Flyerz Magazin - MINDENHOL OTT VAGYUNK!
EgyébKULTÚRAPROGRAMAJÁNLÓ

A gitár világsztárja: Stanley Jordan – világpremier a Margitszigeten!

stanley_jordan_fekvo_datum

A 80-as évek nagy amerikai gitáros generációjának tagja, Stanley Jordan először látogat Magyarországra, és a Margitszigeten ad nagyszabású koncertet július 3-án. A különleges „tapping” technikájáról híres jazz gitároshoz hazai és külföldi zenész sztárok is csatlakoznak a színpadon.

Magyarországon először lesz élőben hallható a gitárvilágsztár, Stanley Jordan. A különleges, kétkezes tapping technikájáról ismert amerikai jazzgitáros és zeneszerző a 70-es, 80-as években kezdte szárnypróbálgatásait, és már akkor a lehető legnagyobb szabadság és hitelesség elérése volt az elsődleges célja. Ez nemcsak innovatív zenéjére, hanem a megjelenésére és személyiségének kibontakoztatására is igaz.

A rockzene világából vándorolt át a jazz szabadabb, improvizatív műfajába. „Az élet és a művészet szétválaszthatatlan, ugyanazok az alkotóelemek teszik különlegessé” – vallja a Jazz Times magazin számára nemrégiben adott személyes interjújában. Az utcazenészként induló, majd jam-bandekkel turnézó zenész újító szerepe elvitathatatlan a szólógitározás történetében, amelyet új szintre emelt az általa kifejlesztett „tapping” technikával. Első hangszere, a zongora billentéses módszerét ültette át gitárra, a független futamokból és dallamokból álló kompozícióit a zongorajátékot idéző módon adja elő: egyszerre két kézzel játszik a gitár nyaki részén, ráadásul rendhagyó hangolásban. Kifejezésmódjának összetettsége és zenéjének mély gondolati háttere mára felülemelkedett a puszta technikai brillírozáson, és mindenki számára egyedülálló élményt nyújt.

stanley_jordan

A különleges esten a gitáros mellett több világsztár is feltűnik majd. Csatlakozik hozzá a kiváló, Grammy-díjas gitáros-énekes, Alegre Corrêa (Brazília), akit szintén először láthat a budapesti közönség.

alegre_correa_@Theater_Akzent

Emellett a színpadon feltűnik a nemzetközi hírű Horváth Kornél és Dörnyei Gábor ütőhangszeres művészek kifinomult és egyedi duója is, együtt teremtve kivételes zenei világot. Horváth Kornél híres egyéni ütéstechnikáját és zenei szemléletmódját a magyar és kelet-európai tradicionális ritmusokból alakította ki, mesterien olvasztva egybe azokat a jazz, az indiai, arab, afrikai és latin hatásokkal. Mindez Dörnyei Gábor dobjátékának a rock, funky és jazz műfajaiból vett impulzusaival egy olyan lehengerlő és kivételes zenei élményt valósít meg, amely egyesíti a különféle világok életérzéseit. A magával ragadó ritmikus lüktetés a csöndtől a hirtelen feltörő dühöngő ritmusig valódi ’thunder’ (mennydörgő) muzsikát hoz létre.

Horváth Kornél (1)

Horváth Kornél egy másik felállásban többször játszott már együtt a brazil gitárművésszel, Alegre Corrêaval is (koncertfelvételeiket tartalmazó duó lemezük a Songs of Moment címmel jelent meg). A két egyedi formáció együttes fellépése, kiegészülve Stanley Jordan elsőrangú gitárjátékával, igazán különleges zenei élményt ígér. A hangszereiket mesterfokon megszólaltató művészek érzékenysége páratlan zenei dimenziókba emeli az eddig még soha nem hallott közös formáció játékát. A négy világhírű művész az amerikai, a brazil, az afro és az európai zenekultúrából merítve hoz létre izgalmas, 21. századi kamarazenét. Formációjuk világpremier.

Bővebb információ és online jegyvásárlás.

Leave a Comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..