Flyerz Magazin - MINDENHOL OTT VAGYUNK!
GASZTRO

A fánk legendás közkincs, és ennek te is tanúja lehetsz az I. Budai Farsangi Fánkfesztiválon. Ott (l)eszel?

thesecrethuwww.thesecret.hu

A fánkot és annak eredetét a legtöbben valamiért Amerikához kötik, pedig nem (kizárólag) jenki nemzeti édesség. Más dolog, hogy ott szinte minden sarkon kapható és rendőrökkel reklámozzák. Ez azért valószínűleg egy kissé eltúlzott de annyi biztos, hogy ha nekem kéne népszerűsítenem akkor csak annyit mondok: simán lennék hivatalos Fánk-nagykövet. Zsarujelvény ide vagy oda.

via GIPHY

A fánk történelme egyes források szerint a Kr. előtti időkre nyúlik vissza. Ebbe még belegondolni is furcsa, de állítólag már II. Ramszesz egyiptomi fáraó sírjának domborművén is látható egy „fritőz”, melyben két rabszolga csiga alakú süteményeket készít. Ha vizuális típus vagy, akkor most ugyanúgy csapkodod a hasadat a nevetéstől, mint én. Na de ezek tudományos alapú tények szóval fogadjuk el: már Egyiptomban is volt olajban sült fánk(féleség).

Hazánkhoz közelítve, a fánk európai megjelenésére és elterjedésére két legenda is szolgál. Az egyik szerint a fánk Franciaországból származik Marie Antoinette királyné idejéből, amikor is egy farsangi karneváli éjszakán a királyné megszökött a mulatságból és éjszakai kalandozása során a városban találkozott először az édességgel, egy mézeskalácsosnál. Annyira megtetszett neki (a fánk, nem az árus 🙂 ), hogy a karnevál elmúltával azonnal a palotába rendelte a „mestert” majd a saját cukrászaival összehozva őt, fúziós finomításokkal megteremtették a farsangi fánkot.

www.mielefozoiskola.hu

A második legenda szerint viszont Bécsben született meg a bűnös nyalánkság. Krapfenné, pék ura halála után tovább működtette a legfehérebb, legfinomabb kenyeréről híres pékséget, melynek az egész környék csodájára járt. Egy balsorsú reggelen (valószínű hétfő lehetett) azonban Krapfenné nem készült el időben a kenyérrel, és az elégedetlenkedő vásárlók felbosszantották. Ekkor egy jól irányzott hajító mozdulattal a kenyértészta darabja nem a csalódottan távozó vevőt találta el, hanem a forró zsírban landolt. Ott sec-perc kisült és hopp: készen is volt az aranybarna fánk, amit azóta is Krapfen-nak hívnak az osztrákok.

www.mindmegette.hu

A fenti izgalmas sztorik után a magyar változat annyira nem is szórakoztató: nálunk a 19. században terjedt el a fánk igazán, viszont említik egy 1600-as évekbeli gróf (Thurzó Szaniszló) idejéből is, mint a nemesi lakoma hetedik fogását. Egyébként gyökereit a Dunántúlon jelölik, fogyasztását pedig egész farsang időszaka alatt (vízkereszttől hamvazószerdáig) javasolják hagyományosan. Ezt kiegészíteném annyival, hogy egész nyugodtan együk az év bármely napján, a nap bármely szakában. 🙂 Főleg szakításkor. Meg hétfőnként. És mindig, amikor eszünkbe jut. (De én fertőző fánk-betegségben szenvedek, szóval ne is figyeljetek.)

Most, hogy így megtartottam a mai töri órát azért elmondom azt is, hogy hála az égnek valami „fenti nyomás” hatására 2017. február 24-26. között megrendezik az I. Budai Farsangi Fánkfesztivált, az Allee melletti sétányon. Itt nem csak hagyományos, hanem igazi reform-fánkokkal is találkozhatnak a fanatikusok, emellett helyet kapnak majd az egyéb tradicionális farsangi gasztro-ételeket árusító bódék is: lesz édes, sós, fánk, nem fánk, street food, meg retro lángos is. Plusz sör-bor-pálinka, és egyéb farsangi koktélok is.

Ha nem vontatnak el a hétvégére Budapestről egy hatökrös szekérrel biztonságos távolságba, akkor ott találkozunk! Persze, csak ha Te is hasonlóan fánk-beteg vagy. 🙂

via GIPHY

Farsangi Fánkfesztivál helyszíne: Allee sétány – Budapest, Kőrösy József u.

Időpontja: 2017. február 24-26.

A Farsangi Fánkfesztiválról bővebben itt tájékozódhatsz.

A fánk-történelem forrása innen ered.

A borítókép forrása pedig itt van.

Leave a Comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..