GASZTRO

Hiánypótló sörfesztivállal temetjük a telet

indoor-sorfesztival-04A sör szájba való, a kupak meg fülbevaló. (Fotó: Horváth András)

Gasztrofesztiválból Magyarország rendesen ki van tömve, a nyári dömping után télen mondjuk csak diszkréten szórnak el egyet-egyet a naptárban. Sörfesztivált nyilvánvalóan a mínuszokban nem rendeznek – nem egy tipikus lélekmelengető italról van szó –, na de mi történne, ha kivételesen nem a szabadban emelgetnénk a korsót? Kedves olvasó, ez létezik Magyarországon, jelenleg Indoor Sörfesztiválnak hívják, és már harmadik éve rendezik meg.

Patinás helyszínen friss sörök, 2017-ben is nagyban ment az ízlelés (Fotó: Horváth András)

A magyar italkultúrában a bor évtizedekkel megelőzte a sört, de utóbbi az elmúlt időszakban sokat le tudott faragni a hátrányából, gondoljunk csak a kisüzemi sörforradalomra. Ez ágyazott meg sikeresen a sörfesztiváloknak, amelyből szinte már zavarbaejtően sokat rendeznek meg évről évre, de szinte csak nyáron. Kivéve a boros események mintájára szervezett kóstolóeseményt, amelyen a Gellért Hotel báltermében korzózhatunk a korsónkkal, és csipegethetünk le egy-két deciket a kiállítóktól.

Az III. Indoor Sörfesztivál az idén 100 éves hotelben tényleg egy kuriózum, mert egy fix pénz kiperkálása után már csak az a dolgunk, hogy kitaláljuk, milyen söröket is kóstoljuk meg. Több mint százféle italt ígérnek a kis- és nagyüzemek világából változatosan, és nem a legalapabb termékeket. A magyar kis főzdék termékein kívül lesznek cseh, angol, ír, német és belga sörök is, azon nemzetek termékei, amelyek már bizonyítottak ezen a téren.

Nem túl szokatlan a mozdulat, a képen egy kiváló Kecskeméti Dry Stout látható csapolás közben (Fotó: Horváth András)

A Guinness és a Kilkenny, a Bernard és az Erdinger lesz ilyen téren az alap, de a magyar sörkocsmákat már régebb óta termékeikkel elárasztó Bigfoot, Hedon, Fóti vagy Stari adja meg a folytatást, de a ritkán látható Fűtőház sörfőzde, a miskolci Zip’s vagy a mecseknádasdi Karl Microbrewery is méri majd a habos italt. Nem azt mondjuk, hogy világmegváltó tételek lesznek a Gellértben, de egy igen jó ár-érték arányú kocsmázást ki lehet hozni úgy, hogy az Untappd is füstöljön közben. Aki valami töményebbre vágyik, pálinkát viszkit és sörpárlatot is szopogathat.

És hogy kicsit közszolgálatiak legyünk azt sem hallgatnánk el, hogy nem csak a sör, hanem a csúcsgasztronómia szerelmesei is megtalálhatják számításaikat, péntek és szombat este sörvacsorát tartanak, vasárnap pedig sörbrunchot. Igaz, a sörvacsorákra már minden jegy elkelt, de a péntek és szombati napra elővételben 4990, a helyszínen 5990 forintért bárki beszállhat a sörkóstolásba 16 és 24 óra között, mégis csak ez a fő program az Indooron. A sörbrunch 8800 forintért nyújt korlátlan étel- és italfogyasztást vasárnap 12 és 15 óra között.

A sör szájba való, a kupak meg fülbevaló. (Fotó: Horváth András)
Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .