GASZTRO

CUKKINIS LASAGNE MENTESEN: GLUTÉN ÉS TOJÁS NÉLKÜL

32009737_f3401b23a612ae943084ba803da16df2_wm
Fantasztikus alternatívája a népszerű olasz tésztaételnek. Szénhidrátcsökkentett, ketobarát lasagne. Nem fogod hiányolni belőle a tésztát.

Hozzávalók 6 adaghoz:

  • 600 gramm cukkini (hámozva) (kb. 2 nagy vagy 3 közepes méretű)
  • 500 gramm darált marhahús
  • 500 gramm konzervparadicsom (például passata)
  • 2 evőkanál konzervparadicsom-püré
  • 1 kis fej apróra vágott vöröshagyma
  • 200 gramm mozzarella apróra vágva vagy reszelve
  • 60 gramm finomra reszelt parmezán sajt
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 2 teáskanál 
  • 1 evőkanál szárított oregánó
  • 0.25 teáskanál csilipor (Cayenne-bors)
Recept idők

Elkészítés:

Először készítsük el a húsmártást. Kenjünk ki egy serpenyőt olívaolajjal, tegyük bele a hagymát, és alacsony lángon, időnként megkeverve pároljuk pár percig. Adjuk hozzá a darált húst, és süssük fehéredésig, kb. 5 percig. Tegyük bele a paradicsomokat, és forraljuk fel. Gyakori kevergetés mellett főzzük közepes hőmérsékleten kb. 10 percig. Fűszerezzük oregánóval, Cayenne-borssal, sóval. Az ízek összeforralása után tegyük félre a mártást.

Melegítsük elő a sütőt 190 fokra. A cukkinik végeit vágjuk le és szeleteljük fel csíkokra. Helyezzük a cukkiniszeletek egyharmadát egy jénai tálba, majd egyenletesen oszlassuk el rajta a húsmártás felét. Szórjuk rá a mozzarella egyharmadát. Ismét cukkini következik, majd húsmártás és sajt (ameddig az alapanyagok elfogynak). Legvégül a tetejére a maradék mozzarellát és parmezánt szórunk. Süssük aranybarnára, kb. 45 perc alatt. Szeletelés előtt legalább 10 percig hagyjuk pihenni.

A dietetikus tippje: „Ha laktózmentes mozzarellát választasz, akár laktózmentessé is teheted a receptet! De jogos lehet a kérdés, hogy mi a helyzet parmezánnal. Tudtad, hogy sok sajt eredendően laktózmentes, annak ellenére, hogy nem emelik ki a csomagoláson? Kemény sajtok (pl. ementáli, parmezán, cheddar) esetén a savó elvonásával gyakorlatilag a laktóz is távozik, tehát a hosszú érlelésű sajtok az érés során szinte teljesen laktózmentessé válnak.”

Forrás: https://divany.hu/

 

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .