A konklúzió pedig az, hogy hiába keressük önmagunkat fent, vagy lent, végül úgyis az embertársainkban találjuk meg igazán magunkat.

A Csíksomlyói passió Kerényi Imre emlékére került fel az Újszínház repertoárjára, méghozzá Nagy Viktor rendezésében.

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .