FLYERZ REVIEW

Éld át a misztikus kelet világát!

cso_k_istva_n_no_k_pa_va_val_1917_sze_pmu_ve_szeti_mu_zeum_magyar_nemzeti_gale_ria

A Várkert Bazár egész évben csupa izgalmas és gyönyörű kiállításokkal várja a látogatókat. Gésák a Duna-parton nevű tárlatuk összegyűjtötte azokat a legfontosabb magyarországi munkákat, melyek Japán művek stílusának, mintáinak, témáinak hatására készültek.

A Gésák a Duna-parton egy összművészeti kiállítás, mely a történelemben először foglalja össze a japonizmus magyarországi történetét.  A tárlat különlegessége abban rejlik, hogy nem csupán a japonizmus berkeiben készült alkotásokat tekinthetjük meg, hanem az eredeti alkotásokat is, melyek vélhetően inspirációul szolgáltak.

Magyarországon a japonizmus- azaz a stílus mely japán műveket utánozta, gondolta újra, merített ihletet belőle-  a 19 századtól a hatvanas évekig volt megfigyelhető a képző és az iparművészetben. Székely Bertalan, Rippl-Rónai, Csók István, pár név a sokból, akiket mind megérintett a kelet szellemisége; gyűjtötték a japán műveket, és nagy hatással voltak alkotásaikra. Tematikus blokkokon keresztül ismerhetjük meg a különböző korszakok legjellegzetesebb alkotásait. A táj, a csendélet, a kép a képben műfajban is születtek a kelet jegyeit hordozó munkák.

Az iparművészetet sem kerülte el az a ‘divat’. Grafikák, bronz/üveg/ötvös tárgyakon fedezhetjük fel a minták átvételét, úgy, hogy a magyar változatot összevethetjük az eredeti japán tárgyakkal. Hokusai manga metszeteinek elemei Székely Bertalan képein, korabeli japán művészeti magazin textildíszítő virágmintái Zsolnay edényeken. Halak, szitakötő, kakas a herendi vázákon.  Ezek az új, korábban szokatlan minták mind-mind a keleti hatást tükrözik.

 

Divatot teremtett a portréábrázolásban, megjelentek a nyugati nők kimonó vonalaira hajazó viseletben. Inspirálta  a bútorgyártást, bambuszból készült könnyűszerkezetű bútorok és kifinomult használati tárgyak hódítottak az enteriőr dizájnban, ugyanakkor a Japán Kávéház a kor legfelkapottabb kulturális placcának számított.

Az orientalista stílus szép lassan az egész kultúrát áthatotta. Egzotikus, misztikus hangulatot teremtett, ami valamilyen módon a kultúra minden szegletébe beszivárgott, és maradandó alkotásokban nyilvánult meg. Mindenki kicsit másképp reagált a japonizmus hullámaira, ezért is olyan sokszínű és érdekes a Várkert Bazár gondozásában megvalósult kiállítás.

A tárlat 2016. 12.15. – 2017. 03.12-ig, hétfő kivételével minden nap 10.00 és 18.00 óra között tekinthető meg a Testőrpalotában.

Online jegyvásárlás

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .