Flyerz Magazin - MINDENHOL OTT VAGYUNK!
GASZTRO

Te utaznál 120 kilométert egy vacsoráért?

zuzmoeger

Nagyjából három-négy évvel ezelőtt robbant be Heves megyébe is a gasztroforradalom, jócskán felkavarva az addigra már kissé áporodott állóvizet. Az új, világlátott generáció izgalmas csavarokkal pezsdítette fel Eger kulináris életét, és igen nagy sikerrel képvisel gyökereiben új szemléletet a helyi gasztronómiában. A forradalom jótékony hatásai a tradicionális vonalra is átterjedtek, természetesen a helyiek és a turisták legnagyobb örömére, akiknek 2017-ben már kész gasztrotérképre lesz szükségük, hogy teljes egészében láthassák, mit kínál számukra Eger.

Gasztronómiai összefogás

A gasztronómiai virágzás mellett az újhullámos vendéglátósok fejében megérett az összefogás gondolata. Szép és jó, hogy minden egység feltűnik valahol, valamilyen formában, de ha egy turista megérkezik a városba, nem biztos, hogy képben van azzal, melyik helyet érdemes meglátogatnia, mi passzol legjobban az ízléséhez, és milyen egyéb programokkal tudja összekötni a kulináris élvezeteket. Az egységes képben összefoglalt egri gasztronómia víziója sarkallta a helyi vendéglátás magját arra, hogy felkeressék a Flyerz Magazint, aki megfelelő platformként nyújtana táptalajt szerveződésüknek. Elképzeléseik szerint a regionális tartalmú weboldal és újság segítséget nyújtana átfogóan megjeleníteni az egri gasztronómiát, melybe ugyanúgy beletartozik a tradicionális és az újhullámos vonal, mint a borászat és a kultúra is.

Fotó: egriugyek.hu

Egerbe leginkább a fővárosból és Debrecenből érkeznek egy vagy több napra a látogatók, akik gyakran nem rendelkeznek “up-to-date” információval a helyi gasztronómiával kapcsolatban, ezért egyre nagyobb az igény rá, hogy felállítsanak egy gasztronómiai térképet, mely kézenfogva vezeti gasztroturistákat. Azért is elemi érdeke ez a helyi vendéglátósoknak, mert manapság nem számít ritkaságnak, ha valaki nagyobb útra is felkerekedik egy különleges gasztrokaland reményében. Az egységben bemutatott, megfelelően ajánlott sokszínű egri gasztronómia pedig pontosan az, amiért már megéri 120-130 km-t utazni!

Egri gasztrokaland

Így is tesz a budapesti Flyerz szerkesztőség ezen a hétvégén: szedi a sátorfáját és ellátogat Egerbe, ahol lelkes hosztunk, Zsirai László, az egri Flyerz ötletgazdája igazán izgalmas gasztro-cool tourát állított össze számunkra. A napot a Macok Bisztro és Borbárban kezdjük, majd Has Bean filterkávé bemutatón és kóstolón veszünk részt az Update1 Lowcarb Pékség és Specialty kávézóban. Utána bepillantunk a Pizzella Pizzeriába, ebédidőben betérünk a ZuzmÓ! Café, Burger & BBQ-ba, ahol BBQ ebéddel, kézműves sörökkel és újhullámos kávéval várnak minket, desszertünket pedig a Marján Cukrászdában fogyasztjuk majd el. Ezután Badacsonyiné Bohus Gabi, idegenvezető visz el minket egy nem mindennapi sétára, majd külvárosi dűlő- és bortúrára indulunk és meglátogatunk párat  – Tarjányi Pince; Böjt Pincészet; St. Andrea Szőlőbirtok – Eger híres-neves pincészetei közül. A belvárosba visszatérve az Egri Pasa Sátra, a Várfal sétány, az Ízes Gofri, a Szenátor Ház, a Főtér Kávézó és Étterem és a Depresso Kávézó előtt is elsétálunk majd, minden helyre bekukkantva egy pár percre.

Aki azt gondolná, hogy még a leglelkesebb turista sem képes egy nap alatt ennyi mindent végigjárni, az most figyeljen, mert mindezek után még a Cortado GastroBarban egy jófajta kézműves burgerrel és koktéllal öblítjük le a napot, amit végül a Gál Tibor – Fúzió Pincészetben borkóstolással és látványpince látogatással koronázunk meg. Rendkívül tartalmas programnak nézünk elébe, melyből sajnos többen kimaradnak ez alkalommal, de egy napba sajnos csak ennyi fér bele. Ígérjük, hogy amint lesz lehetőségünk újra ellátogatunk majd Heves megyébe!

Az egész kirándulás legjobb része az lesz, hogy egész szombaton élő bejelentkezésekkel és interjúkkal örvendeztetjük meg a kedves Olvasóinkat a fentebb felsorolt helyszínekről, így ti is betekintést nyerhettek Eger pezsgő gasztronómiai életébe!

Tartsatok velünk és kövessétek a Flyerz szerkesztőségének egri gasztrokalandját április 8-án 11-től a Flyerz Magazin Facebook oldalán!

Programot ajánlunk

Amellett, hogy felderítjük a várost, máris ajánlunk Nektek egy szuper gasztronómiai programot! A korábban említett gasztronómiai összefogás eredményeképpen meg is született az első átfogó rendezvény, mely a GasztroTavasz nevet viseli. 16 egri vendéglátó vállalkozás mindösszesen 27 egri étel és kávéital különlegességet dolgozott ki 2017 tavaszán. Arra a kérdésre keresik a választ, hogy vajon mitől lesz egy fogás igazán EGRI, ennek megfelelően mindenkinek ki kellett találnia egy teljesen új egri ételt – főétel, desszert és kávé kategóriában – főleg helyi alapanyagok felhasználásával. Ezeket a résztvevő éttermekben március 15. és május 15. között lehet megkóstolni, majd leadni a szavazatainkat a legjobbra.

Leave a Comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..