Flyerz Magazin - MINDENHOL OTT VAGYUNK!
Flyerz SelectionTrend & Beauty

Ezek a világ legmagasabb épületei

chicago-343941_1280-1024x709

Az elmúlt években gombamód kezdtek el szaporodni a felhőkarcolók, megdöntve ezzel híres rekordokat, már ami a világ legmagasabb épületeinek impozáns listáját illeti.

Lássuk, melyik tíz szupertorony karcolja jelenleg a felhőket:

10. International Commerce Center (Nemzetközi Kereskedelmi Központ), Hong Kong Ranglistánk 10. helyén álló 108 emeletnyi épület 484 méter, azaz 1588 láb magas és West Kowloon-ban található. A felhőkarcoló felhúzása 2010-ben fejeződött be, ekkor a világ 4. legmagasabb épületének számított. A Sun Hung Kai Properties impozáns központjában olyan szolgáltatók is megtalálhatóak, mint a The Ritz-Carlton, Hong Kong Hotel és a Sky100 Csillagvizsgáló is.

9. Shanghai World Financial Center (Sanghaj Pénzügyi Világközpont), Kína A 9. helyezett nem más, mint az 1614 láb magas torony, hivatalos nevén Shanghai World Financial Center. A Pudongban (Shanghai) található Pénzügyi Világközpont 2008-ban nyílt meg, és ebben az évben a legjobban kivitelezett felhőkarcolónak titulálták. Az épület érdekessége a tetején található lyuk, amely eredetileg kör formájú lett volna. A kínai lakosság heves tiltakozása miatt azonban – szerintük annak alakja a japán zászlóban szereplő felkelő napra hajazott – végül trapéz alakú lett. Ez a sokak által gigantikus sörnyitóra emlékeztető torony irodák, hotelek, konferencia termek, bevásárlóközpontok és kilátók otthonaként is szolgál.

8. Taipei 101, Tajvan A Taipei 101 egy 509 méter, azaz 1670 láb magas torony, amely 2007-ig a világ legmagasabb felhőkarcolójának számított. Ekkor ütötte ki a nyeregből a Burj Dubai nevű versenytársa. Az épületet úgy tervezték, hogy földrengés- és tájfunbiztos legyen. Kialakítása szimbolikus jelentést hordoz: Tajvan és Ázsia technológiai evolúcióját reprezentálja. Ezen felül fontos számmisztikai utalások találhatóak az épület kivitelezésében és további érdekesség, hogy újévkor innen lövik fel a tüzijátékokat.

7. CTF Finance Center (CTF Pénzügyi Központ), Kína Ez a pénzügyi központ 530 méter, azaz 1740 láb magas és 111 emeletet tartalmaz. A Guangzhouban, a Pearl River partján álló épület nem csak pénzügyi központként funkcionál, hanem számos irodát, konferenciaközpontot, továbbá plázát, hotelt és kilátót is tartalmaz.

6. One World Trade Center (One World Kereskedelmi Központ), USA A hatodik helyen álló amerikai gigatorony 1776 láb/546 méter magas és az egykori World Trade Center ikertornyok utódjaként épült. A New York-ban található központ az építési szakasz alatt Freedom Tower-ként volt ismert, hiszen a Nagy Alma lakóinak egy része valóban a szabadság szimbólumaként tekint a toronyra. Bár a 104 emeletes épület irodaházként funkcionál, mégis a turisták főként 9/11 mementójaként látogatják.

5. Lotte World Center, Dél-Koreai Köztársaság A 123 emeletet számláló torony 1823 láb magas és 2017-ben fejezték be. Az épület Szöul városában található, a Lotte World Complex mellett. Megépítését 13 év tervezés és előkészület előzte meg, és 2010-ben hagyta jóvá a kormány a terveket és engedélyezte az építést. Az épületben – a már megszokott módon – irodák, üzletek és hotelek is találhatók.

4. Ping An Finance Center (Ping An Pénzügyi Központ), Kína 115 emelet, 1965 lábnyi magasság és 33 kétszintes lift – ezek a számok jellemzik a világ jelenleg 4. legmagasabbnak számító épületét. A Ping An FC Shenzenben található, Guangdong tartományban. Az épületben irodák, hotelek, bevásárlóhelyek és konferencia központtal kapnak helyet. További érdekesség pedig, hogy a liftjei 10 mérföld per másodperc sebességgel hasítanak.

3. Abraj Al-Bait Clock Tower (Abrádzs Al-Bajt Óratorony), Szaúd-Arábia Az 1971 láb/601 méter magas torony több világrekordot is tart, többek között: a világ legmagasabb szállodája, a világ legmagasabb toronyórája, a legnagyobb óra számlapja. A kormány tulajdonában álló torony Mekkában áll, alig néhány méterre a világ legnagyobb mecsetjétől, a al-Maszdzsid al-Harámtól, amely a muszlimok legszentebb helye. A toronyban több, mint ezer ember befogadására alkalmas imahelyiség, öt csillagos hotel és 5 szintes bevásárlóközpont is található.

2. Shanghai Tower (Shanghai Torony), Kína A dobogó második helyén álló szupertorony 632 méter magas, 380 ezer nm alapterületű és 128 emelettel bír. Kilátók, hotelek, bevásárlóközpontok és irodák jellemzik a pazar torony kínálatát. Az építési költségek kb. 2,2 milliárd dollárra rúgnak, és érdekességként kell még megemlíteni, hogy itt találhatóak a világ leggyorsabb liftjei, melyek 74 km/órás sebességgel hasítanak.

1. Burj Khalifa, Egyesült Arab Emírségek Dubai-ban található listánk első helyezettje, a Burj Khalifa, amely a maga 828 méterével/2717 lábnyi magasságával 2010 óta csúcstartó. Nevét az Egyesült Arab Királyság korábbi elnökéről, Khalifa bin Zayed Al Nahyan-ról kapta. Az épület 57 lifttel és 8 mozgólépcsővel rendelkezik, ezentúl természetesen hotelek, irodák és lakások találhatóak benne. 22 millió munkaóra és kb. 5 és fél évnyi munka volt szükséges ennek a komplexumnak a felhúzásához.

 

– forrás: https://utazomajom.hu

Leave a Comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..