Flyerz Magazin - MINDENHOL OTT VAGYUNK!
EgyébFlyerz SelectionKULTÚRATrend & Beauty

Ez a könyv nem tünteti el a mínuszokat, de legalább nem lesz időd foglalkozni velük

holnapnegyere_borito

Lehet, hogy van könnyebb olvasmány is egy kortárs költő verseskötetnél, de Hevesi Judit Holnap ne gyere című darabja nem pont olyan, mint amire az ember gondol, ha meghallja a kortárs vagy a verseskötet szavakat. A fiatal mindszenti lány élményeket ad az embernek. Visszahozza a fiatalságát és életet költöztet a nappali sarkába. Oda, ahol egy félig lecsúszott pokróccal betakarózva, a Spotify már halkan játssza Chet Baker klasszikus válogatását, az ablakot veri az eső és a félliteres borospohár tele valami jó karcos vörössel. Na, ez a könyv, ekkor lesz a legszórakoztatóbb.

Hevesi Judit második verseskötetének címe sajátos meghívásként is olvasható: holnap ne gyere, azaz a megszólított kap egy időben konkrét invitálást illetve annak kérését, hogy mindezt ne tegye meg. Izgalmas első kötete (Hálatlanok búcsúja, 2015) kollektív traumák továbbélését és továbbörökítését járta körül – nem egyszer éppen a körpanoráma eszközeivel. A Holnap ne gyere modalitásában és szándékában is újabb, másik lépés. A versek mélyszerkezetében egy párkapcsolat utáni űr viszonyvilága rejlik, amelyben az én és a te, a jelenlét és a hiány pillanatnyi jelentése képlékeny és bizonytalan. A versek olykor tárgyszerűségükben dokumentálják a másik hiányát, illetve azt, hogy ez a hiátus miképpen alakítja újra az én azonosságát. Az érzelmesség és az irónia Hevesi lírájában egymás mellett van, egyik a másikból merít erőt. Hogy a kötet többszólamú is legyen, arról ellensúly gyanánt olyan állatversek gondoskodnak, amelyek valóban megtörtént, újságokban megjelent, a sajtó nyelvéből átírt példázatok, és amelyek egyszerre mutatják meg az állatok antropomorf mivoltát és emberi kapcsolataink hol animális, hol bestiális rétegeit.

Leave a Comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..