FLYERZ REVIEWMOTORSPORT

Gépjármű eredetvizsga – Erre figyelj, ha pénzt akarsz spórolni

Eredtvizsga Vácon 4

Manapság nagyon sok jármű cserél gazdát Magyarországon. Ha gépjárművet adunk el vagy vásárlunk, könnyen esünk bele gyermekbetegségekbe, vagy tájékoztatnak félre a különböző internetes fórumok. Az adás-vételkor kötelező hivatali körök mellett érdemes egyvalamire kiemelten figyelni – ez pedig az eredetvizsga.

A kérdés körüljárásában Magyarország legmodernebb vizsgaállomásának tulajdonosa, a váci Laller Car Service és vizsgaállomás ügyvezetője, Horváth Lajos volt segítségünkre.

Mit takar az eredetvizsga fogalma, miért van rá szükség?

Ahogy ez a nevében benne is van, a jármű eredetiségét vizsgáljuk, legfőképpen eladás vagy vétel előtt, a gépkocsi tulajdonjog megszerzésénél. Ezt az egyedi azonosítók monitorozásával hajtjuk végre, amiben egy program van a segítségünkre. Elsősorban az alvázszám és a motorszám karakterisztikája szerint dolgozunk, ezek magasságát, szélességét, a számok távolságának megegyezését figyeljük. Ez természetesen járműtípusonként eltér, az eredetvizsgánál a legfőbb feladatunk, hogy az ügyfél autóján található azonosítókat összevessük a gyári állapottal.

Melyek azok a leggyakoribb téveszmék, hiedelmek, amelyekre mindenképp érdemes felhívni a figyelmet?

Az eredetiségvizsgálatot a járművét eladni szándékozó félnek kell fizetni – neki kell igazolni, hogy az autó eredeti, és a vonatkozó jogszabály is így rendelkezik. Én magam azt tapasztalom, hogy ezt kevesen tudjak, vagy tartják be, egy kialakult rendszer szerint a legtöbbször vagy a vevőt terheli ez a költség, vagy épp felesben állják a felek. De hivatalosan az eladónak kell igazolnia a gépkocsi eredetiségét! Mindenki úgy beszél az eredetvizsgáról, hogy ez egy kötelező rossz, vagy egy új adóbehajtási forma, de szerintem ez nem állja meg a helyét. Mióta létezik, a töredék részére csökkent a hamisítások és az ellopott autók száma!

Mik azok az extrém esetek, amik még egy hozzád hasonló gyakorlott szakembert is megdolgoztatnak?

Ezzel kapcsolatban a legjobb példát egy továbbképzésről tudom felhozni, ahol Mercedeseket vizsgáltunk. Tudni kell, hogy ennél a típusnál nem létezik két egyforma autó a világon, nekünk pedig három teljesen megegyező alváz és motorszámú gépkocsihoz volt szerencsénk – ez azért elég megdöbbentő!

Az igazság az, hogy Magyarországon a bűnözők mindig két-három lépéssel a kor előtt járnak, de mióta bevezették az eredetvizsgálatot, jobb lett a helyzet. Hatványozottam csökkent a hamisítások száma, kis értékű autóknál lényegében meg is szűnt, ugyanakkor nyilvánvaló, hogy ezt nullára leredukálni semmilyen rendszer sem lesz képes. Amíg autók közlekednek az utakon, addig csalások is lesznek sajnos.

Te hová, kihez vinnéd eredetvizsgára az autód, és miért?

Ahogy szokták mondani, minden szentnek maga felé hajlik a keze, így én mindenképp a Laller Car Service-be vinném eredetvizsgára az autóm. Vácon igényes környezetben, XXI. századi nívón, a legmodernebb technológiával intézzük az eredetvizsgát, plusz felelősséget vállalunk a munkánkért: mivel száz százalékos biztonság nem létezik, ezért kötöttünk egy biztosítást, ami egy tökéletes hamisítvány eredetvizsgán történő átcsúszása esetén kártalanítja az ügyfeleinket. Számomra az eredetvizsgán a legfontosabb a szakmai hozzáértés, ehhez pedig Vácon a Laller Car Service-nél minden adott.

Kicsit mutasd be a vizsgaállomást: az eredetvizsga mellett mit tud még nyújtani a váci Laller Car?

A Laller Car Service-nél maximálisan ügyfélcentrikusan alakítottuk ki a szervizünket, ezt azonnal észreveszi az, aki betér hozzánk. Vendégeink kellemes környezetben várakozhatnak, míg mi dolgozunk a járműveiken: wifit használhatnak, tévét nézhetnek, vagy akár a cserekerékpár programunk keretében a közeli Duna partra is letekerhetnek. Próbálunk egy olyan családias környezetet kialakítani, ahol mindenki jól érzi magát.

Fontos elmondani, hogy nem csupán vizsgaállomás vagyunk, ez eredetvizsga és a műszakiztatás a szervizünk plusz szolgáltatása. Ezen kívül foglalkozunk márkafüggetlen, garancián túli és azon belüli javításokkal – az általunk végzett munkát garanciális tevékenységként az autógyárak is elfogadják. Foglalkozunk futómű beállítással, amit a legmodernebb 3D-s technológiával csinálunk, ahogy a többi diagnosztikai eljárás esetében is tesszük. A magasan kvalifikált kollégák szakmai háttere biztosítja, hogy az ügyfelek a járműveiket szakavatott kezekre bízzák: legyen szó autóvillamosságról, vagy akár kisebb karosszériás munkákról.

Büszkén mondhatom, hogy már flottakezeléssel is foglalkozunk, nagy cégek bizalmát is sikerült elnyernünk. Nálunk az ügyfél az első, a minőségi munkánkkal akarjuk kiérdemelni a hűségük, amit aztán különböző extrákkal jutalmazunk is. Ha egy mondatban kellene leírni magunkat, akkor elsősorban javítás, másodsorban csere. Nyugodtan kijelenthetem, hogy ez a mottónk!

 

Írta: Tóth Krisztián Márk / Fotó: Schumy Csaba

 

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .