GASZTRO

Egy ízes falat Amerika, ahol a kalória leveri a biztosítékot

i55-01

Amerika legendás ételeivel zabálhatjuk végre tele magunkat Budapest legújabb éttermében, az I 55-ben, és most nem csak a szokásos hamburger-hotdog-steak vonalra gondolunk ám. Nyilván lesz minden, amit egy egyesült államokbeli útszéli fogadóban kapni lehet, de a pizza szerelmeseinek van a legjobb hírünk: végre Magyarországon is kóstolható a deep dish pizza!

Teljes nevén Chicago deep dish pizza az étel becsületes neve, de álljunk még meg egy pillanatra, mielőtt belépnénk a bárba. Ugyanis a Budapest belvárosában, a Bajcsy-Zsilinszky út és az Alkotmány utca sarkán járunk, ami a város kocsmakultúrájában jártasaknak elég támpont ahhoz, hogy lelki szemeik előtt megjelenjen a Becketts pár éve bezárt műintézménye, amelynek helye május 25-től végre újra élettel telik meg!

Kiss Péter (középen) és testvére, Dávid (balra) elhozta Magyarországra a deep dish pizzát. Fotó: Csiki Vivien

Az üzlet egyik tulajdonosa az a Kiss Péter, aki korábban a Wesselényi utcában üzemeltetett egy jól menő hamburgeres helyet, csak kinőtte a rendelkezésre álló teret. Persze azt se hallgassuk el, hogy övé a Szent István körúton található Budapest Barbecue Company, ahol az Amerikából ideutaztatott szmókerek pöfögik ki folyamatosan a finomabbnál omlósabb húsokat. Amúgy egy igazi USA-fanatikussal van dolgunk, Péter évente kétszer-háromszor elutazik a tengerentúlra, de nem csak kirándulni, hanem szakmai része is van egy ilyen vizitnek.

Röviden annyi, hogy a szállodaiparban kezdett dolgozni, Las Vegas neki egy Mekka. És hogy visszakanyarodjunk az új helyéhez, az I 55-ös államközi autópályáról elnevezett étteremhez és a hely specialitásához, a Chicagóból származó pizzához, el kell hogy mondjuk: a bevezetést őrületes kutatómunka és ipari kémkedés előzte meg. És most a szó legszorosabb értelmében végzett etikus spionkodásról beszélünk, merthogy Péter fogta magát az öccsével, Dáviddal – aki az I55 szakácsa és másik tulajdonosa –, és az üzletvezetővel, Mátéval, aztán kirepültek Chicagóba egy tanulmányútra, ahol végigzabáltak 5 napot. És elemeztek, és fotóztak, és kérdeztek. Ha kellett, diszkréten leitatták az étteremtulajdonost, ha szükség volt rá, akkor az alapanyagok után kutatva megörökítették a sikátorokban a kukákat, hogy a lehető legjobb recepttel térhessenek haza.

A Chicago deep dish pizza nem egy diétás étel. Fotó: Csiki Vivien

Amúgy csak a véletlennek köszönhető, hogy behozták hazánkba ezt az ételt. A Wesselényi utcai bolt az idők folyamán egyre kisebbnek bizonyult, a 60 négyzetméter helyett egy három-négyszer nagyobb üzletet szerettek volna. Aztán 863 négyzetméter lett, ami „tényleg nem hiányzik, de ez tetszett meg” – mondta Péter. Mivel ekkora helyen nem lehet csak hamburgert árulni, ezért előhúztak egy ütőkártyát a pakliból, ez lett a deep dish pizza. Amelynek a nevét már annyiszor leírtuk, hogy lassan illendő megosztani azt is, mitől különleges ez.

Jellegzetessége, hogy nem lapos, hanem már-már pite vastagságú. Körülbelül 5 centi vastag, azért, mert egy ilyen magas falú acél tálban sütik 220-230 fokon. Tésztája egy puha, vajas tészta, amelyre először a sajtokat – olasz mozzarellát és amerikai cheddart –, majd a többi feltétet rakják, és a végén jön rá a paradicsomszósz, hogy ne égjen le a teteje. Mert hogy a vastagsága és a sütő hőmérséklete miatt ezt körülbelül 22 percig sütik. Ebből egy 25 centis darab 2-3 éhezőnek is elegendő energiát biztosít egy vacsora keretében, csak hogy érzékeltessük a térfogatbeli különbséget. Azt kell tudni még róla, hogy 1943-van egy olasz úriember, Ike Sewell alkotta meg ezt a pizzát.

Az I 55 annyira amerikai, hogy a falakon a relikviák is mind az USA-ból származnak Péter korábbi útjairól, a kialakításról nem is beszélve – a székeket azért nem onnan hozták, csak a kinézetet. Komfortos boxokban szemezhetnek a betérő vendégek az étlap különlegességeivel, amelyen a Chicagóból New Orleansig húzódó autóút környékének az ételei is megtalálhatóak. Ezek közül a Jambalayát érdemes még kiemelni, amely Louisinából származik, és leginkább a spanyol paellára hasonlít. De akár mondhatnánk a jó magyar rizseshúst is, csak disznó helyett marhakolbász, csirkét és garnélát tesznek bele, és cajun fűszerezéssel bolondítják meg. Igazából kisregényt lehetne írni az ételekről, de amit még érdemes kiemelni, az a csapolt sörök kínálata. A Carlsbergnek egész jó kis portfolója van – szám szerint 7 sörrel –, amelyben egy közepesen tesztes olasz maibock (Poretti 5), két belga apátsági (Grimbergen), a névadó alaplager és a cseh Budweiser mellett akad még egy francia fűszeres búza (Kronenbourg 1664) és meglepetésként egy magyar kisüzemi IPA, a Horizont Delight is.

A jambalaya New Orleans környékéről származik. Fotó: Csiki Vivien

Lehet válogatni az ízek között, valamivel ugye le kell öblíteni a nem kis mennyiségű ételt. Mert egy valamit nem lehet eléggé hangsúlyozni: az I 55-re fel kell készülni gyomorral, de a kalóriát nem szabad számolni!

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .