FLYERZ REVIEW

Gregor Bernadett és Viczián Ottó házassága nem működik

IMG_4260

Herczeg Ferenc egyik legnagyszerűbb drámáját hatalmas sikert aratott az Újszínházban. A Bizánc című darab rendkívüli színészek szereplésével mutatja be a végső ostrom előtti nap eseményeit. Konstantin császárt Viczián Ottó, feleségét pedig Gregor Bernadett alakítja. A két művésszel a köztük lévő kapcsolatról beszélgettünk.

Nagyon megörültem, amikor megtudtam, hogy Viczián Ottó lesz a férjem a színpadon – mesélte Gregor Bernadett. – Korábban még sohasem dolgoztunk együtt, de többször láttam már játszani őt. Herczeg Ferenc Bizánc című darabjában végre együtt állhattunk színpadra és nem csalatkoztam az elvárásaimban. Bár szerepünk szerint csapnivaló házasok vagyunk, Ottó igazán nagyszerű partner, akivel öröm együtt játszani. Különösen nagy élmény, hogy egy ilyen nagyszerű színműben lépünk színpadra, mint a Bizánc.

Valóban, a Bizánc a hazai drámairodalom egyik gyöngyszeme, melyet az Újszínház Nagy Viktor rendezésében vitt színre. A darab sikere a bemutatás óta töretlen.

A cselekmény alapja egy történelmi tényre épül: 1453. május 29-én II. Mohamed elfoglalta Konstantinápolyt. XI. Konstantin bizánci császár a várost védve, csata közben esett el. A bizánci birodalom bukásával nem csak egy nemzet, hanem egy ezeréves kultúra értékei is odavesztek. A törökök előtt pedig megnyílt az út Európa felé.

Nem csak egy város bukott el, az emberek buktak el, akik alkalmatlanok voltak arra, hogy összefogjanak saját  védelmük érdekében.. Az önös érdekek árulásokhoz vezettek, ami végül vereséget és iszonyatos mészárlást okozot. Csupán a császár és egy maroknyi genovai zsoldos próbált szembeszállni a sokszoros túlerővel, az összefogás hiányában teljesen esélytelenül. Bizánc kudarca pedig kihatott Európa történelmére.

Herczeg Ferenc Bizánc című történelmi drámája a végső ostrom előtti időszakot és a birodalom bukását dolgozza fel. Mindezt az utolsó császár, XI. Konstantin szemszögéből.

A darabban szereplő, tökéletesen felépített karakterek egy – egy embertípust mutatnak, be, melyek mindegyike hozzájárul ahhoz, hogy az egykor ragyogó birodalom végleg elvesszen. A császár mellett álló néhány hű ember is tehetetlen, végül józan gondolataiknak köszönhetően az alaptalan reményeket kergető Konstantin is belátja, hogy összefogás híján esélytelen megóvni az országot, a hősi halál az egyetlen méltó megoldása végzetes helyzetének.

Konstantin szerepében Viczián Ottót láthatja a közönség, aki erős drámai játékával csodálatosan bontja ki az alattvalói és szerettei árulásával lassanként szembesülő uralkodó karakterét.

Korábban csak messziről csodáltam Gregor Bernadett színészi teljesítményét, ám a Bizánc próbafolyamata alatt még inkább tiszteletet ébresztett bennem. Fegyelmezett, pontos, és minden interakcióban képes a pillanat hatása alatt reagálni. A Bizánc bemutatója óta már többször is úgy hozta a sors, hogy házaspárt alakítunk, és általában viharos a kapcsolatunk a színpadon, de partnereként minden alkalommal nagyszerű élmény, ha együtt játszhatunk.

A nagyszabású történelmi dráma Nagy Viktor lenyűgöző rendezésében, nagyszerű szereposztásban látható. A több mint húsz szereplős produkció jelmezeit és díszletét Csík György tervezte a rá jellemző meghökkentő megoldásokkal tette élővé a játéktere

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .