FLYERZ REVIEW

Három káprázatos hely, amit ne hagyjunk ki, ha a Maldív-szigetekre utazunk!

shutterstock_787110307
Hófehér homokos tengerpart pálmafákkal, kristálytiszta türkizkék óceánnal ez maga a földi paradicsom. Nem véletlenül nevezte az óceán virágának Marco Polo. A Maldív-szigetek legtöbbünknél bakancslistás… lássuk, ezt mivel érdemelte ki.
Az Indiai-óceán 1190 szigetből és 26 természetes atollból álló csoportja 800 kilométernyire terül el az óceán közepén észak-déli irányban. A szigetek egy hatalmas víz alatti hegység tetején húzódnak, melyek mindegyikét egy-egy zátonyszerkezet vesz körbe, így egy áttetsző, védett lagúna húzódik a homokos partok körül.

A Maldív Köztársaság szigetország, fővárosa Malé és népessége nagyjából 400.000 fő, mely iszlám vallású. A szigetekből körülbelül 200 lakott, majd 90, a turisták részére kialakított szállodakomplexum, összterületük 300 négyzetkilométer. Az időeltolódás nyáron +3, télen pedig +4 óra.

Körbenézve mindenhol csak a vakítóan fehérhomokos partok, vízbe nyúló pálmafák, örökös napfény és kristálytiszta víz tárul a szemünk elé. Itt mintha megállna az élet; élvezetté válik a pihenés. Napokat el lehet tölteni a parton sétálva, elmerülve a sekély csendes vizekben bámulva a víz alatti szivárvány-világot, a medence partján koktélt szürcsölgetve bámulni a naplementét.

Forrás: Shutterstock.com

A szigetek erről szólnak, a mesébe illő relaxációról, egyé válva a természettel. Itt az összes szálláshely a legmagasabb szinten a kényelmet és pihenést szolgálja. De míg korábban az ideérkező utazók csoportokhoz, utazási irodákhoz és szállodákhoz voltak kötve, mára a szigetek olyannyira nyitottak az önálló utasok felé, hogy azoknak nem kell távol maradniuk a helyiektől és elzárni magukat egy szállodába. A hátizsákos turisták végre egyénien is foglalhatnak maguknak szállást és a nyilvános komp segítségével szigetről szigetre utazhatnak.

A kókusz mindenek felett

A trópusi éghajlatnak köszönhetően gyönyörű zöld minden, a legtöbb pálma a parton kókusz. Ezért nagyon sok helyi ételben felbukkan a kókusz valamilyen változatban. Használják halételekhez, mártásokhoz, de fűszerként is. Elterjedt náluk a „hedhikaa” vagyis egy gyors harapnivaló, ami többféle sült tésztába tekert fűszeres halat takar.

Forrás: Shutterstock.com

A halászatnak köszönhetően nagyon sok a friss halas fogás, – kedvencük a tonhal -, tésztában, grillezve, sütve, főzve, bárhogyan. A rizs és a tea importcikk, a helyiek igyekeznek mindent megtermelni, így bőséges a zöldség és gyümölcsfelhozatal is.

A színes maldív-élet

Ha megtehetjük a fővárosba, Maléba érdemes egy kitérőt tenni. Megismerkedhetünk a maldív kultúrával és a mosolygós helyiekkel. Barangolhatunk a helybeli hal- és gyümölcspiacon. Az itteni érdekességek, mecsetek, az elnöki palota mellett nem szabad szó nélkül elmenni.

Forrás: Shutterstock.com

A Nemzeti Múzeumból megtudhatjuk a szigetek történelmét sok buddhista és iszlám régiséget nézegethetünk végig a termekben. A Malé Hukuru Miskiy avagy a Malé Pénteki Mecset az egyik legrégebbi mecset a városban. Korallsziklákból épült, ezért 2008-ban, mint a tengeri építészet egyedülálló példája felkerült az UNESCO világörökségi listájára.

Forrás: https://vjm.hu/

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .