FLYERZ REVIEW

Dub FX Tisza cipőben hódítja meg Magyarországot

dubfx-01

Eredeti neve Benjamin Stanford, de mi magyarok csak Dub FX-ként ismerjük és szeretjük. Ben örömmel jár vissza Magyarországra, évente akár több alkalommal is. Legutóbb az EFOTT-on lépett fel – mi is ott tudtunk vele beszélgetni egy vitorlás fedélzetén –, de ősszel is elhozza Budapestre fülbemászó utcazenéjét.

Vettél már lakást itt Magyarországon? Olyan sokat jársz ide koncertezni!

Igazán jó lenne, imádnám! De ez nem csak az én döntésem és jelenleg még az első házam részleteit fizetjük Ausztráliában. Talán a jövőben… de azért nem vagyok annyira gazdag srác, hiába van sok fellépésem.

Fotó: EFOTT

Milyen a magyar fesztiválközönség?

Imádom a helyszínt és a magyar embereket is, nem nehéz! A zeném pont fesztiválokra lett kitalálva, ami tulajdonképpen az utca és egy klub keveréke. És képzeld, szerintem Budapesten van a legtöbb rajongóm a világon! De elmondhatom, hogy magyar barátaim is vannak: Delov Jávor a Random Tripből, és G Ras a Riddim Colonyból – Ő például rengeteget segített nemrég a jamaicai túrám alatt.

Hogyan tudod összeegyeztetni a zenélést a családi élettel?

Életem felét a zene teszi ki, a másik felét a feleségemre és a gyermekünkre fordítom. A zenélés és a család nálam egy egész dolog, összefonódott az évek alatt; nem érzem úgy, hogy megosztva kellene kezelnem. Otthon Ausztráliában, amíg a feleségem reggel jógázik, addig én elmegyek sétálni a gyerekkel – de akkor is én vigyázok Saharára, míg Sahida a művészetnek él. Általában az étkezéseket is együtt töltjük, a többi időben viszont a stúdióban vagyok. Az életünk, az életstílusunk teljesen összekapcsolódott.

Fotó: EFOTT

És mi a helyzet most, amikor turné közben keresztül-kasul bejárod Európát?

A bázisunkat áthelyeztük Bristolba, ott élünk a nyáron, és onnan indulok a koncertekre, majd oda is repülök vissza. A hét felét így együtt tudjuk tölteni. Sokkal jobb, mintha hónapokig nem láthatnám őket.

Ha választhatnál az utcazenélés és a világkörüli turné között, újra megengednéd a haverodnak, hogy feltegye rólad a legendás Flow-videót a Youtube-ra?

Ami azután történt, az messze túlszárnyalta az elképzeléseimet! Fogalmam nem volt a következményekről, én csak a világ körül szerettem volna utazni és zenélgetni az utcán, új dalokat alkotni. Titkon azért reméltem, hogy az utazás majd inspirál és írok pár slágert, de nem gondoltam volna, hogy az utcán történő beatboxolás és a loopolás ennyire bejön majd az embereknek. Úgyhogy élvezem ezt az életet!

Fotó: EFOTT

A zenéddel nagyon fókuszálsz az egyén harmóniájára, az „öntisztításra”. Ez a tisztítás gondolom befelé és kifelé is irányul.

A zeném leginkább az önmegvalósításról szól. Találd meg az erősségeidet, legyen célod az életben, legyél egyensúlyban. Ha mindenki ezekre koncentrálna, sokkal kevesebb probléma létezne a Földön. A fogyasztói társadalom sajnos nem abba az irányba mutat, hogy az emberek etikusan és empatikusan éljenek egymás mellett. Az emberiséget kellene szolgálnunk, nem egy multinacionális nagyvállalatot, mert az nem elégíti ki a szellemünket. Tudom, hogy sokunknak nincs választása, de mindannyian megtalálhatjuk a belső egyensúlyunkat.

A Thinking Clear albumod óta eltelt két év, számíthatunk hamarosan új lemezre tőled?

Igen, dolgozom éppen egy új lemezen, de mielőtt megjelenne, egyéb tartalmakkal árasztom el az Internetet. Minden kedden kirakok egy videót a jamaicai útról, ahol más zenészekkel közösen zenélünk – ebben segített G Ras. Ezután adom ki a várva várt albumot, majd egy koncertvideó jön, ősszel pedig újabb európai turnéra indulok, szeptember 29-én a Barba Negrában is fellépek!

Szeretettel, és minimum egy kollekció új Tisza cipővel várunk!

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .