Flyerz Magazin - MINDENHOL OTT VAGYUNK!
Flyerz SelectionKULTÚRA

Egzotikumra vágyunk? Irány a fűszerektől illatos Zanzibár

sunset-989458_1280-1170x878

Hófehér homokpartok, pálmafák, trópusi növények és kedves, mosolygós emberek: minden adott egy feledhetetlen nyaralásra itt, az Afrika keleti partjainál található szigeteken.

aradicsomi környezet vár arra, aki Zanzibáron szeretne nyaralni. Fejedelmi homokos, pálmafás óceánpart és buja zöld, trópusi növényzet teszi varázslatossá az ittlétet. Szebbnél szebb hotelek és szolgáltatások kényeztetnek, a jó kedély itt alap. A kristálytiszta óceán nemcsak a vízisportoknak kedvez: a búvárkodáshoz, sznorkelezéshez különleges terep áll a rendelkezésre a Korall parkban, a Chumbe-szigeten lévő Tengeri Rezervátumban.

A zátonyon az Indiai-óceánban élő korallfajok nagy része előfordul, gazdag és színes élővilággal nyűgözi le az itt alábukó látogatót, de úszhatunk akár tengeri teknősökkel is. A védett Jozani erdőben él a Zanzibáron őshonos majomfaj, a vörös színű Colombus majom. Hangját már messziről felismerni séta közben. A Börtön-sziget ad otthont a hatalmas szárazföldi óriásteknősöknek, akikkel együtt sétálhatunk az árnyat adó fák alatt.

A sajátos politikai státuszú, Tanzániához tartozó Zanzibár több kisebb szigetből áll. Két nagyobb tagja, ahová a legtöbb turista érkezik, Unguja (1 464km2) és Pempa (985km2).

Illat, ami nem ereszt többé

Zanzibárt nem véletlenül hívják illatos szigeteknek, hiszen a rajtuk található fűszer ültetvényeknek köszönhetően a különböző aromák keverednek mindenfelé. Így mámorító a levegőben terjedő fahéj, vanília, szegfűszeg, feketebors, szerecsendió és egyéb fűszerek illata. Érdemes egy fűszer-túrán részt venni és természetes körülmények között megismerni ezeket a növényeket.

Még friss szerecsendió – Pixabay.com

Kővárosi kapuk

A fővárosban lévő gyönyörű óvárosi rész, a Stone Town a Világörökség része. Itt található az Arab Erőd, amit az ománi arabok építettek 1698-1701 között. Az erődön belül szabadtéri színház is működik. A város a rabszolga-kereskedelem afrikai központja volt. Ennek állít emléket a láncra vert szoborcsoport is.

Forrás: borismayer77 / Pixabay.com

A sikátorokban bolyongva kihagyhatatlan kaland a szebbnél szebb faragott, díszes kapuk felkutatása: melyek az itt lakók gazdagságát mutatták az évszázadok során. Közülük a legszebb a Csodák Háza, mely Kelet-Afrika legnagyobb faragott ajtajaival rendelkezik.

“Hakuna matata”

A varázslatos környezetben jobbnál jobb szállodák és szolgáltatások várják a nyaralni vágyókat. A nemzetközi konyha mellett helyi finomságok is terítékre kerülnek. A hagyományos szuahéli ételek tengeri alapanyagokat használnak, megtalálhatók bennük a friss kagylók, halak és rákok. A gazdag fűszerezés az itteni pazar kínálatnak és a népek keveredésének köszönhető.

Az éghajlatnak hála a különleges gyümölcsök, a mangó, a papaja, a kókusz, a többféle banán, az avokádó és az ananász bőségesen elérhetőek. Ezért többféle, általunk kevésbé ismert fajtát is megkóstolhatunk. Hakuna matata – mondják a helyiek, és valóban Zanzibáron minden adott egy “problémamentes” nyaraláshoz.

Forrás: https://vjm.hu/

 

 

 

Leave a Comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..