Flyerz Magazin - MINDENHOL OTT VAGYUNK!
GASZTRO

EGY TARTALMAS, ANGOL KARÁCSONYI DESSZERT: MINCE PIE EGYSZERŰEN

paul_hollywoods_mince_04604_16x9

Valamiért ez az a fogás, amit a leggyakrabban fordítanak rosszul magyarra, ezért olykor darált húsos pite néven szerepel, miközben egy édes, gyümölcsös karácsonyi édességről van szó. Évszázadokkal ezelőtt valóban hússal készült, ám mára maradtak az apróra vágott aszalt gyümölcsök és az aromás karácsonyi fűszerek.

Angliában boltokban, előre elkészítve is kapható, és még tölteléket is tudsz venni, üvegben. Pedig annyira egyszerű, hogy akár otthon, kezdőként is összedobhatod ezt a finomságot, ami ráadásul vszonylag sokáig eláll.

Extra édes, nagyon tartalmas desszert, úgyhogy könnyebb ételek, egyszerű levesek és grillezett hal után is kínálhatod. A legjobb benne, hogy simán variálhatod és elkészítheted a saját változatodban, saját kedvenc gyümölcseiddel és fűszereiddel. Ha tökéletesre fejlesztetted, akkor egy szép dobozban, a kézzel írt recepttel tökéletes és személyes gasztroajándék lehet belőle.

Nyami.
Fotó: john shepherd

Hozzávalók 8 személyre:

A töltelékhez

  • 1 zöldalma apróra felkockázva
  • 1 narancs megtisztítva, felkockázva (ha bio, akkor a héja is mehet bele felkockázva)
  • 1 citrom leve (ha bio, akkor a héja is mehet bele felkockázva)
  • ízlés szerint szerecsendió, szegfűszeg, fahéj, szegfűbors
  • 10 deka mandula megtisztítva és feldarabolva
  • 10 deka aszalt meggy
  • 10 deka aszalt vörös áfonya
  • 5 deka kandírozott gyömbér
  • 10 deka barna cukor
  • 10 deka mazsola
  • 6 deka olvasztott vaj
  • 1 deci konyak vagy brandy
  • 1 csapott mokkáskanál 

A tésztához

  • 70 deka liszt
  • 1 csapott evőkanál 
  • 23-25 deka kemény vaj felkockázva
  • 2 tojás sárgája
  • 1 deci víz
  • 3 evőkanál tej
  • 1 evőkanál barna cukor
  • a kenéshez tojás
Recept idők

Elkészítés:

Vágd apróra, majd keverd össze egy tálban a töltelék hozzávalóit. Tedd félre.

A tésztával sem lesz több dolgod: mérd ki a hozzávalóit, aztán adj a gépnek (vagy magadnak) néhány percet, hogy sima tésztává gyúrja.

Ekkor jönnek a kis hőálló, például szilikon muffinformák, esetleg két nagy muffintepsi. Nyújtsd ki a tésztát, és szaggasd a formákba. Ekkor mehet bele úgy másfél evőkanálnyi a töltelékből, majd a tetejére is egy karika a tésztából, de bármilyen formára szaggathatod. Kend meg a tetejét tojással, és formálj bele késsel például egy kis csillagot. Villával zárd le a széleit.

Előmelegített 190 fokos sütőben 20-30 perc is elég neki. Ha kihűlt, szórd meg porcukorral, már tálalhatod is.

Forrás: https://divany.hu/

Leave a Comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..