Flyerz Magazin - MINDENHOL OTT VAGYUNK!
GASZTRO

Hétvégi menü: sajt, padlizsán és levendula az asztalon

crop_201606071625_lecso_kicsit_makepp
Ezen a hétvégén nem lesz hús a menüben, mégis megnyaljuk utána a tíz ujjunkat. Négysajtos leves, arab padlizsánlecsó és levendulás muffin következik.

Négysajtos leves

Egyszerű, de nagyszerű levest választottam, gondolva sajtimádó társaimra. A négyféle sajt: az ömlesztett sajt (szokd meg a gondolatot, szükség van az ízére), a kéksajt, a Pecorino és az ementáli, amely tejszínben és alaplében olvad egységgé. Ízbomba a javából, érdemes kipróbálni.

Négysajtos leves (Fotó: Nosalty)

Hozzávalók

  • 140 g ömlesztett sajt
  • 12 dkg kéksajt
  • 5 dkg Pecorino sajt durvára reszelve
  • 5 dkg ementáli sajt
  • 1 dl habtejszín
  • 5 dl csirkealaplé (vegáknak zöldségalaplé vagy víz)
  • fél késhegynyi őrölt fehér bors
  • a tálaláshoz 4 db zellerszár
  • 1 evőkanál Tabasco szósz

A leves elkészítésének menetét a Nosalty oldalán találod.

Arab padlizsánlecsó

Padlizsánlecsó (Fotó: iStock)

Hozzávalók

  • 1 fej hagyma
  • olaj, amin megdinszteljük
  • 2 nagy padlizsán
  • 1 evőkanál marokkói fűszerkeverék (vagy fűszerpaprika, koriandermag, kurkuma, édeskömény, fokhagyma, mustármag, római kömény, fekete bors, fahéj, kakukkfű, szegfűszeg mozsárban vagy kávédarálóban összetörve)
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 db paradicsom
  • 5 db mentalevél
  • pár szál petrezselyem
  • 1 marék mazsola

Elkészítés

  • Nulladik lépés: ha nincs otthon arab fűszerkeverékünk, akkor először elkészítjük a felsoroltakból mozsárban vagy kávédarálóban.
  1. A hagymát apróra vágjuk, és megdinszteljük az olajon. Közben a padlizsánt és a paradicsomot közepes kockákra vágjuk.
  2. Amikor kész a hagyma, rádobjuk a padlizsánt, kicsit megkevergetjük rajta, majd megszórjuk a fűszerkeverékkel, és öntünk rá egy deciliter vizet is, hogy le ne égjen. Belekeverjük a paradicsomot és a többi hozzávalót is, kivéve a petrezselyemzöldet, mert az csak díszítés lesz a tetejére. Sózzuk, és beledobjuk a mazsolát is.
  3. Lefedjük, és hagyjuk főni nagyjából 20 percig. Utána levesszük a fedőt, és megnézzük, hogy hogy áll a leve, ha kell, fedő nélkül rotyogtatjuk még kicsit, hogy besűrűsödjön.
  4. Közben köretként bulgurt főzünk, de ha nincs otthon, nem kell megijedni, a rizs vagy a kuszkusz is jó lesz hozzá. A bulgurt ugyanúgy kell megfőzni, mint a rizst, a kuszkuszt viszont csak le kell önteni kétszeres mennyiségű forró vízzel, aztán lefedjük, és öt perc múlva kész. Persze sózzuk.
Leave a Comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..