Flyerz Magazin - MINDENHOL OTT VAGYUNK!
Flyerz SelectionNIGHTSHIFT

A legjobb közepes méretű fesztivál legjobb közepes méretű programjai

csutortok22

Élet a nagyszínpadon túl – Az elmúlt hétvégén megrendezett, Európa Legjobb Közepes Méretű Fesztiváljaként számon tartott VOLT Fesztivál, mint a többi top zenei fesztivál is, leginkább közönségcsábító attrakcióit jellemzően az egy vagy két legnagyobb színpadra koncentrálja, de megmutatjuk, hogy a nagyszínpadokon túl is volt mire csapatni! Lássuk az elmúlt hétvége öt legjobb, kisebb színpados koncertjét, szigorúan szubjektíven megítélve (főleg, hogy mi sem lehettünk ott egyszerre mindenhol).

5: Kaukázus
A szebb napokat is megélt zenekar most már újból otthonosan mozog a kisebb színpadok ámde lelkesebb közönség világában, ezúttal a Sopron színpad előtti teret töltötték meg rajongóikkal, akiket az ég is megjutalmazott azzal, hogy a horrorzivatar éppen megvárta a koncert végét. Kardos-Horváthék a visszatérés utáni pár koncert tapasztalataiból minden bizonnyal rájöttek, hogy jobb üzlet biztosra játszani, és az (egyébként egyáltalán nem rossz) új számok mellett slágerparádét is csapni, így jó érzékkel vegyítették a kihagyhatatlanokat a frissebb dalokkal, és egy szokásosan kellemes, ugrabugrálós koncertet adtak.

Rockstar Photographers - https://facebook.com/festivalphotographers
Rockstar Photographers – https://facebook.com/festivalphotographers
  • Itt zárójelben megemlítenénk, hogy a Hiperkarma is erősen pályázott erre a helyre, hozták a szokásos hangulatot, még annak ellenére is (vagy talán éppen ezért?), hogy Bércesi Robi kicsit hamarabb került fesztivál-állapotba, minthogy a koncertnek véget ért, így néhol felismerhetetlen dallamon énekelt – persze elképzelhető, hogy ez csak egy újabb átdolgozása az eredeti változatnak. Mindenesetre a Hiper-slágereket hozták, a számok közötti átkötéseken jókat lehetett kacagni, szóval szerettük.

4: Lóci játszik
Felemás érzésekkel írunk a koncertről, mert a zenekar hangzása kiváló, a számok (noha az öndefiníció szerint szövegcentrikus a zenekar) pont olyan kedvesen tinglitanglik, hogy remekül fusson egy ilyen produkció a délutáni punnyadásban egy viszonylag pici sátorban, csak épp ha a sátorban a hőség mellett még áll is a levegő, az bizony sokat tud rontani az összhangon. Ráadásul a harmadik szám után egy kiskanálban meg tudtuk volna fojtani a mókamiki énekest, aki koncert eleji ígérete ellenére végigdumálta a fellépést, de ezzel együtt is nagyon kellemes meglepetés volt a táncolható, dzsesszes, jól hangszerelt muzsika.

GusGus // Rockstar Photographers - https://facebook.com/festivalphotographers
GusGus // Rockstar Photographers – https://facebook.com/festivalphotographers
  • Itt álljunk meg egy pillanatra és tegyünk említést két szóban a nagyszínpadon túl fellépő elektronikus zenei tapasztalatokról is. Pénteken a GusGus fellépésével örvendeztettük volna meg magunkat. Igényes, egyedi dinamikájú és csábító atmoszférájú munkáik húsz éve tartják már mozgásban a nem mindennapi, elgondolkodtató elektronikára fogékony rajongókat. A zenéjüket nagyon szeretjük egyébként, de nem hallottuk őket korábban élőben jásztani, és a reykjavíki zenei kollektíva sajnos kissé mást adott, mint amit vártunk. Lassan indult a szett, ami egy fesztivál közepén könnyen elveheti az ember kedvét a maradástól, mert a többnapi álmatlanság alattomosan tör rá ezekben a pillanatokban a fesztiválozóra. Ez alkalommal nem igazán tudtunk belemélyedni a zenéjükbe, ami nem feltétlenül az ő hibájuk, de ily’ módon fél óra után kénytelenek voltunk mi is továbbállni a legközelebbi kávésig.

3: United
Pély Barna régi tévés szereplései és a United idegőrlően bugyuta kilencvenesévek-slágerei nem sok jót ígértek az éjszaka közepi koncertre, ahol váratlanul sokan verődtek össze, de meglepő módon tényleg nem kellett csalódniuk. A United koncertje egészen szórakoztató, jól hangszerelt funkot eredményezett, és még a régi dalok sem szóltak kínosan, ha eltekintünk attól, hogy mi is önkívületi állapotban fújtuk, hogy hófehér jaguár, odakint vár.

Rockstar Photographers - https://facebook.com/festivalphotographers
Rockstar Photographers – https://facebook.com/festivalphotographers

2: Kis Grófo
Hát lehet-e ma igazi bulit tartani a bulibáró nélkül? Persze, hogy nem! Kis Grófo a szombat koradélutáni égető hőségben is egy jelentős tömeget mozgatott meg. Ötéves és ötvenéves, fürdőrucis és ‘Árpád vezér vére’ feliratú pólót viselő együtt, nagy egyetértésben és őszinte örömmel fújta a nézését meg a járását, és el kell ismerni, hogy Kis Grófo nagyon is ért a hangulat megteremtéséhez. Ha valakinek, hát neki elhisszük, hogy a legmesterkéltebben festő manírjai is őszinték.

  • Folytatva az elektronikus zenei kalandozásunkat, Jan Blomqvist-ot emelnénk ki, aki a Wellhello elől rabolt el jelentős tömeget még szerda este. Blomqvist Berlinben élő svéd elektronikus zenész, énekes és producer, akinek szettjei és eddig kiadott munkái egyszerre melankolikusak és euforikusak, hűvösen távolságtartóak, ugyanakkor szívet melengetően poposak. Jelenleg a berlini minimal-színtér egyik legtehetségesebb előadójaként jegyzik, legsikeresebb kislemeze, a Time Again két éve jelent meg, de a napokban mutatta be legújabb dalát, a More-t. A Telekom Téri fellépése egy pillanat alatt szakított ki a feszt-pörgésből, az emberek tömegéből és feledtetett el teret és időt, kellemes utazásra hívva hallgatóját. Jan Blomqvist hangja már szinte hipnotikus, zenéjét nézni is érdemes, hiszen olyan, mintha egy 15 fős együttest hallgatnánk, pedig csak három ember áll a színpadon.

1: Magashegyi Underground

Photo: László Mudra - Rockstar Photographers - https://www.facebook.com/festivalphotographers
Photo: László Mudra – Rockstar Photographers – https://www.facebook.com/festivalphotographers

Ezen a ponton a szerző kénytelen elismerni elfogultságát, a Kaukázus testvérzenekaraként induló, de azóta az apazenekarnál sokkal magasabbra törő Magashegyi varázslatos színpadi jelenléte és hangzása, az önmagukban is megálló dalszövegek, és persze Bocskor Bíborka magával ragadó személyisége erősen megdobogtatja szívét. A zenekar idei első fesztiválkoncertre remekül sikerült, látszott, hogy nemcsak a közönség, hanem ők is élvezik a fellépést, és kiderült, hogy a mostanság megjelenő új album dalai fesztiválkörnyezetben is megállják a helyüket.

Érdemes hát legközelebbi fesztiválunkon célba venni a kisebb színpadokat is, hiszen élmény ezeknél is vár ránk bőven. Szerettünk VOLT, jövőre is Sopron, már meg is van, mikor. Te ott leszel?

Társszerző: mitillik

Képek: www.volt.hu

Leave a Comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..