GASZTRO

Fedezd fel Tapolcát csapolva!

Csapolt Stari

A hazai kézműves sörök és a sörfőzdék erősödésével, a kapcsolódó rendezvények sikerét figyelembe véve, a hazai nedűk egyre nagyobb térnyerését követve elérkezettnek éreztük az időt arra, hogy egy kiadványban vonultassuk fel a hazánkban forgalmazott kézműves sörök és sörfőzdék legjavát, egyesével, részletesen mutatva be azt a 20 vállalkozást, akik ma a legfinomabb habzó nedűket kínálják ebben a műfajban. A március végén megjelenő Kézműves sör TOP 20 – Magyarország legjobb kézműves sörei és sörfőzdéi című újságot kézbe véve ti is megtudhatjátok, kire érdemes odafigyelni ezen a téren kis hazánkban, addig pedig következzenek a kiadványban szereplő sörfőzdék részletes bemutatásai.

Sorozatunk e részében a Stari Kézműves Sörfőzde történetét meséljük el nektek.

A kezdetek

A Stari Kézműves Sörfőzde idén ünnepli 25. születésnapját. Az 1992-ben megnyitott tapolcai kisüzem ezzel a legrégebben működő hazai kézműves főzde. A Stari hosszú évek óta szállítja a legnépszerűbb sörtípusok megbízható minőségű főzeteit, az elmúlt évtizedek során a folyamatos innováció, valamint a jól érzékkel időzített megújulások sorozata biztosította a főzde fejlődését.

1992-ben Starcsevics László édesapjával és unokatestvérével vágott bele a tapolcai sörfőzde létrehozásába. Kezdetben egyfajta – egy 5,4 %-os világos sört – készítettek, később megjelent a négyféle malátából főzött barna sörük, ezt követően pedig egy pasztörizáló gép beszerzése után hosszabb ideig eltartható – és így az ország távolabbi részeibe is eljutó – sörökkel léptek az országos piacra. Ezek közül a legnagyobb sikert az ír vörös különlegesség aratta, miközben a Stari Sörfőzdét a számos fesztiválnak és rendezvénynek köszönhetően egyre több sörkedvelő ismerte meg országszerte.

A Stari elmúlt 25 éve a minőségben tapasztalható következetesség mellett a fejlesztésekről szólt, napjainkban pedig újabb lendületet vesz a történet a második generáció, Starcsevics Péter és Simonovics Edina megjelenésével.

Sörsor

A Stari Sörfőzde az elmúlt 25 évben komoly terméksort állított össze: a pils, barna és ír vörös sörök mellett valódi gyümölcssöröket (meggy, szilva, grapefruit, fekete ribizli) és búzasört is készítenek, idén pedig egy újabb különlegességgel készülnek.

Stari Premium Pils: több mint két évtizede készül pilseni malátával és kétféle komlóval, a német tisztasági törvénynek megfelelően. Remekül harmonizál benne a maláta édeskés és a lágyan keserű komló íze.

Stari Ír Vörös: kellemes aromájú, lágy ale típusú, mélyvörös színű sör. Karamellmalátából, különleges komlóból, felsőerjesztésű élesztővel készül.

Stari White Horse búzasör: szűretlen prémium búzasör. Gyümölcsös, citrusos illata és lágy aromája összetéveszthetetlenné teszi bármely más sörrel.

Stari Black Horse: Egy tökéletes barna sör, amelyben a hatféle malátának köszönhetően szépen kidomborodik a csokoládé és a kávé ízvilága, és amit a karakteres komlózás tesz felejthetetlenné.

Stari Meggysör: Belga receptúra alapján készülő, gyümölcságyon érlelt, szűretlen sör, rengeteg valódi meggyel, ami miatt igazi frissítő, alkoholtartalma pedig mindössze 3,3%.

Stari Szilvasör: lager típusú sör, szilvaágyon érlelve, a meggyhez hasonlóan 30%-os gyümölcstartalommal. A 2016 februárjában, a csehországi Aranypecsét sörversenyen aranyérmet szerzett ital azoknak is kiváló választás lehet, akik csak most ismerkednek a kézműves sörök világával.

Stari Grapefruit búzasör: tökéletes elegye a gyümölcsös és az aromás búzasöröknek, hiszen a búzasör pezsgése és a grapefruit kesernyés, fanyar, gyümölcsös íze tökéletesen kiegészíti egymást.

Stari Fekete Ribizlisör: kivételes termék, amely nem csak látványában, hanem ízvilágában is egyedülálló élményt nyújt a gyümölcssörök szerelmeseinek. Egyszerre édes és fanyar, enyhén komlós és gyümölcsös – aki egyszer megkóstolja, soha többé nem tud neki ellenállni!

American Hop Star: tradicionális német és újhullámos amerikai komlók keverékével készülő hoplager, amelynek illatában a trópusi gyümölcsök kellemes citrusossága fedezhető fel, erős komlózottságának köszönhetően pedig a várt keserűség sem marad el!

Amit semmiképp ne hagyj ki

A sörfőzde legnépszerűbb és legsikeresebb terméke, az Ír Vörös mellett mindenképp érdemes külön kitérni a gyümölccsel készülő söreikre, hiszen ezek egyáltalán nem tartalmaznak hozzájuk adott cukrot, viszont egyharmaduk nem más, mint maga a gyümölcs! Az Arany Sörpecsét díjas Szilvasör és a szintén remekül szerepelő Grapefruit búza mellett a meggy és a fekete ribizli is igazi frissítő!

lelőhely #stari #sör #beer #bier #drink #instapic #instaweb #ikozosseg #instagood #webstapic #webstagram #webstapick

スローモーション (@krstan) által megosztott bejegyzés,

Hol kapható?

A főzde termékei számos hazai hotel, így többek között a Gresham Palota vagy a Kempinski italkínálatában is megtalálhatóak, miközben számos sörszaküzletben és italboltban is rájuk ismerhetünk. Budapesten egyebek mellett tuti elérhetőek a Margitutcakilencben, a Lumen Kávézóban vagy a Léhűtőben, de Sopronban, Pécsen, Veszprémben és természetesen Tapolcán is megtalálhatóak.

Mire a legbüszkébbek?

A sörfőzde tulajdonosai az elmúlt 25 évben elért sikerek és a folyamatos fejlődés mellett azt tartják a legfontosabbnak, hogy az innovatív szemlélet mellett is ragaszkodnak a hagyományokhoz, és a termékek kézműves jellegéhez, hiszen ezektől lesz a Stari sör az, amelyet már negyedszázada keresnek a fogyasztók.

Tudtad?

A Stari Sörfőzde idei születésnapja alkalmából több különleges eseménnyel, kóstolóval, csapfoglalással és születésnapi bulival is várja a sörkedvelőket. Érdemes figyelni a főzde Facebook oldalát és honlapját, és ami a legfontosabb: „Fedezze fel ön is Tapolcát csapolva, kérjen a poharába Starit!”

Sörrajongók figyelem, most szavazhattok Magyarország legjobbjára! Ha Téged is érdekel, hogy ki kerül ki végül győztesként a 20 hely közül, kövesd figyelemmel a Flyerz Facebook oldalát, és ha Te is szeretnél beleszólni az eredmény alakulásába, voksolj Te is az online szavazásunkon! Az eredményhirdetés március 30-án lesz az Első Kézműves Sörfőzde és Kézműves Sör Díjátadó Gálán. Kattints és támogasd meg egy szavazattal azt, aki szerinted a legjobb!

TOP 20 Kézműves Sörfőzde

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .