Flyerz Magazin - MINDENHOL OTT VAGYUNK!
Flyerz SelectionSPORT

Együtt élni a küzdősporttal – jóban, rosszban!

C1

Czinke Gabi szinte alig töltött el pár évet az életéből küzdősportok gyakorlása és aktív művelése nélkül. És jól van ez így, hiszen már el sem tudná képzelni, hogy máshogyan is lehetne. De milyen folyamatosan tanulni, tanítani, alázattal viseltetni egy sportág irányában? Erről – is – beszélgettünk vele…

Bevezetésképpen néhány szó Rólad: hogyan kerültél ebbe a közegbe, mit értél el eddig és hová vágysz még?

Több mint húsz évvel ezelőtt kezdtem el a muay thai alapjait elsajátítani. 1995-ben szántam rá magam, hogy a karatét, melyet akkor már négy éve űztem, abbahagyom és a thai-box stílusát szeretném tovább gyakorolni. Az akkor Magyarországon megrendezésre kerülő gálákra látogattam el és nagyon tetszett ez a hatékony küzdelmi stílus. Imponált, hogy ökölvívó technikákkal, könyöktechnikákkal lehet dolgozni, melyeket hatékony láb-, clinch technikákkal egészítünk ki, eredményesek lehetünk a legtöbb küzdelmi stílussal szemben.

Móró Endrénél kezdtem az alapokat és az első meccseimet, majd az évek során rengeteget edzettem; aki sokat segített a kéztechnikáim csiszolásában, az Svasznek Jenő bácsi. Rehák Györggyel sok éven keresztül gyakoroltam a stílust és versenyeztem a segítségével, és nem utolsó sorban Szabó „Pumukli” Árpád, Szikora „Bunyóspityu” István, akik sokat segítettek. Számos amatőr, profi muay thai és K-1 szabályrendszerű rendezvényen indultam, meccseztem korábban, de most annak örülök, hogy egy saját gym-ben gyakorolhatom, oktathatom a muay thai-t, melyet Gál László barátommal, társammal 2013-ban Fit Club – Thai Box Akadémia néven megalapítottunk. Ezt szeretném minél jobb szervezésben menedzselni, hogy a muay thai-t megismertessem azokkal, akik tőlem szeretnének itt tanulni.

Thai-box – számodra ez eszköz, vagy maga a cél?

Nagyon szeretem ezt a sportágat. Nekem a muay thai a hobbim, munkám, életem. Ezt szeretném a továbbiakban is csinálni, gyakorolni és megismertetni az emberekkel.

A lelki/testi erő azonos tőről fakad, vagy teljesen különválasztható? Te külön kezeled a kérdést?

Nem. Úgy gondolom, hogy a kettő szorosan összefügg. Kemény edzések árán fog a lelkünk, személyiségünk is fejlődni, persze egyértelmű elhatározásunk mellett.

Számodra melyikből jutott a több?

Úgy gondolom, hogy lelkileg nagyon erős, kitartó vagyok, úgyhogy egész életemben ennek köszönhetően tudtam átlendíteni magamat a fizikai, mentális megpróbáltatásokon.

Kinek NEM való ez a sportág?

Ez jó kérdés! 🙂 Úgy gondolom, hogy a muay thai-t mindenki gyakorolhatja valamilyen szinten. Mindenkinek magában kell a célját, vágyát megtalálni ebben a sportágban, aztán persze tenni érte. Valakinek rendszeres dinamikus mozgás miatt kell gyakorolnia az egészsége érdekében, valakinek testsúly problémái vannak és ez a sport nagyszerű kardió számára, valaki önvédelmet szeretne elsajátítani, valaki bajnok szeretne lenni, sőt valaki a kikapcsolódást szeretné megtalálni a thai-boxban. Aki eddig sportolási vágyból belecsöppent ebbe a stílusba, annak nagyon megtetszett és állandóan csinálná. Nagyon szeretik. Ez a tapasztalatom eddig. Aki elkezdte, abba sem akarja hagyni.

Miért válassza valaki pont a thai-boxot? Mivel képes többet nyújtani, mint a populárisabb sportok?

Teljesen átfogó mozgást biztosít, ahogy mondani szoktam: „tetőtől-talpig” sportág. Magas koncentrációt kíván ez az összehangolt mozgásforma. És ami nagyon fontos, minden mozgás valamilyen céllal történik. Nagyon sok mindent ad más sportágakhoz képest. Mint ahogy említettem, nem csak egy kikapcsolódást nyújtó hobbi sportág lehet, hanem önvédelem vagy versenysport is. Nem negatívumként említem a labdajátékot, de abban önvédelmet nehezen találunk.

Nevezz meg kérlek egyetlen dolgot, amire csak a thai-box nevelhet, amit máshonnan nem szívhatsz magadba!

Az a fajta határozott tudatosság, melyet csak ez a kemény rendszerű küzdelmi sport adhat, egy nagyon régi hagyományokon alapuló thai kultúrán keresztül.

Hol állunk a világ élvonalához képest?

Van mit fejlődnünk az élvonalhoz képest. De itt fontos megjegyeznünk, hogy a magyar muay thai sokat lépett azért előre eredmények, és pont ennek köszönhetően kapcsolati tőke tekintetében. Sok jó harcossal, edzőkkel külföldről és klubokkal van már jó kapcsolat, és ha a hazai muay thai, kick-box küzdősport társadalom összefog, ez még jobban erősödhet, mely jobb eredményeket hozhat.

Mivel motiválod a tanítványaidat?

Legfőképpen saját példákat szoktam felhozni, melyeken át kellett lendülnöm az életemben felmerülő nehézségeken, hogy hogyan adott erőt a kitartó edzés. Ha sikerült leküzdenem a fizikai akadályokat, megpróbáltatásokat, akkor is amikor nagyon nehéz volt, akkor minden sikerülni fog bármennyire is nehéz.

Továbbá olyan küzdősport programok, események, szemináriumok szervezésével, melyre csapatosan el tudnak menni. Így láthatják, ha Magyarországra a Thai Box Akadémiára elhozunk egy nagyszerű harcost, akkor testközelből láthatják a mozgását, aki persze mesél eredményeiről, felkészüléseiről, nehézségeiről, vagy hogyan lendítette át őket a sport különböző lelki akadályokon az élet más területén, vagy kitartó sporttal, edzésmunkával hogyan lettek eredményesebbek az életben. Így mindenkinek jó kikapcsolódást nyújt ez a sport. Akikben több ambíció van, őket versenyekkel. Ha jó eredmény születik, akkor rögtön a többiek is erőt tudnak belőle meríteni. „Látjátok, neki is sikerült, neked miért is ne sikerülne…”

…és végül: kivel küzdenél meg legszívesebben a nemzetközileg is ismert harcosok közül? Ki a példaképed?

Mivel 2010-ben volt az utolsó meccsem így jobban motivál jelenleg, hogy minél több nagyszerű harcossal sparringoljak. Van két pici gyermekem, úgyhogy egy nagyobb felkészülés háttérbe szorult, de nem mondtam azért le róla. 🙂

Kifejezett példaképem nincs. Mind emberileg, mind személyiségben nagyon szeretem a stílusát, akik a Thai Box Akadémián meg is fordultak már, pl.: Artur Kyshenko, Andy Souwer, Saenchai. Úgy gondolom, hogy mind a ringben, mind az életben nagyszerű emberek!

Leave a Comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..