Flyerz Magazin - MINDENHOL OTT VAGYUNK!
Flyerz SelectionGASZTRO

Egyre népszerűbbek a kisüzemi sörök

sör2

A hazai sörfogyasztás az elmúlt években jelentősen megugrott, s ezzel párhuzamosan a minőségi tételek fogyasztása is növekedésnek indult. Kósa Kolos, a hazai sörforradalom elindítója és az Ital Magyarország Kft. sörszakértője szerint a kézműves sörök reneszánszukat élik, s egyre több új, izgalmas termék jelenik meg a piacon. Az utóbbi években a gasztroforradalomnak, és egyben a kézműves sörök forradalmának köszönhetően kialakult egy olyan fogyasztói réteg, akinek fontos, hogy mit iszik, és mit eszik. A fogyasztók a minőségi termékek fele orientálódnak, s ezáltal egyre többen nyúlnak a kézműves sörökért a boltok polcain.

S hogy mitől is olyan különlegesek a kisüzemi sörök? Kósa Kolos szerint a különbség a beltartalomban rejlik. Ezek a sörök magasabb extrakt- és alkoholtartalommal,  kiváló minőségű alapanyagokból, a technológiai és sörfőzési hagyományokat betartva készülnek. Az Amerikából Európába, majd az egész világba begyűrűző sörforradalomnak köszönhetően rengeteg új ízjegyekkel rendelkező komlófajta került a sörfőzők asztalára. Ezek az alapanyagok egy újragondolt arcot adtak a sörnek, emellett azonban sok régi sörműfaj is reneszánszát éli. A sör egy rettentően színes és sokrétű ital, az alapanyagok száma szinte végtelen, a sörfőző kreativitásán múlik, hogy mit hoz ki az italból. A kisüzemi sörfőzdék folyamatosan tudnak fejleszteni, új termékekkel előrukkolni, így akár minden hónapban előjöhetnek egy újabb receptúrával, míg a nagy üzemeknél egy új termékre való átállás
évekig is eltarthat. Ráadásul a fogyasztó látja és akár meg is ismerheti a sörfőzőt, a főzde dolgozóit, így folyamatos visszajelzéseket kapnak egymástól.

A kézműves sörök közül az idei nyár slágerei elsősorban az IPA, az APA és a gyümölcsös sörök voltak. Az IPA (India Pale Ale) söröket az erőteljes ízek kedvelői fogyasztják, mivel keserűségük a közepesen keserűtől az erősen keserűig terjed, ízvilágukat a különböző komlófajták változatos ízei és aromái uralják. Az APA-t (American Pale Ale) az IPA-tól leginkább a közepesen száraz utóíz különbözteti meg, mely kevésbé intenzív, mint az IPA esetében.

Leave a Comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..