EGÉSZSÉG & SZÉPSÉGFLYERZ REVIEW

Fürdőszoba trendek: minimál kontra klasszikus

Screen Shot 2018-10-29 at 9.06.27

Ahány ház annyi szokás – tartja a mondás, ezt talán kiegészíthetnénk azzal is – és annyi fürdőszoba is. Egyben azonban biztosak lehetünk: a megnyugvást, a relaxálást egy hosszú, nap után sem segítheti úgy semmi, mint egy kád forró víz. Fürdőszobánk stílusának kiválasztása ma már kiemelkedően fontos a mindennapi életben, hiszen “mindenki másképpen szereti”: van, akinek a hangulat fontos, van, akinek a funkcionalitás, van, aki csak egyszerűen ragaszkodik a megszokotthoz. Írásunkban a két, jelenleg legnépszerűbb stílust hasonlítjuk össze: a letisztult minimál stílust és a múltidéző, de még mindig friss klasszikus stílust.

Az elmúlt évek tendenciái

A mai fürdőszoba trendek korszakalkotó megoldásaikkal, kitűnő alapanyagaikkal mára azt is lehetővé teszik, hogy fürdőszobánk valóban az életünk közepe lehessen: legyen szó high tech stílusról digitális tükrökkel és falra szerelt plazma tévéről, vintage stílusról, ahol a minden apró tárgynak sajátos karaktere és jelentése van, ezzel is kicsit segít minket a múltba révedni egy-egy nehéz nap után vagy megmosolyogtat minket egy unalmas hétfő reggelen. Ha pedig mozgalmasságra vágynánk és fémes felületekre, többfunkciós zuhanyzóra, akkor itt van a modern design.

2018-ban a irányzatok középpontjában új stílusok, teljesen új, eddig a fürdőszobában nem használt elemek kaptak nagyobb hangsúlyt. Az egyik legkiemelkedőbb a spa élmény megteremtése az otthoni fürdőszobákban, annak hangulatával és berendezéseivel. Trendivé váltak a természetes anyagok is, mely nemcsak esztétikájukat, de tartósságukat tekintve is kiemelkedőek, ilyen például a bambusz és a dió. Ha már a természetből merítünk ihletet, hódítanak az egyszerű és egyedi kőmosdótálak is, melynek mérete, színe és alakja ízlésünktől és persze pénztárcánktól függ.

Ezek közül emelkedik ki a hagyományőrző klasszikus stílus, amiben keveredik a nosztalgia és a hagyomány, illetve a minimál stílus, amely a maga lágy egyszerűségével hódította meg az európai lakberendezési piacot.

Hódító útján a minimál stílusú fürdőszoba

A kevesebb több: ez a minimál lényege. A minimál berendezési stílus Észak-Európából gyűrűzött be hozzánk és az elmúlt években változatlanul az egyik legkedveltebb, legyen szó fürdőszobáról, nappaliról, vagy konyháról. Esszenciája a rend, a követhetőség és  a kiszámíthatóság kevés improvizációval. Ebből adódóan ez a stílus a rendetlenek nagy ellensége, a rendmániások jóbarátja. Sokszor szögletes és letisztult tereivel, alakzataival könnyű megkülönböztetni a többi stílustól. Alapvetően megosztó: sokan túl ridegnek és személytelennel találják, de az ellentábor pontosan emiatt feltétlen híve: letisztultság és csak semmi hivalkodás.

Jellemző színei: a kellemesen halvány pasztell színek, fekete, fehér és legtöbbször a szürke vagy ezek harmonizáló kombinációi segítenek a feltöltődésben, kikapcsolódásban napszaktól függően.

Jellemző anyagai: a natúr fa, beton vagy kőhatású felületek, illetve az átlátszó vagy színezett üveglapok, valamint kiváló minőségű műanyag.

Karakterisztikája rengeteg természetes fényben mutat jól igazán, illetve egyszerű állólámpákkal, vagy több egyforma lámpával, spotlámpával megvilágítva. Térigényes stílus, ahol a nevéhez híven kevés fürdőszoba bútor és kellék található, azok is követhetően és szándékosan elhelyezve. Pontosan emiatt a széthagyott ruhák és a rumli könnyen megtörheti a szimmetriát és az egyenletességet.

A minimál stílus egyik tökéletes kiegészítői lehetnek a keskeny és zárható fürdőszoba szekrények, melyek nagy előnyei, hogy nem szűkítik a teret. Még a jelenlegi konyhatrendekben, mindent szabadon kiteszünk a polcra, a fürdőkben inkább minden elrejtünk és igyekszünk gyakorlatiasan tárolni, csak a legszükségesebb kellékeket hagyjuk szem előtt.

A szabadonálló kádak is hibátlanul illeszkedhetnek a minimál stílushoz: a sarokkádak egyeduralma végre megszűnt, így már nem követelmény, hogy kádunkat feltétlenül a sarokban helyezzük el. Ezek a típusok már az egyedi formatervezést követve, szinte bármilyen alakúak lehetnek, illetve általunk kiválasztott színeivel feldobhatjuk vagy egységesíthetjük a fürdőszoba hangulatát.

Mai értelemben vett klasszikus fürdőszobák

A klasszikus szót hallván talán eszünkbe jutnak a régi kosztümös filmek, hatalmas házak és terek, padlóig érő törtfehér függönyök és a szoba közepén található állólábas kád, amibe dézsákkal hordják a vizet. Nos, ma már ugyan a dézsa nem használatos, de az állólábas kád az egyik elengedhetetlen kelléke a klasszikus fürdőszobáknak.

A mai értelemben vett klasszikus stílus valóban a visszafogott elegancia és hagyományok képviselője, de nem kell feltétlenül a múltba révedünk. Ezen irányzatnak is vannak modern jegyei és könnyedén keveredik a mai trendekkel, hiszen letisztultságát könnyű ötvözni más stílussal is. Fontos jellemzői a szimmetria és visszafogottság, melyben manapság már szerepet kap egy-egy kiemelkedőbb, merészebb elem vagy egy-egy szín, persze anélkül, hogy túlzásokba esnénk.

Jellemző színei: fekete-fehér kombináció, lágy homokszínek, krém és bézs árnyalatok. A kiegészítők pedig lehetnek hideg fémszínűek is: bronz, ezüst és arany, illetve a 2018 slágere a réz.

Jellemzői anyagai: ebben a stílusban a burkolóanyagok minősége kiemelt szerepet kap a fürdőszoba esztétikájában. Fontos, hogy jó minőségű legyen és elegendő teret adjon a fürdőszoba bútorainknak, illetve kellő csodálatot ébresszen bennünk, ha kell, minden nap. Legtöbbször matt vagy gyengébben fénylő anyagok jellemzik, kombinálva térhatású bordűrökkel.

A stílus igazi karaktere leginkább itt is a “kevesebb több” elv mentén érvényesül: túlzsúfoltság helyett letisztultság. A stílus eredetisége sokszor a részletekben rejlik: a tér megvilágításához használhatunk akár díszesebb csillárt is, kiegészíthetjük a teret cirádás vagy barokkos tükrökkel, melyek illeszkednek az összképhez, illetve használhatunk gondosan megmunkált faburkolatú bútorokat is.

Hogyan válasszak?

Alapvetően választáskor az egyik legfőbb szempont, hogy mennyi is az annyi. A jó hír, hogy egyik stílus sem drágább a másiknál, viszont, ha valóban igényesen és a stílusok jegyeit követve szeretnénk tökéletes minimál vagy klasszikus fürdőszobát magunknak, akkor sajnos jó mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk. Érdemes tehát jó minőségű anyagokat vásárolnunk, azok így hosszú életűek lesznek, ezért nem kell újabb felújításba kezdenünk évről évre.

A másik szempont, hogyan is illeszkedik az általunk kiválasztott stílus hozzánk és lakásunk egészéhez: szokásaink rabjai vagyunk vagy praktikusságra törekszünk? A minimál stílusban nincs helye a földön hagyott szennyesnek, úgy ahogyan a klasszikus stílusban nincs helye az egyszerű lapraszerelhető szekrénynek. Ugyan ma már minden stílus kombinálható a másikkal, de fontos, hogy figyeljünk az arányokra és a részletekre is.

Végezetül, gondoljuk át, mennyi időt töltünk a fürdőszobánkban és mi az a környezet, ami a nap végén biztosan megnyugtatna és reggelente feltöltene energiával?

 

 

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .