Budapest_BBQ_Company_hús

Sokszor sétáltam el a Szent István körúti étterem előtt az elmúlt évben, valahogy nem tudatosult bennem, hogy a szürke homlokzat egy ennyire menő helyet rejt magában. Bár az óriási ablakok mögé simán be lehet látni, az ember a nagy rohanásban hajlamos ilyen dolgok felett elsiklani, holott a Budapest Barbecue Company olyan hely, ami nagyon is említésre érdemes! Óriási belső tér, eredeti amerikai hangulat minden giccs nélkül, és hús-húús-HÚÚÚS! Erről szól a Budapest Barbecue Company.

Itt aztán tényleg nem aprózzák el a jót: az étteremben akár 120 fő is kényelmesen foglalhat helyet egy időben az asztaloknál, jó idő esetén a kerthelyiségben is élvezhetjük az itt eltöltött időt, a pincében pedig szeparált rendezvényteremben céges partik, fogadások, de akár koncertek is tarthatóak. Az egész hely belső kialakítására is hatással voltak az USA déli államaiban tett “tanulmányutak“, melyek alatt Kiss Péter és Kiss Dávid, a tulajdonos testvérpár tapasztalatot gyűjtött a barbecue műfajának tökéletes hazai kivitelezéséhez.

Budapest_BBQ_Company

A testvérek egész életüket a vendéglátásnak szentelték, korábban egyikük szakácsként, másikuk pincérként dolgozott, mindketten megjárták a világot, előkelő szállodákban művelték mesterségüket hosszú éveken keresztül, mígnem a hamburgerforradalmat meglovagolva pár évvel ezelőtt megnyitották első helyüket, a Beer and Burgert (azóta Budapest Burger Company névre keresztelték át). Viszont nem sokkal utána – felkészülvén a street food trend esetleges hanyatlására – máris elkezdték törni a fejüket egy újabb attrakción.

A Budapest Barbecue Company ötlete a srácok csillapíthatatlan hús és Amerika imádatából származik, aminek kivitelezését nem bízták a véletlenre: felpattantak egy gépre és meg sem álltak a Redneck-ek földjéig, hogy ott egy heteken át tartó road trip-en végigjárják az összes legendás barbecue helyet. Nagyságrendileg 3000 mérföld és napi 2-3 barbecue étkezés és sztázsolás után telve ötlettel, lelkesedéssel és relikviákkal tértek haza – ezek a többnyire táblák és jellegzetes amerikai feliratok az étterem falait díszítik -, hogy 3 hónapnyi megfeszített munka után megnyithassák a kinti barbecue közösséghez méltó éttermet.

Budapest_BBQ_Company1

Az almafa tüzelésű szmókereket, a berendezés és a konyhai gépek nagy részét a minőség megóvása érdekében Amerikából hozatták, úgy, ahogy azóta a marhahúst is és a szószokat is. Hiába kerestek közelebb megfelelő minőségűt, ezidáig sajnos nem találtak, így maradnak a gyökereknél. A különböző húsok fajtától függően 2-14 óra alacsony hőmérsékleten (~110 fok) történő füstölés után a látványkonyhára kerülnek, ahol mindenki szeme láttára készítik el a mennyei barbecue és az egyéb húsos fogásokat is, mint például a hamburgert vagy a steak-et.

Budapest_BBQ_Company2
Barbecue tál

Ezek után alig vártuk, hogy megkóstolhassuk végre Texas ízeit, a kétszemélyes barbecue tálon szegy, oldalas, csirkeszárny és kolbász terpeszkedett steak burgonyával, tejfölös-sajtos parázskrumplival és az elmaradhatatlan mac and cheese-zel. Ebből ránézésre is legalább négyen jóllaknak, de mi derekasan nekiveselkedtünk a tál bepusztításának. Minden alkalommal, amikor egy új éttermet látogatunk meg, az első falatok után egyből kezdjük sorolni egymásnak, milyen ízeket tapasztalunk, mi ízlik, mi kevésbé… nos ez alkalommal hosszú perceken keresztül annyit lehetett csak hallani asztalunktól, hogy “húú, ezt kóstold meg te is – ez a borda mennyei – ezt edd előbb, az isteni – ezek az ÍZEK! – még egy falatot, nem bírok betelni vele” – és társai. Nyammogások, újabb és újabb rácsodálkozások az ízekre, egyre maszatosabb kezek és arcok, mindenből enni még egy kicsit, akkor is, ha már kipukkadunk.

A fűszerezés jellegzetes, de nem tolakodó, hagyja érvényesülni a hús eredeti ízét, a rostok között elképesztő szaftmennyiség. A külseje ropogós, a belseje könnyen omlik szét a szájban, újabb és újabb ízrobbanással örvendeztetve meg minket. Mindegyik hús kivételes élményt nyújtott, persze mindegyik kicsit mást, de az alapvető hozzáértés és a húsok iránti szeretet és tisztelet minden falaton érződött.

Budapest_BBQ_Company3
Hamburger

Ezek után nekilátni még egy hamburgernek eleve kihívás volt, de mindent a kedves Olvasókért – hogy megfelelő információval lássunk el benneteket a legközelebbi vacsorahely-választás előkészítéséhez – úgyhogy nekiveselkedtünk ennek az igencsak termetes darabnak, ami sajttal szórt sültkrumplival és coleslaw érezett egy tálon. A buci kicsit édeskés, pont amilyennek lennie kell, puha, könnyen összefogható a szaftos, lágyan fűszeres húspogácsával és a többi töltelékkel. A cheddar sajt ráolvadva a húsra, azon tükörtojás, bacon, karamellizált hagyma és végül BBQ szósz teszi teljessé a képet. Ez a hamburger nagyon egyben van! Ha egyébként is kedveled a műfajt, vagy még csak most ismerkedsz vele, új mérceként fog szolgálni elmúlt vagy eljövendő hamburger élményeidhez.

Budapest_BBQ_Company5
Pekán diós pite fagyival

A fagyival tálalt pekán diós pite az utolsó szög volt barbecue-val bélelt koporsónkba, de nem volt mit tenni, már az első falatnál szerelembe estünk. Ilyenkor van az, hogy már azt hitted annyira tele vagy, hogy nem bírsz egy falatot sem enni, de hirtelen megnyílik egy, csak az édesség számára fenntartott “zseb” a gyomrodban és képes vagy 2 pillanat alatt eltüntetni, ami a fagyi alatt és a tányér között terpeszkedik. Édes kényeztetés a nap végére, erősen addiktív jelleggel – még egy érv, hogy ide biztosan visszatérjünk.

A Kiss testvérek kiváló munkát végeztek a minden szegletében profizmussal jellemezhető helyen. Tegyétek őket ti is próbára a Street Food Éjszakáján, május 19-re ugyanis kihagyhatatlan kedvezményekkel készülnek: az USDA marhaszegy szendvics hasábbal, baconnel és cheddarral 1.690 Ft-ba;

USDA marhaszegy szendvics hasábbal, baconnel és cheddarral

az egyszemélyes BBQ tál (mini USDA burger, BBQ sertés oldalas, BBQ csirke és pulled pork újhagymás tört bébiburgonyával, coleslaw-val és házi cheddaros veknivel) pedig ezen az estén mindössze 2.190 Ft-ba kerül majd!

Egyszemélyes BBQ tál (mini USDA burger, BBQ sertés oldalas, BBQ csirke és pulled pork újhagymás tört bébiburgonyával, coleslaw-val és házi cheddaros veknivel)

Budapest Barbecue Company

Cím: V. ker., Szent István krt. 13.
Asztalfoglalás: budapestbarbecue.hu/asztalfoglalas

budapestbarbecue.hu

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .