Flyerz Magazin - MINDENHOL OTT VAGYUNK!
Flyerz SelectionPROGRAMAJÁNLÓ

Floralia – Római tavaszünnep Aquincumban

Aquincum Floralia
  1. május 12-13.

10:00-19:00

 

2018-ban 29. alkalommal kerül megrendezésre az Aquincumi Múzeum és az Aquincum Baráti Kör közös szervezésében a római tavaszünnep, amely mind az előadások, mind a programok terén igyekszik hű maradni az ókori hagyományokhoz. A szervezők kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy a rendezvényen minden fellelhető tárgyi- és bemutatóeszköz megfeleljen a kornak, és minden korosztály megtalálja a számára megfelelő programot.

Idén május 12-13-án újra életre kell az ókori Aquincum városa. Erre az alkalomra fiatal virágkötők római stílusú kompozícióikkal díszítik fel a teljes romterületet és a múzeumot. A kövezett utcák mentén árusok jelennek meg, akik a nézelődőket portékáikkal igyekeznek közelebb vonzani, miközben a kézműves mesterek asztalainál a korabeli edény-, textil-, és ékszerkészítési technikák ismerhetők meg. A nyüzsgő városi forgatagban római polgárok és rabszolgák jelennek meg, de a legionáriusok, a gladiátorok és még a római kori barbár törzsek életébe is bepillanthat a kíváncsi látogató. Az aquincumi romok közt a hagyományőrző csapatok táborai fedezhetők fel, ahol bárki jobban szemügyre veheti a kardokat, pajzsokat és sisakokat, és ha szerencséje van, egy-két trükköt is elleshet a római, germán és kelta harcosoktól. A nap folyamán legiósok vonulnak fel, rómaiak és barbárok csapnak össze, de persze a gladiátorviadalok sem maradhatnak ki a sorból. Az idei Floralia különlegessége, hogy a III. kerületi Zsófia utcai amphiteátrum szolgál a gladiátorviadalok helyszínéül, amin a rendezvénytől függetlenül bárki ingyenesen részt vehet. A gyermekeknek és felnőtteknek szóló színházi előadások antik témájú darabokat dolgoznak fel, majd a színházban kerül sor a rabszolgavásárra is. Két napra ismét benépesülnek a 2000 éves város utcái, megelevenedik a piac, a forum és a színház és egy rövid időre minden érdeklődő római polgárrá válhat.

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatának támogatásával, idén minden III. kerületi lakos ingyen látogathatja a rendezvényt!

 

A 2018-as Floralia-n résztvevő hagyományőrző csapatok:

Legiók:

  • Legio Brigetio
  • Legio Leonum Valentiniani
  • Nova Roma

Gladiátorok:

  • Collegium Gladiatorium
  • Familia Gladiatoria Pannonica
  • Ludus Aquicnum Gladiatorum

Barbárok:

  • Jaurinum Győri Történeti Társaság
  • Norde Gard Északi Gárda
  • Szarvas Törzs Kelta Hagyományőrző Egyesület

 

Ízelítő a programból:

Életmód bemutató és fegyverpróba a hagyományőrzők táboraiban

Harci kiképzés a barbár faluban

Római divatbemutató

Ünnepi menet és áldozatbemutatás Flora istennő tiszteletére

Hollywood álmai a gladiátorjátékokról

Gladiátorjátékok a polgárvárosi amphiteátrumban (a programon való részvétel ingyenes!)

Gladiátoriskola és mini-aréna játékok gyerekeknek

Játék: ’Gyűjts római pénzt és vásárolj rabszolgát!’ (10:00-16:00)

Rabszolgavásár

Barbár-római összecsapás

Színház

Hordógurítás és ügyességi játékok

Jósoltass a keltával! – jövendőmondás kelta ogham-kövekből és rúnákból

Kézműves foglalkozások és mesterségek bemutatója

Leave a Comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..