Flyerz Magazin - MINDENHOL OTT VAGYUNK!
SPORT

Hallottál már a Toyota hidrogén buszáról?

Toyota_hidrogen_uzemanyagcellas_busz_2

A Toyota a Nemzetközi Olimpiai Bizottság és az olimpiai mozgalom (és nem mellesleg a Magyar Olimpiai Bizottság) kiemelt támogatójaként a 2020-as Tokiói Olimpiai és Paralimpiai Játékokat megelőzően több mint 100 hidrogén üzemanyagcellás (FC) buszt kíván üzembe állítani, elsősorban a tokiói régióban. A várakozások szerint a hidrogén üzemanyagcellás buszok elterjedése a városi közlekedésben bővítheti a nagyközönség FC technológiával kapcsolatos ismereteit, javíthatja az FC buszok elfogadottságát tömegközlekedési eszközként.

A Toyota hidrogén üzemanyagcellás rendszerét (TFCS)1, amelyet eredetileg a Mirai üzemanyagcellás gépkocsi (FCV) számára fejlesztettek ki, azzal a céllal alkalmazták, hogy a belső égésű motoroknál kedvezőbb energetikai hatásfokot biztosítson, valamint hogy kivételesen jó környezetvédelmi teljesítményt nyújtson: a rendszer ugyanis működése közben egyáltalán nem bocsát ki CO2-t, sem más károsanyagot (SOC). Emellett az FC busz az alacsony padlós normának2 is megfelel, ami az idősek, illetve a gyermekek számára megkönnyíti a fel- és leszállást. A busz ezen felül nagykapacitású külső energiaforrásként is szolgál. A 9 kW3 maximális kimenő teljesítményre és összesen 235 kWh4 kapacitásra képes FC busz ilyenformán elektromos áramforrásként szolgálhat természeti katasztrófák esetén, evakuációs központokban (pl. iskolai tornatermekben5), illetve az általa megtermelt elektromos energia háztartási gépek működtetésére is alkalmas.

A Toyota FC busz fejlesztése és bemutató tesztjei a Gazdasági, Kereskedelmi és Ipari Minisztérium Új generációs energia és közösségi rendszerek bemutató projektjének6, illetve a Környezetvédelmi Minisztérium Csekély szénkibocsátású technológia kutatási és fejlesztési projektjének7 az égisze alatt zajlott. Ezt követően a járművet bevonták a Föld-, Infrastruktúra- és Közlekedésügyi, valamint Idegenforgalmi Minisztérium Csekély szénkibocsátású helyi közlekedést támogató programja8 alá. A Toyota csoport a jövő rendkívül ígéretes energiaforrásának tekinti a hidrogént. A Mirai FCV piacra bocsátása mellett a Toyota üzemanyagcellás buszok és villás targoncák fejlesztésében, valamint háztartási célú, telepített üzemanyagcellák fejlesztésében is részt vett. A jövőben a csoport célja, hogy egységesített formában gyorsítsa fel a fejlesztéseket, hogy hozzájárulhasson a hidrogén alapú társadalom megvalósításához.

Leave a Comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..