SPORT

Ezek az ausztrálok megőrültek?

furasportok-02

Mindenkinek akad legalább egy ismerőse, aki hatalmas lelkesedéssel képes beszélni olyan sportágakról, amelyekről mi még csak hírből sem hallottunk. Mutatunk egy gyorstalpalót, hogy legközelebb felkészülten tudjatok reagálni ha meghalljátok a wicket szót.

Krikett

A krikettet sokan a népszerűség ellenpéldájaként szokták emlegetni, pedig a világ másik felén, Ausztráliában nem ritka, hogy százezren is összeverődnek, hogy megnézzék az Ashes sorozat meccseit. Pedig ehhez kell kitartás bőven, hiszen a sport legősibb formája szerint egy-egy mérkőzés napokig tart. Szerencsére a sportág vezetői arra már rájöttek, hogy nem mindenki ér rá egy hétig egy meccset nézni, ezért előbb kitalálták az egynapos, majd a még rövidebb, körülbelül három órás derbiket.

Az egészet úgy kell elképzelni, mint egy körökre osztott stratégiai játékot, először az egyik csapat szerez pontokat, aztán jön a másik és megpróbál annál többet ütni. A pontszerzés rendkívül egyszerű: a védekező csapat játékosa eldobja a labdát az ütő felé, aki igyekszik azt minél messzebbre elütni, majd átfutni a túloldalra. Ahányszor sikerül ezt megtenni, mialatt a védekező csapat játékosai visszajuttatják a dobóhoz a labdát, annyi pontot szereznek. Ha az illető kiüti a pályáról földet érés nélkül, azért mindjárt 6 pont jár, ha pedig úgy megy ki, hogy közben leesik valahol, azért 4. De ezzel óvatosan kell bánni, hiszen ha még a levegőben elkapják a lasztit, az ütő kiesik. Ezt hívják wicketnek, csak a rend kedvéért. Ha az ellenfél kiejti az összes ütőjátékost, akkor van vége a támadásnak és jöhet a másik csapat, hogy lehetőség szerint több pontot szerezzen.

Ausztrál foci

Ahogy a nevéből is látszik, ez a sport is a kengurus földrészen hódít, ott viszont nagyon. Már az alapszakaszban is rendre telt ház előtt játszanak a csapatok, de a rájátszásban szinte mindig 70-80 ezer ember őrül meg a meccseken. Európai szemmel már a pálya kialakítása is furcsa lehet, hiszen egy ovális játéktéren szaladgálnak, csapatonként tizennyolcan. Futballnak hívják, de csak annyi köze van a nálunk megszokott névrokonához, hogy gólra játsszák és lábbal próbálják meg bejuttatni a kapuba a labdát. Apropó, kapu! Nos, abból itt oldalanként három is van!

Az a cél, hogy a középsőbe kerüljön a laszti, az ugyanis mindjárt 6 pontot ér, de ha a mellette lévő két kapu valamelyikébe sikerült csak betalálni, azért akkor is felírnak egy pontot a támadóknak. A labdát lábbal rúgják egymásnak a játékosok, ám kézzel kapják el, majd próbálják meg tovább rúgni. Mindaddig, amíg valaki be nem tudja a juttatni  a kapuba.

Ha közös ausztrál foci meccsnézésre invitálnak, alaposan tankoljunk fel sörből, hiszen egy meccs körülbelül két és fél, három órán keresztül tart.

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .