Négysajtos leves
Egyszerű, de nagyszerű levest választottam, gondolva sajtimádó társaimra. A négyféle sajt: az ömlesztett sajt (szokd meg a gondolatot, szükség van az ízére), a kéksajt, a Pecorino és az ementáli, amely tejszínben és alaplében olvad egységgé. Ízbomba a javából, érdemes kipróbálni.
Hozzávalók
- 140 g ömlesztett sajt
- 12 dkg kéksajt
- 5 dkg Pecorino sajt durvára reszelve
- 5 dkg ementáli sajt
- 1 dl habtejszín
- 5 dl csirkealaplé (vegáknak zöldségalaplé vagy víz)
- fél késhegynyi őrölt fehér bors
- a tálaláshoz 4 db zellerszár
- 1 evőkanál Tabasco szósz
A leves elkészítésének menetét a Nosalty oldalán találod.
Arab padlizsánlecsó
Padlizsánlecsó (Fotó: iStock)
Hozzávalók
- 1 fej hagyma
- olaj, amin megdinszteljük
- 2 nagy padlizsán
- 1 evőkanál marokkói fűszerkeverék (vagy fűszerpaprika, koriandermag, kurkuma, édeskömény, fokhagyma, mustármag, római kömény, fekete bors, fahéj, kakukkfű, szegfűszeg mozsárban vagy kávédarálóban összetörve)
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 db paradicsom
- 5 db mentalevél
- pár szál petrezselyem
- 1 marék mazsola
Elkészítés
- Nulladik lépés: ha nincs otthon arab fűszerkeverékünk, akkor először elkészítjük a felsoroltakból mozsárban vagy kávédarálóban.
- A hagymát apróra vágjuk, és megdinszteljük az olajon. Közben a padlizsánt és a paradicsomot közepes kockákra vágjuk.
- Amikor kész a hagyma, rádobjuk a padlizsánt, kicsit megkevergetjük rajta, majd megszórjuk a fűszerkeverékkel, és öntünk rá egy deciliter vizet is, hogy le ne égjen. Belekeverjük a paradicsomot és a többi hozzávalót is, kivéve a petrezselyemzöldet, mert az csak díszítés lesz a tetejére. Sózzuk, és beledobjuk a mazsolát is.
- Lefedjük, és hagyjuk főni nagyjából 20 percig. Utána levesszük a fedőt, és megnézzük, hogy hogy áll a leve, ha kell, fedő nélkül rotyogtatjuk még kicsit, hogy besűrűsödjön.
- Közben köretként bulgurt főzünk, de ha nincs otthon, nem kell megijedni, a rizs vagy a kuszkusz is jó lesz hozzá. A bulgurt ugyanúgy kell megfőzni, mint a rizst, a kuszkuszt viszont csak le kell önteni kétszeres mennyiségű forró vízzel, aztán lefedjük, és öt perc múlva kész. Persze sózzuk.