Flyerz Magazin - MINDENHOL OTT VAGYUNK!
Flyerz SelectionSPORT

Nincs még egy ilyen gyors és hatékony edzés: Speedfitness az Idol Stúdióban

idol-speedfitness

Személy szerint szeretem a nagy fitnesstermek hangulatát, ahol sok ember mozdul, ott megmozdulnak az energiák. Kíváncsi voltam, mit tudhat ez az edzés, amely egy lakásból kialakított stúdióban zajlik, ráadásul mintegy 20 perc alatt. Utólag nem tudnám megmondani, hogy a helyiségbe beragyogó reggeli napsütés hangulata, a tüneményes edzők vagy az intenzív edzés utáni remek közérzet ragadott-e magával annyira, hogy már a következő időponton morfondírozom. 

Néhány éve szinte minden harmadik utcasarkon speedfitness stúdióba botlottunk, ekkor kerültek be a gépek Magyarországra. A trend első hullámainak elcsitulásával a több mint 400 szalonból kb. száz maradt a piacon, jelezve, hogy igenis van létjogosultsága a speedfitness technológiának a testformálás világában. Az első nagy merítésből a jelek szerint azok a helyek maradtak fent, ahol a szakmai tudás és a vendégekre való odafigyelés sem hiányzik.

IMG_1051

A formálódni vágyókat ugyanis nem lehet csak úgy a gép mellé állítani, hogy végezzen guggolásokat, a gép majd megteszi a magáét közben. Ez az edzésforma valójában 3 szereplős: Te, a személyi edző és a gép. Ahhoz, hogy az edzés valóban hatékony legyen, speedfitness edző az elejétől a végéig diktálja az iramot, felügyel minden mozdulatot, testtartást, és persze odafigyel, hogy mennyit bírunk még. Intervall edzésről lévén szó tempósabb és lassabb részek váltják egymást, és senkit ne tévesszen meg a 20 perc: rendesen leizzadunk. A hangsúly egyébként nem az edzés rövidségén, hanem hatékonyságán van.

Maga a beöltözés elsőre vicces: fekete egyenruhát kapunk, amire felcsatolják a mellényt és a többit, szárazföldi búvárnak érzem magam, még le is spriccelnek vízzel. Amikor először érzem az áramot, leginkább csiklandoz, de pár perc mozgás után már nincs kedvem nevetgélni, igénybe vevős feladatok jönnek. Ezek nehézsége és az áram erőssége is folyamatosan váltakozik. Érzed, ahogyan az áram ütemesen összehúzza az izmaidat, oda-vissza végigfut az éppen edzett testrészeden, érdekes élmény.

Bicskei Izabella, az Idol alapítója és szakmai vezetője már az első mozdulataimnál kiszúrja, hogy melyik térdem volt (régesrég) lesérülve. Szakmai felkészültséget tükröző szavait hallva nem lepődöm meg, hogy TF-et végzett, mesterdiplomás testnevelő-gyógytestnevelő tanár, TRX edző és Trigger Point Roll oktató (tudjátok, a szivacsos hengeres edzés). Azon viszont már meglepődöm, hogy a közelmúltban volt kismama – ugyanis csúcsformában van. Ő is a géppel edz, és egyébként az első 5 magyarországi speedfitness edző között van.

iza_team-650x366
Bicskei Iza tulajdonos és szakedző

De mi is történik a gépi edzés során? Olyan frekvencián ér bennünket az áram, ami az izomrostok összehúzódását generálja. Így nem súlyokat (lehet az a saját testsúlyunk is) terhelünk rá az izomzatunkra, ezáltal kíméljük a vázizomzatot, ezért is használják előszeretettel gyógytornászok is. A 20 perces edzések mindig személyre szabottak, és rá is lehet fókuszálni testrészekre, ha valaki mondjuk kifejezetten pocakról vagy épp karról szeretne fogyni.

“Azért is lettek ezek a stúdiólakások kialakítva, hogy ne a megszokott konditermi hangulatot adjuk, nem mindenki szereti a sokfős csoportos órákat és a nagy súlyzós termeket. Itt a saját privát szférájában érezheti magát az ember, az edző csak rá figyel, ezzel teljesen egyedi ez az edzés. Nagyon szeretik a vendégeink azt is, hogy mi adjuk a ruhát, a törölközőt, ide semmit nem kell magukkal hozniuk” – és valóban. Tényleg szuper, hogy nem kell külön edzésfelszereléssel jönnünk, sőt az ár magában foglal egy izotóniás italt edzés előtt és egy fehérjeitalt edzés után. (A vaníliás nagyon jó! ;)) Aki pedig egy teljes szériára elszánja magát, a testfelmérést követően alkalomról alkalomra az edzővel együtt tudja lekövetni teste változásait.

idol-speedfitness

Ultrahangos zsírbontással együtt is speedfitnessezhetünk a stúdióban. Talán már mindenkinek ismerős ez a “tappancsos” gép, amelyhez feküdni kell, és olyan ultrahangfrekvencián dolgozik, amely a zsírsejteket stimulálja. Iza hozzáteszi, hogy ezzel a géppel önmagában nem lehet fogyni: a zsírsejtek megbontásában valóban hatékonyan segít, de erre rá kell dolgozni, hogy eredményt érjünk el.

Van alsó és felső korhatára a gép használatának? “18 év alatt nem ajánljom. Ha valaki ilyen fiatal, menjen ki a szabadba, szaladjon, focizzon” – hangzik a rokonszenves válasz az edzőtől. “Idősek is járnak hozzánk, mivel az edzés teljesen személyre szabott, olyan gyakorlatokat csinálunk, amiket teljes biztonsággal végezhet akár egy 70 év körüli is. Legutóbb a 68 éves Papp Janó színészt és túrázót hoztuk formába a stúdióban.”

Ne gondoljuk, hogy csak fogyásra és alakformálásra vágyók, és rekreációs célokból (pl. műtét után lévők) járnak ide. Remek formában lévő, aktívan sportoló férfiak és nők is látogatják a stúdiót. Ők plusz súlyokkal, kettlebell golyókkal, TRX-kötéllel dolgoznak, mégpedig kőkeményen. Magáért beszél, hogy XXX világelső síugrató és Usain Bolt világcsúcstartó jamaikai sprinter futó, “a világ leggyorsabb embere” is speedfitness géppel készül fel a versenyekre.

idol-studio-speedfitness-iza

Átöltözésekkel, zuhanyzással, hajszárítással, és némi csevejjel együtt 45 perc alatt megvagyunk. Wow. Ez az edzésforma tökéletesen beilleszthető egy sietős hétköznap reggelbe is. Bár elméletben én is a “mai rohanó világ” ellen vagyok, de mégiscsak ebben élünk mindannyian. Így aztán nagyra tudom értékelni azokat a megoldásokat, amik időt spórolnak nekem, az alkalmazott technológia is meggyőző, és ilyen jó hangulatban zajlik a “szeánsz”.

IDOL Studio Speedfitness

1126 Budapest, Dolgos utca 2. II. ép. 2.em.10. MOM Lakópark
Tel.: 06 (30) 606 6170
E-mail: info@idolfitness.hu
Weboldal: www.idolfitness.hu

Leave a Comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..