Flyerz Magazin - MINDENHOL OTT VAGYUNK!
Flyerz SelectionPROGRAMAJÁNLÓ

Érzelmek nélkül nincsen értelem? Tudd meg hogyan tudjuk befolyásolni érzéseinket

mérő-lászló-előadás

Április 27-én folytatódik Budapest legújabb, legmenőbb és leginteraktívabb pszichológiai előadássorozata, ahol végre Te is bátran kérdezhetsz az előadóktól. Vendégünk ezúttal Dr. Mérő László, pszichológus és matematikus, aki az utóbbi több mint 30 évben pszichológiai kutatóként dolgozott és az ELTE professzoraként tevékenykedett. Előadásának témája: Az érzelmeink logikája.

Itt olvashatsz bővebben a Magánbeszélgetések egyedi koncepciójáról.

ÚJ szemléletmód az érzelmek pszichológiájában

Az érzelmek közel száz éven át lényegében kimaradtak a pszichológiai kutatások köréből. Az utóbbi 20 évben azonban sikerült eszközöket találni, amelyekkel sikeresen kutathatók. A kutatások fő eredménye, hogy ellentétben az évezredes elképzelésekkel, az érzelmek egyáltalán nem olyasmik, amelyek csak megzavarják a tiszta, logikus gondolkodást.

Milyen logikája lehet az érzelmeinknek?

A köztudatban elterjedt nézet alapján vagy az eszünkkel, érzelmeinket kizárva, vagy a szívünkkel, érzéseink befolyásában hozunk meg egy-egy döntést. De vajon tényleg ennyire elkülöníthető egymástól e két oldal? Vagy érzelmek nélkül nincsen értelem?

Mérő László elárulta, hogy az érzelmek a logikus gondolkodásban is jelen vannak, sőt, hiányukat éppen a racionális gondolkodás sínyli meg elsősorban. És ez nemcsak a pozitív érzelmekre érvényes: egy rossz hangulat vagy hirtelen düh javíthatja gondolkodásunk minőségét, és akár az üzleti döntéshozatalban is segíthet.

Az áprilisi Magánbeszélgetések előadás az érzelmek újfajta szemléletéről szól, a résztvevők alaposan megismerkedhetnek majd az érzelmek struktúrájával, működési mechanizmusával, és azok befolyásolhatóságával. A következő főbb kérdésekre keressük majd a választ Mérő László segítségével:
– Vajon mi az érzelmek szerepe a gondolkodásban?
– Melyek a rosszkedv előnyei? Mit profitálhatunk negatív érzelmeinkből?
– Hogyan befolyásolhatjuk érzelmeinket?

Univerzális alapérzelmek

Paul Ekman és Wallace V. Friesennek kutatásai alapján kiderült, hogy léteznek olyan egyetemes érzelmek, melynek arckifejezéseit bolygónk minden sarkában egyértelműen azonosítani tudnak az emberek. Ezen alapérzelmek a következőek: düh, szomorúság, öröm, meglepetés, undor és a félelem.
Azt, hogy bizonyos érzelmek ugyanúgy felismerhetőek az arcról a világ minden táján, evolúciós eredetük és egymástól elkülönült funkciójuk van, azt már Charles Darwin leírta 1872-es Az érzelmek kifejeződése az embernél és állatoknál című munkájában. Viszont az a megállapítás, hogy az alapérzelmeknek a száma 6, az már Ekman és munkatársának Wallace V. Friesennek a kutatásain alapult.

Túlreagálás? Túlgondolás? Érzelmi hullámvasút? Számodra is ismerősen hangzanak?

Supernatural S Wtf GIF - Find & Share on GIPHY

Szeretettel várunk előadásunkra Téged is, ha szeretnél közelebb kerülni önmagadhoz, azáltal, hogy jobban megismered érzelmeid szerkezetét, befolyásolhatóságát, és azt, hogy milyen előnyt kovácsolhatsz magadnak a kellemetlen érzésekkel járó élethelyzeteidből!

Időpont: 2017. április 27. 19:00
Helyszín: Lurdy Mozi, 1097 Budapest, Könyves Kálmán krt. 12-14.

Jegyvásárlás

Leave a Comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..