Flyerz Magazin - MINDENHOL OTT VAGYUNK!
Flyerz Selection

Fontos tudnivalók a leggyakoribb hiteltípusokról

Man Moving Into New Home Looking At Personal Finances On LaptopMan Moving Into New Home Looking At Personal Finances On Laptop

A mai világban hitelhez jutni egy viszonylag egyszerű folyamat, ugyanakkor típustól függően egy hosszabb elköteleződést jelent. Éppen ezért nagyon fontos, hogy megfelelően mérlegelj, és csak akkor vegyél fel hitelt, ha tényleg szükséged van rá, és biztos vagy benne, hogy a törlesztőrészlet fizetése nem okoz majd gondot neked.

Alaposan járj utána a bankoknak, hitelkalkulátorok segítségével hasonlítsd össze az ajánlatokat és dönts megfontoltan. Ebben a cikkben összeszedtük neked a legfontosabb tudnivalókat. 

Happy woman sitting inside her new car showing thumbs up

Személyi kölcsön

A hiteleknél alapvető megkülönböztető jegy, hogy a hitel mögött áll-e jelzálogfedezet vagy sem. A személyi kölcsön gyakorlatilag egy olyan hitelfajtát jelent, amelyhez nem szükséges semmilyen fedezetet adnod, hiszen a bank a hitelt a jövedelmed megvizsgálása alapján nyújtja. Ezen felül bármire elkölthető, legyen szó hitelkiváltásról, egy nagyobb váratlan kiadásról, vagy például egy tartós fogyasztási cikk vásárlásáról, esetleg lakásfelújításról. Nem csoda, hogy főként az év végén nő meg az érdeklődés ezután a finanszírozási forma után.

Legfeljebb 2-3 millió forintos összegig ajánlatos személyi kölcsönben gondolkodnod. Emellett az  egyik leggyorsabban elérhető hitelforma is, átlagos esetben már 3-5 munkanap a számlánkrakerül a pénz.

A pénzintézetek jellemzően 20-23 éves kortól, maximum 70-75 éves korig hitelezik meg az ügyfeleket. Legalább egy minimálbérnek megfelelő jövedelemmel szükséges rendelkezned, hogy reális eséllyel indulj a hitelre. Alapszabály, hogy a bank annál kedvezőbb feltételeket ad, minél nagyobb keresetet tudsz igazolni.

Lakáshitel

Mielőtt belevágnál a lakáshitelbe, érdemes feltérképezned, hogy általánosságban mire számíthatsz. Azt tudd már az elején, hogy a lakáshitel alapvetően időigényes, sok ügyintézést valamint dokumentációt igénylő procedúra. A tapasztalatok alapján a legjobb esetben is a hitelkérelem beadását követő 4-6 héten belül juthatsz el a folyósításig.

Ami a konkrétumokat illeti, két alapvető tényező befolyásolja a mozgásteredet, mégpedig a megvásárolni kívánt ingatlan értéke, és természetesen a jövedelemi háttered. Ezt a hitelbírálat során vizsgálja meg részletekbe menően a bank, így az értékbecslés során felméri az ingatlan paramétereit, valamint megnézi, hogy milyen jövedelmet tudsz igazolni.

A hitel maximális összege nem lehet több, mint az ingatlan piaci értékének 80%-a, viszont az általános gyakorlat alapján a bankok a fedezetül felajánlott ingatlan legfeljebb 60-70%-áig mennek el. A fennmaradó összeget önerőként kell előteremtened a lakásvásárláshoz.

online shopping, woman smiling and looking in front of her as she uses her credit card with her laptop.shopping and retail concept,vintage color

Szabad felhasználású hitelek

Általános szabálynak mondható, hogy szabad felhasználású hitelt azon nagykorú, a bank számára elfogadható jövedelemmel rendelkezők igényelhetik, akik a bank adósminősítési, hitelbírálati feltételeinek megfelelnek.

Nem kaphat hitelt olyan személy, aki a Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR) negatív adóslistáján szerepel.

Amennyiben van házastársad/élettársad, úgy kötelezően bevonandó adóstársként neki is szerepelnie kell a hitelfelvételi ügyletben. Kivételes esetben, egyes bankoknál van arra lehetőség, hogy ő kimaradjon az ügyletből.

Minden bank meghatározza a szabad felhasználású hiteleinél a minimális és a maximális hitelösszeg nagyságát. A minimális hitelösszeg 500.000 és 1.000.000 Ft-tól indul. A maximum 20, 30, néhol 40 millió, de van példa kivételesen 100 millióra vagy akár a felső határt meg nem húzó bankra is.

A felvehető szabad felhasználású hitel összegét alapvetően az alábbi tényezők határozzák meg: a hitelt igénylő háztartás nettó, igazolt jövedelme, valamint a fedezetül felajánlott ingatlan, bank által megállapított forgalmi és hitelbiztosítéki értéke.

Áruhitel

A szükséges termékéhez általában kedvező hitelkonstrukcióinkkal juthatsz hozzá. Az igényelhető kölcsön forint alapú, havi részletei nem változnak a futamidő alatt, így jól tervezhetők és beilleszthetők a családi költségvetésbe. Ha már tudod, hogy mennyit szánsz egy új készülékre havonta, akkor a futamidő hosszának megválasztásával kialakíthatod azt a havi törlesztőrészletet, amit kényelmesen, problémamentesen tudsz fizetni. Az áruvásárlási kölcsön által nyújtott részletfizetés kiválthatja az előtakarékosságot és lényegében azonnal használhatod is a készüléket, nem kell hosszú ideig áhítozni rá.

A kölcsön odaítélése minden esetben a finanszírozó által elvégzett hitelbírálat függvénye. Az áruhitel kondíciói tekintetében a finanszírozó mindenkori hirdetményei az irányadóak. A THM mértéke a feltételek változása esetén módosulhat.

Fontos még tudni, hogy elfogadott hitelkérelem esetén, a helyszínen fizetendő (önerő) összeg kiegyenlítése a legtöbb esetben csak készpénzben lehetséges. Jóváhagyott hitelkérelmek után a rendelt termék néhány munkanapon belül megérkezik hozzád, vagy a választott átvételi módra.

Leave a Comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..