GASZTRO

Erősítsd az immunrendszered thai módra

Tom Yum-133

Mostanában sokat pörög az agyunk az egyik legszebb keleti kultúra körül, ha az egészséges életmód jut eszünkbe. A thai-ok amellett, hogy világszemléletükkel is igyekeznek harmóniát vinni életükbe, különös gondot fordítanak az egészségmegőrzésre különleges masszázsgyakorlatokkal, és ami még fontosabb, az étkezéssel is.

Míg mi magyarok paprikával, fokhagymával és hazánk egyéb kincsei mellett pálinkával készülünk az egyre közelgő télre és a vírusszezonra, nézzük, mivel erősítenek a thai-ok. Korábban már feltérképeztük a thai konyha alapanyagait, melyeket most bemutatunk nektek jótékony hatásaik vonatkozásában is. A cikk végén pedig azt is eláruljuk, milyen ételek formájában fogyaszthatjátok ezeket a nagyszerű hozzávalókat és hol.

Kurkuma
A kurkuma gyulladásgátló hatóanyaga a kurkumin, mely az allergiás tünetek enyhítése mellett segít az ízületi gyulladások lehúzásában. Erős antioxidáns, mely véd a toxinoktól és a szabadgyökök okozta károktól. Mivel jótékony hatású a vérlemezkékre, javítja a vérkeringést és ezzel védi a szívet is.

  • segít az emésztőrendszeri problémák orvoslásában
  • segít az ízületi gyulladásban szenvedőknek
  • javítja a szív- és érrendszeri állapotokat
  • védi a szervezetet a bakteriális fertőzésektől

Galangál
A galangál hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, mint a nálunk ismertebb gyömbér, nem hiába rokonok. Az emésztést elősegítő különleges gyökér évszázadokkal ezelőtt széles körben használatos volt a legkülönfélébb betegségek gyógyításában a süketségtől a szívbetegségekig.

  • enyhíti a hasi kellemetlenségeket és csillapítja a hasfájást
  • segít az emésztésben
  • megszünteti a hányingert és gyógyítja a tengeri betegséget
  • javítja a végtagok vérkeringését
  • megszünteti a hasmenést
  • gyulladáscsökkentő hatása van
  • gyógyítja az ízületi gyulladásokat
  • kezeli a fekélyeket és a bélrendszeri gyulladásokat
  • elmulasztja a csuklást

Citromfű
A citromfű hosszú idők óta a thai konyha szerves részét képezi, akárcsak a kínai gyógyításét. Nem hiába, hiszen gyógyír számos igen kellemetlen betegségre.

  • gyógyítja a náthát és megfázást
  • kezeli az influenzás tüneteket
  • csillapítja a fejfájást és a lázat
  • javítja az emésztési problémákat
  • megszünteti az emésztőrendszeri fájdalmat
  • csökkenti az ízületi gyulladást
  • gyógyítja a gombásodást

Koriander
A thai konyhában a koriander használatos vetőmag és friss fűszernövény formájában is. Utóbbi tápértékekben is gazdag, míg előbbi ősidők óta használatos gyógyszer, melyet a görögök, a rómaiak, az indiaiak és a kínaiak is alkalmaztak a thai-ok mellett.

  • megszünteti a puffadást
  • elmulasztja az emésztési problémákat
  • gyógyítja a bakteriális és gombás fertőzéseket
  • serkenti az étvágyat

Chili
Számos kutatás igazolja, hogy a chili fogyasztása javítja az alvászavarokat, hiszen számos olyan jótékony hatása van, mely segít szervezetünknek egy harmonikus, kiegyensúlyozott állapot felállításában.

  • segít az alvászavaron
  • balanszba hozza a szervezet inzulin és glükóz szintjét
  • erősíti a szívet

Kókusztej
Magas zsírtartalma miatt sajnos nem örvend akkora népszerűségnek, mint amilyen értékes kincs!

  • csökkenti a rossz koleszterint (ún. LDL), miközben elősegíti a jó koleszterinszin termelődését
  • növeli az immunitást
  • támogatja az anyagcsere-funkciónkat
  • értékes zsírsavakat biztosít szervezetünk számára
  • öregedésgátló hatása van

Most, hogy szépen sorba vettük az egyes alapanyagokat, jöjjön a TOP3 thai fogás, amiben megtalálod a fenti csodaszerek nagy részét!

TOM YUM
Alapanyagok: hús, galangál, citromfű, kaffer lime, hagyma, sült chili-szósz, gomba, koriander, lime, kókusztej
Ez a fűszeres és enyhén savanykás leves biztosan a kedvenced lesz, mivel nem csak ízvilága gazdag, hanem a benne rejlő gyógyerő is. Választható vegetáriánus formában csak zöldségekkel, vagy csirkével, netán garnélarákkal.

PHAD THAI
Alapanyagok: hús, rizstészta/üvegtészta, tojás, Phad Thai-szósz, mogyoró, tofu, babcsíra, hagyma, zöldségek
Elkészíthető a tenger gyümölcseiből, marhából, sertésből, csirkéből is, valamint vega formában is fogyaszható ez az igen nagy népszerűségnek örvendő thai különlegesség. Mi személy szerint egy kellemes és laktató ebédként ajánlanánk.

TOM KHAA
Alapanyagok: kókusztej, galangál, lime-levél, hagyma, paradicsom, gomba, hús, citromfű
Szintén bármely étkezési szokás követői fogyaszthatják különböző verzióit akár garnélával, csirkével vagy zöldségekkel. Egy biztos, ez az egyik legízletesebb frissítő leves, melyet valaha kóstoltunk!

Ha te is kedvet kaptál, hogy elkezdj az egészséged oltárán áldozni thai módra, itt az ideje, hogy megtedd az első lépést és ellátogass a TOM YUM éttermek valamelyikébe. Az autentikus thai konyha magyar éden kertje vár titeket az Andrássy úton, a Soroksári úton és Budakeszin is.

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .