Flyerz Magazin - MINDENHOL OTT VAGYUNK!
KULTÚRAPROGRAMAJÁNLÓ

Etyekwood látványosságai – avagy kalandozások Kordáéknál

pexels-photo-87308_Fotor

Kordáék filmparkjáról fogok beszélni. Nem, nem Gyurikáról és Balázs Kláriról van szó: nem téma most az éneklés és a póker sem. Arról a – nem állami finanszírozású – 90 millió eurós projektről fogok írni, mely számos érdekességet rejt, és mely a kíváncsi látogatókat kiokosítja a legrégebbi filmtrükkökből is.

Etyek számos okból kifolyólag vonzó célállomás. Ott van a finom etyeki bor, aztán az évente megrendezett szokásos piknik – meg persze a természet lágy öle, ami mindig hívogató. Ez a település azonban a magyar Hollywood helyszíne is, nem véletlen az Etyekwood elnevezés.

Volt „nekünk” ugyanis három zseniális Korda fivérünk, akik – többek között – a magyar filmgyártást is sínre tették a régi szép időkben. Korda Sándor, alias Sir Alexander Korda a brit filmgyártás alapító atyja, egyben az első filmrendező volt, aki elnyerte a brit lovagi címet. Korda Zoltán elsősorban a „sikerfilmek otthonában”, Hollywoodban tevékenykedett – olyan korabeli sztárokkal, mint Humphrey Bogart vagy Gregory Peck. Korda Vince pedig – a legfiatalabb testvér – szintén a filmipar területén helyezkedett el, mint díszlettervező és képzőművész. Hármuk munkássága az, melyre felépült egy egész filmes birodalom – és történelem is.

A három filmes fivérről nevezték el tehát a Korda Filmparkot, azaz a Korda Studios-t, mely hat műteremből áll – stúdiója, forgatási helyszíne és kiállítási termei is vannak. A tengeren túli hírnevet azzal a hatalmas, 5975 négyzetméteres műteremmel érdemelte ki, mely a világ legnagyobb ilyen építménye.

Természetesen filmforgatás céljára is tökéletes a Korda Studios, mivel kiszolgáló létesítmények: öltözők, sminkszoba, iroda is bőven akad itt. Nem beszélve a régió egyik legfejlettebb hangutómunka stúdiójáról és a New York díszletről, mely utóbbi igen népszerű az idelátogató stábok körében. Tudjátok, melyik filmet forgatták itt avatásképp? Megmondom én: A Pokolfajzat II: Az Aranyhadsereget.

És, hogy mit tudtok Ti a Korda Filmparkban csinálni? Többféle program közül is választhattok sőt, a jó hír, hogy a belépőjegy magába foglalja a Korda emlékkiállítás és az interaktív filmes kiállítás megtekintését, de még a stúdiótúrán való részvételt is! Szóval: a Korda emlékkiállítást végigjárva megismerkedhettek a Korda fivérek életútjával, nemzetközi filmes munkásságukkal és alkotásaikkal. Aztán az interaktív kiállítás keretein belül több filmes talányra is választ kaphattok, de Ti is kipróbálhattok pár filmes képi-és hangtrükköt.

Dagje Brooklyn gepakt. #filmset #kordafilmpark

Jur Peppels (@jurpeppels) által megosztott bejegyzés,

Vagy sétálgathattok a stúdiótúra alatt ott, ahol előttetek ünnepelt sztárok lépkedtek/vetődtek/aléltak – a díszletek között! És ha ez még nem volt elég interaktív, akkor vannak jó kis rendhagyó csapatépítő programok: készíthettek rövidfilmet, helyszínelhettek vagy szinkronizálhattok is – de a kalandvágyóbb kollégák megtapasztalhatják azt is, milyen egy igazi kaszkadőr show!

Ha nem jártatok még filmes díszletek közt vagy stúdióban, ez az élmény mindenképp erősen ajánlott, máskülönben sosem tapasztaljátok meg, hogy a világsztárok is csak emberek! 🙂

Szóval srácok, irány Etyekwood, kalandozzatok Ti is Kordáéknál!

A Korda Filmpark helszíne: 2091 Etyek, Korda út 1.

Nyitva tartás:
Szerdától vasárnapig: 10:00-18:00
Hétfő-kedd: szünnap

További információkat a kiállításokról, rendezvényhelyszínekről és jegyárakról itt találhattok.

Forrás: Korda Filmpark honlap, Wikipédia

Borítókép forrása: itt.

 

 

 

Leave a Comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..