GASZTRO

Etyek a filmgyártás és a bor mellett most már a kézműves söréről is híres

etyeki-sörmanufaktúra

A hazai kézműves sörök és a sörfőzdék erősödésével, a kapcsolódó rendezvények sikerét figyelembe véve, a hazai nedűk egyre nagyobb térnyerését követve elérkezettnek éreztük az időt arra, hogy egy kiadványban vonultassuk fel a hazánkban forgalmazott kézműves sörök és sörfőzdék legjavát, egyesével, részletesen mutatva be azt a 20 vállalkozást, akik ma a legfinomabb habzó nedűket kínálják ebben a műfajban. A március végén megjelenő Kézműves sör TOP 20 – Magyarország legjobb kézműves sörei és sörfőzdéi című újságot kézbe véve ti is megtudhatjátok, kire érdemes odafigyelni ezen a téren kis hazánkban, addig pedig következzenek a kiadványban szereplő sörfőzdék részletes bemutatásai.

Sorozatunk e részében az Etyeki Sörmanufaktúra történetét meséljük el nektek.

A kezdetek

Az Etyeki Sörmanufaktúra tulajdonosa egy élelmiszeripari mérnök végzettségű házaspár, akik az egyetemi éveik alatt 2 évet töltöttek Belgiumban, ahol nagy hatással volt rájuk a helyi sörkultúra.

Már ekkor megfogalmazódott bennük, hogy egyszer majd saját sörfőzdét nyitnak. Több éves külföldi tapasztalatszerzés után hazatérve döntöttek úgy, hogy felülnek a hazai kézműves sörforradalom hullámára és belevágtak saját sörfőzdéjük megépítésébe.

Sörsor

Etyeken elsősorban felsőerjesztésű söröket készítenek, de van egy lagerük is, a Bohém Pilzeni. Az ale-ek között a blonde ale-től a sötét, robosztus porterig terjed a választék, de egy szép belga búzasörük is van.

BOHÉM Pilzeni – A cseh sörfőző hagyományok előtti tisztelgés, ahogy régen is készítették.

Rocinante Blonde Ale – Világos angol sör a mindennapokra, amely sima, harmonikus és könnyen csúszik.

Premier Pale Ale – Angol típusú, könnyed, felsőerjesztésű sör, a Maris Otter Ale maláta jellegzetes ízeivel.

Bookkepers’ Bitter Ale – Az angol pubok jellegzetes ivósöre, amelyet hidegkomlózással tettek karakteresebbé.

Ambrózia belga búza – Fűszeres búzasör belga recept alapján, korianderrel és narancshéjjal.

Etyek IPA – Ahogy az IPA-t Etyeken képzelik: Maris Otter Ale malátával és Centennial komlóval.

Bard’s Porter – Barna ale sör, norvég recept alapján. Sötét, mint a skandináv éjszaka és zamatos, mint egy falat csokoládé.

Amit semmiképp ne hagyj ki

Az Ambrózia belga búza a főzde egyik legkedveltebb tétele. A neve is mutatja, az istenek eledele folyékony formában.

A belga sörfőző hagyományokhoz híven készítették el, a búzamaláta édeskés ízét keserű és édes narancshéjjal és korianderrel bolondították meg.

Hol kapható?

Az Etyeki Sörmanufaktúra sörei Budapesten, Fejér megye több településén és a nagyobb vidéki településeken, megyeszékhelyeken megtalálhatók, főként sörszaküzletekben, delikátesz üzletekben, éttermekben, sörözőkben. (A lista megtalálható a www.etyekisor.hu oldalon.) Egyébként az üzemben, Etyek-Botpusztán is van egy mintabolt, ahol a főzde összes söre kapható.

Mire a legbüszkébbek?

Az üzem megnyitása óta eltelt egy évben széles körben megismertették a söreiket, és nívós éttermekben is ott vannak a termékeik – erre a legbüszkébbek, és friss a hír, hogy az idei Dublin Craft Beer Cup versenyről két bronzérmet is elhoztak téli söreikkel.

Ez pedig a Baltazaré. #etyekibeer #monkeymountens #baltazar #stout #dublincraftbeercup

Etyeki Sörmanufaktúra (@etyekibeer) által megosztott bejegyzés,

Tudtad?

Az Etyeki Sörmanufaktúra palackos sörei azért különlegesek, mert a pezsgőgyártáshoz hasonló palackerjesztési eljárással tartósítják azokat. Nem pasztőrözöttek, mégis eltarthatóak 6 hónapig. Ehhez a palackozás során friss élesztőt és sörlevet kevernek a sörökhöz, majd szobahőmérsékleten tárolják őket, hogy a friss élesztő megindíthassa a másodlagos erjesztést. Ezért nevezik élő sörnek a palackos tételeket.

Sörrajongók figyelem, most szavazhattok Magyarország legjobbjára! Ha Téged is érdekel, hogy ki kerül ki végül győztesként a 20 hely közül, kövesd figyelemmel a Flyerz Facebook oldalát, és ha Te is szeretnél beleszólni az eredmény alakulásába, voksolj Te is az online szavazásunkon! Az eredményhirdetés március 30-án lesz az Első Kézműves Sörfőzde és Kézműves Sör Díjátadó Gálán. Kattints és támogasd meg egy szavazattal azt, aki szerinted a legjobb!

TOP 20 Kézműves Sörfőzde

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .