Flyerz Magazin - MINDENHOL OTT VAGYUNK!
Flyerz Selection

Gyakori problémák a bölcsességfoggal kapcsolatban

Screen Shot 2019-04-11 at 12.33.42

Előbb vagy utóbb a bölcsességfogak növekedése mindenkinek kellemetlenséget okoznak. Az elsődleges veszélyt leginkább a kibújáskor és kitöréskor lehet megtapasztalni. Jobb esetben csak egy minimális fájdalommal jár, de rosszabb esetben komolyabb gyulladás és fogszuvasodás jelentkezhet, amihez már szükséges az orvosi beavatkozásra.

Mi az a bölcsességfog?

A bölcsességfog a sor legvégén található meg, és jellemző rá, hogy 18 és 25 év között tör elő. Pontosan ezért is kapta a nevét, hiszen a közhiedelem szerint ekkor rendelkezünk a legtöbb tudással. A bölcsességfog szám szerint a nyolcadik fog a sorban, és kinövésekor sokszor kellemetlenséget vagy fájdalmat tud okozni. Általában az alsó nyolcas számít a legnagyobb méretű fognak a szájban.

Ezek leginkább az előtte lévő két őrlőfogra hasonlítanak, de a felső fogsorban akár apró, csapfog alakú is lehet.  Szinte mindenkinek vannak bölcsességfogai, de néhány esetben az is előfordulhat, hogy valaki csak részben vagy pedig egyáltalán nem rendelkezik velük. A fogakkal kapcsolatos evolúció mai állása szerint lehet, hogy idővel bölcsességfogak elcsökevényesednek, ezáltal teljesen eltűnnek. Ez annak tudható be, hogy jelenleg az ilyen típusú fogak nem játszanak aktív szerepet a rágásban.

Csupán akkor lehet rájuk szükség, ha az előtte található hetes fogat ki kell húzni, és így a bölcsességfognak kell átvennie a rágást a fogsorban. Ez viszont csak egy teljesen kibújt, egészséges és erős fog esetében valósulhat meg.

Gyakori problémák

Manapság egyre ritkábbak azok az esetek, amelynél a bölcsességfogak minden probléma nélkül elő tudnak törni. Ennek talán evolúciós okai vannak, és az ilyen jellegű tények arra engednek következtetni, hogy ezek a fogak idővel el fognak tűnni.

Éppen ezért az előtörés sok kellemetlenséggel járhat bárki számára. Abban az esetben, ha a növekedéshez nincsen elég helyük, akkor képesek előre tolni az összes meglévő fogat, és így azok túl szorosan fogják egymást követni. Ez nem csak esztétikailag előnytelen, de a tisztítás szempontjából sem jó. Ilyenkor nehezebben lehet a fogakhoz férni, ami pedig idővel fogszuvasodáshoz vezethet.

Az állkapocsban tapasztalt zsibbadás mellett jelentkezhet még fejfájás is. Az ilyen típusú tünet általában csak szakaszosan jelentkezik és nem okoz nagy kellemetlenséget. Abban az esetben, ha a bölcsességfog teljesen kibújt vagy egy időre abbahagyta a növekedést, a fejfájás is abbamarad majd. A továbbfejlődés állapotában előfordulhat, hogy a fog rossz növekedési irányban tör ki, aminek következtében akár egy ideget is nyomhat. Ez mindig nagy fájdalommal jár, ezért minél hamarabb orvoshoz kell vele menni.

Bizonyos helyzetben úgynevezett tasak alakulhat ki az íny és a fog között. Idővel ebbe aztán baktériumok jelenhetnek meg, ami komoly gyulladást okozhat a szájban. Az általános gyulladásos tünetek mellett kellemetlen szájszag és duzzadás is tapasztalható.

Komolyabb problémákat okozhat az, ha a bölcsességfog áttörése elmarad, és így az állkapocscsontban folytatja a növekedését. Ez akár ciszták kialakulásához vezethet,  aminek következtében a gyulladás mellett roncsolódhat az állkapocs csontállománya és könnyebben törhetnek a fogak.

Hogyan szüntethető meg a probléma?

A probléma pontos feltárásához először panorámaröntgent készítenek. Az ilyen típusú felvétel feltárja az összes fog elhelyezkedését, egymáshoz való viszonyát és még az állkapocsról is konkrét képet ad. Ilyet készítenek például a fogszabályzó felhelyezése előtt is. Bizonyos időközönként a fogorvosok szoktak panorámaröngtgent rendelni azért is, hogy megbizonyosodjanak róla, minden rendben van-e.

Ha valakinél bölcsességfoggal kapcsolatos probléma tapasztalható, akkor a szakorvos javasolni fogja az eltávolításukat. Helyhiány esetében ez az eljárás megoldható egy szájsebészeten végzett foghúzással. Azonban előfordulhat, hogy ehhez három vagy négy bölcsességfog eltávolítása szükséges, akkor már nem feltétlenül ajánlott ez a módszer. Az ilyen jellegű fogak egyszeri kihúzása mindig nagy duzzanattal  jár és általában csak egy-két hét elteltével apad le. Figyelembe véve, hogy ezt a folyamatot többször meg kell ismételni, a fogorvosok sok esetben a húzás helyett inkább az altatásos műtétet javasolják.

A műtét során a bölcsességfogat a csontban darabolják szét, így a gyógyulás minél hamarabb végbemehet. Annak ellenére, hogy ez az eljárás jóval drasztikusabbnak hangzik, valójában sokkal biztonságosabb és kockázatmentesebb. Az eltávolítás után még kitisztítják a csontsebet is, így nem fog jelentkezni a gyulladás. A műtétet követően minden esetben antibiotikumot és fájdalomcsillapítót kell szedni, illetve egy ideig a rágással kapcsolatban bizonyos kellemetlenségek  is tapasztalhatóak lesznek. Természetesen bármilyen ételt lehet fogyasztani, de inkább csak szopogatva, mintsem rágva.

A bölcsességfogakkal kapcsolatos problémák csak szájsebészeti beavatkozás útján szüntethetők meg. Egyszerűbb helyzetben ez megoldható foghúzással, ám a komolyabb esetek altatásos műtétet igényelnek. Előfordulhat, hogy az ilyen típusú fogak kinövése csupán az ekkor általánosságban tapasztalt fájdalommal jár. Ilyenkor érdemes meglátogatni egy fogorvost, aki felméri a fogsor állapotát, és hasznos tanácsokkal tud szolgálni a bölcsességfog tisztítását illetően.

Leave a Comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..