Flyerz Magazin - MINDENHOL OTT VAGYUNK!
Flyerz Selection

Fenntartható fejlődés és környezettudatos gyártás

Copy_of_Munkavdelemplusz.hu_(58)

Minden évben április 22-én a világ minden táján a Föld Napját ünneplik az emberek. Szemetet szednek, virágokat és fákat ültetnek a közösségek és önkormányzatok. Mindezek mellett további fontos lépéseket is tennünk kell környezetünk megóvása és a fenntartható fejlődés érdekében. A nagyvállalatok, köztük is a gyártással foglalkozó cégek egyedülálló helyzetben vannak a környezetvédelem melletti elköteleződés propagálásában. A tervezéstől, a gyártástechnológián át a forgalmazásig számos ponton csökkenthető a gyártók ökológiai lábnyoma, ami pedig marketingelőnyökkel is együtt jár. A fogyasztók még akkor is előnyben részesítik azokat a termékeket, amelyek környezettudatos technológiával készültek, ha ők maguk, saját bevallásuk szerint sem tesznek túl sokat a fenntartható fejlődésért.

Nézzük hát, hogy a gyártók és munkáltatók hogyan támogatják a környezetvédelmet.

Szemléletváltás – Go Green

Az első és legfontosabb lépés a teljes szemléletváltás, melynek során a gyártók és a munkáltatók a termékeik, szolgáltatásaik teljes életciklusa – tervezés, csomagolás, szállítás, ártalmatlanítás – során:

  • a környezetszennyezés csökkentésére és a hulladék minimalizálására törekszenek,
  • optimalizálják az erőforrásaikat a hatékonyabb felhasználás érdekében,
  • úgynevezett zöld kommunikációt folytatnak az ügyfelek és a társadalom felé, amely növeli a gyártó társadalmi elfogadottságát is – például a digitalizáció, vagyis a papíralapú levelezés, adattárolás és adatfeldolgozás helyett hatékony vállalati projekt- és ügyfélmenedzsment szoftverek használata,
  • törekvés a minél nagyobb energiahatékonyságra,
  • részt vesznek társadalmi munkában, szponzorációban,
  • külső szakértőket vonnak be a környezetet is érintő vállalati folyamatok átszervezéséhez.

Az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentése

A fosszilis tüzelőanyagokra való támaszkodás hihetetlen mennyiségű szennyező-anyagot bocsát ki a légkörbe minden egyes nap, melynek anyagi értékét – és kárát- csillagászati ​​összegekben fejezhetnénk csak ki. Ennek eredményeképpen az átlaghőmérséklet emelkedik, a sarki jégsapkák következtében melegszenek az óceánok, az éghajlatváltozás tüneteit pedig mind megszenvedjük.

A klímaváltozás elleni küzdelem érdekében nemzetközi egyezmények születtek és a vállalatok megkezdték az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentését az energiahatékony eszközpark kiépítése révén, a megújuló energiának a termelésbe és a vállalat fenntartásába való integrálásával.

A hulladékgazdálkozás optimalizálása

A helyreállításon és regeneráción alapuló gazdaság elképzelése egyre nagyobb vonzerővel bír, olyannyira, hogy számos országban pályázati támogatásban részesítik a cégeket, vállalatokat. Az érintett vállalatok a kerettámogatásból igénybevett összegek hasznosításával csökkenthetik a környezetre gyakorolt ​​hatásukat azáltal, hogy újrahasznosított anyagokat használnak a termékgyártásban és/vagy felújított gépeket használnak a gyártás/termelés során.

A munkáltatók számára a hulladékgazdálkodási terv nem lehet mellékes kérdés, hiszen az újrahasznosítással és a szelektív hulladékgyűjtéssel nemcsak példát mutatnak. A megtakarított összegek termelésbe való visszaforgatása nyilvánvaló gazdasági előnyt jelent.

Tartós munkaruházat és eszközpark

A ruházati cikkeket, technológiát és más termékeket gyártó márkák, így a munkavédelmi felszereléseket és eszközöket, ruházatot gyártó vállalatok, cégek is a termékeik életciklusának kibővítésére törekszenek. Az új technológiák bevonását már a terméktervezés fázisában megfontolják és a kutatás-fejlesztésre szánt keret is egyre nő.

Ez ugyan ellentmondásosnak tűnhet, mivel a rövidebb élettartamú termék gyakoribb értékesítést jelent. Ugyanakkor a fogyasztók számára – beleértve a céges megrendelőket, megbízókat és az egyedi ügyfeleket is – szimpatikus benyomást kelt az a gyártó, aki kiemelten foglalkozik a környezetvédelem, a hulladékgazdálkodás/hasznosítás és a fenntartható fejlődés témájával és tettekkel is alátámasztja az elköteleződését.

Gyártói garancia vállalása

A minőségi, magas életciklusú termékek gyártása lehetővé teszi azt is, hogy a gyártók hosszabb idejű garanciát vállaljanak az általuk készített termékekre. Ezzel is arra ösztönzik a fogyasztókat, hogy a termékek állagmegóvására, javítására törekedjenek a csere helyett. A munkavédelmi felszerelések esetében különösen fontos a termék életciklusának pontos meghatározása és az eszköz, felszerelés állapotának folyamatos monitorozása, hiszen a munkavállaló egészségét, kiemelt kockázattal járó munkakörökben pedig szó szerint az életét védik.

A fenntartható fejlődés anyagi támogatása

Sok vállalat szerencsés pénzügyi helyzetben van, ezért megengedheti magának, hogy környezetvédelmi célokra adományozzon. A globális környezetvédelmi munka támogatása legalább olyan fontos, mint az egyéni felelősség tudatosítása.

Nyomásgyakorlás

A gyártók és forgalmazók a jogalkotási kérdésekben is fontos szerepet játszhatnak. A közelmúlt egyik nemzetközi figyelmet kapott eseménye is rámutat ennek jelentőségére. Az USA kormánya által a Bears Ears Monument természetvédelmi körzet számára létrehozott új határok – az eredeti terület drasztikus mértékű feldarabolásával – immár lehetővé teszik az energiaipari mamutvállalatok számára, hogy hozzáférjenek az urán-, olaj- és gázlelőhelyekhez, valamint kitermeljék azokat.

A környezet várhatóan visszafordíthatatlan károsodására hívta fel a figyelmet precedensértékű lépésével két ruházati gyártó – a Black Diamond és a Patagonia – amikor kivonult Utah államból, és vitték magukkal az 500 millió dolláros állami bevételt is. A ruházati gyártók mellé több környezetvédelmi szervezet és a helyi natív amerikai őslakosok érdekvédelmi szövetsége is csatlakozott. A nyomásgyakorlás eredményeként a mai napig nem született jogerős döntés az ügyben, a csodálatos, ökológiai szempontból is jelentős Bear Ears Monument jelenleg még védelmet élvez.

Leave a Comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..