Flyerz Magazin - MINDENHOL OTT VAGYUNK!
MotorsportSPORT

Elrajtolt a HunGarian Baja

Baja 1

Péntek délután a hivatalos sajtótájékoztatóval, a szuperspeciál szakasszal és az esti rajtceremóniával kezdetét vette a 16. HunGarian Baja, a világkupa tereprali versenynaptárának leghosszabb sprintversenye. Szombaton kétszer 208, vasárnap pedig két 82 kilométeres szakasz, és pokoli hőség vár a csapatokra és a versenyzőkre.

Már a Thury várban tartott hivatalos sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a HunGarian Baja hazaért Várpalotára, ezt támasztotta alá a hömpölygő tömeg is, a kilátogató nézők végig ujjongták a fantasztikus körülmények közepette megtartott rajtceremóniát. Már tegnap is dúlt a harc a pályán, egy rövid szuperspeciális szakaszt kellett teljesíteni a mezőnynek.

Elsőként az autósok vághattak neki a 7.18 kilométernek, melyet Martin Prokop cseh pilóta bizonyult a leggyorsabbnak. Prokop a rajthelyválasztásnál nem kockáztatott, a negyedik helyről várja a mai indulást.

„A pálya első harmada trükkös és dobálós volt, egy ízben ijesztő pillanatot is átéltünk. Szerencsénkre ismertük a terepet, tudtuk mi vár ránk, mert péntek délelőtt bejártuk a szuperspeciál szakaszt. Igazán élvezetes volt a versenyzés, de a lényegi küzdelem ma indul.” – nyilatkozta a versenyző.

Az autósok között a világkupát vezető Vasziljev csupán az ötödik legjobb időt tudhatja magáénak, de elsőként kezdheti meg a mai napot:

„Tegnap a kerékpáros pályabejáráson összeszedtünk egy defektet, de délután, a szuperspeciálion már gond nélkül autózhattunk. Lényegében pályát takarítottunk, így csak ötödikként végeztünk, de ez még csak a kezdet, a lényegi dolgok szombaton dőlnek el.” – mondta az orosz.

A pokoli tempót autózó fiatal lengyel Kuba Przygonski másodikként végzett a szakaszon:

„Nyomtam a gázt, ahogy csak tudtam, folyamatosan ugráltunk, volt, hogy 170 km/h feletti sebességgel száguldottunk. Nagyot harcoltunk Terranovával, de még nála is gyorsabbnak bizonyult Martin Prokokop, gratulálok nekik!” – nyilatkozta sportszerűen a végső győzelemre is esélyes versenyző.

A világkupa pontversenyben második helyen álló Minis pilóta, Orlando Terranova igyekszik megnehezíteni ellenfelei helyzetét:

„Fontos tényező a tempó, de nem minden. Okosan kell versenyeznünk, mert itt minden hiba könnyedén megbosszulhatja magát. A pénteki szakasz nagyon élvezetes volt, komoly sebességeket értünk el.” – mondta el az argentin, aki harmadikként végzett, de másodikként indul neki a maratoni szombatnak.

Legjobb hazai pilótaként Lónyai Pál végzett, aki egyedüli magyarként a legjobb tízbe verekedte magát.

„Boldoggá tesz, hogy ismét itthon versenyezhetek, nagyon bízom benne, hogy újból képesek leszünk ráirányítani a figyelmet a tényre, hogy Magyarországon is lehet nagyon jókat versenyezni! Köszönjük a szervezőknek, hogy ezen a gyönyörű pályán mehetünk.” – méltatta a rendezők munkáját Lónyai.

Sajnos a mezőny nagyobb része pénteken nem gurulhatott fel a mért szakaszra, mert történt egy baleset, amelynek során a 301-es számmal versenyző side by side buggyban Dirk von Zitzewitz-et kórházba kellett szállítani. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a sportoló nincs életveszélyben, törött kulcscsonttal és bordatöréssel, valamint súlyos zúzódásokkal Budapesten ápolják – innen is gyors jobbulást kívánunk neki!

 

Fotók: Sári Péter & Csatlós Norbert

Leave a Comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..