Flyerz Magazin - MINDENHOL OTT VAGYUNK!
Flyerz SelectionPROGRAMAJÁNLÓ

Hideglelős helyek, amiket halloweenen túl is érdemes felkeresni!

shutterstock_229701382-1170x780

Ki mondta, hogy boszorkányok, töklámpások és mű szemgolyók kellenek ahhoz, hogy kellemesen megborzongjunk. A következő helyek már magukban is elég borzongatóak és bármikor felkereshetőek, nem csak halloween idején.

A Sedleci Csontház, vagy más néven Csont templom (osszárium) Kutná Hora városában található, ami mindössze egy órányira fekszik Prágától. Ne tévesszen meg senkit a templom külseje, belül olyan titkokat rejt, amiket el sem tudunk képzelni. A gótikus kápolnában 1870-ig több mint 40 000 pestisben meghalt ember csontjai hevertek össze vissza.

A Sedleci Csontházat rejtő templom
A Sedleci Csontházat rejtő templom

Egy helyi fafaragó, Frantisek Rindt ekkor kapta a megbízást, hogy rakja rendbe őket. Arra azonban senki nem gondolt, hogy milyen bizarr dekoráció készül a csontokból. A plafont egy hatalmas, emberi csontokból és koponyákból álló csillár díszíti, az oszlopokon combcsontok és aranyozott puttók váltják egymást. A csontig hatoló borzadály, itt évszaktól és ünneptől függetlenül hatalmába keríti az embert.

Forrás: Misha / wikipedia.org

Kísértet járta kripták a hegyoldalban

Az oroszországi Észak-Oszétia elhagyott völgyecskéje olyan apró kriptákat rejt, melyek évszázados titkok őrizői. Már az idevezető út is kimerítő, hiszen több mint 3 óra autóútra vagyunk a Tbiliszi reptértől, szeles, nyirkos hegyeken völgyeken keresztül, de a látvány mindenképpen megéri. Ezek a makk alakú, földből kinőtt házikók, mind-mind egy családnak szolgálnak nyughelyéül.

Dargavs halott városa
Dargavs halott városa

A legrégebbiek egészen a 16. századból maradtak fenn. A családtagokat ruháikkal és egyéb ingóságaikkal temették el, tehát ha bátrak vagyunk és be merünk pillantani egy-egy kriptába, érezhetjük a halál leheletét. Sőt a mondák szerint, aki felkeresi ezt a helyet, az sosem tér vissza innen. De a túravezetők szerint, csak az a lényeg, hogy legyen elég benzin a kocsidban. Akkor nem lesz semmi baj.

Ennyi keresztet egy helyen még nem láttunk

Több mint 100 000 kereszt – kicsik, nagyok, cirádásak és egyszerűek – áll halomban a Litvániában található hegyen, ami olyan furcsa látványt nyújt, hogy a tarkónkon is feláll tőle a szőr. Bár úgy néz ki, mintha egy kaotikus temető lenne, itt nem történt soha tényleges temetés.

brrr
A keresztek hegye

A mesék eltérnek arról, hogy mi is az igaz története a keresztek hegyének, de a legelterjedtebb szerint, az oroszok elleni November felkelés után, 1831-ben kezdett nőni a halom. A legendák szerint a véres összecsapás után nem maradt holtest, amit el tudtak volna temetni a családok, ezért csak egy keresztet “ültettek” a hegyoldalba. Végül a hegy maga vált az ellenállás jelképévé, és annak ellenére, hogy a KGB többször is ledózerolta, még ma is félelmet és tiszteletet keltően nőnek ki a földből a keresztek.

Ezeket a babákat nem fogjuk haza vinni

A mexikói Isla de la Munecas felettébb hátborzongató hely, hiszen a horror filmekben is a babák és a gyerekek a legfélelmetesebb gonosztevők. A Babák szigete is azért lett az ami, mivel egy halott kislány legendája kapcsolódik hozzá.  legenda szerint régen egy halott kislányt találtak itt a vízben, aki belekapaszkodott a sziget egyik csatornájának zöld hínárjába.

Xochimilco babái – Esparta Palma / flickr.com/ wikimedia.org

Egy helyi lakos, Don Julián Santana állítólag hallotta a kislány haláltusáját, aki vízbe fulladt a sziget egyik csatornájánál, de mielőtt meghalt a babájáért kiabált. A férfi a gonosz szellemek kiengeszteléséért babákat kezdett el gyűjteni és kirakta őket a szigetre. Jelenleg több száz megcsonkított, szem nélküli játékbaba lóg a fákról és ágakról. A helyi lakosok szerint suttognak és mozognak is félelmetes játékok.

Ezek tényleg emberi fogak?

Finnországban élt egy kortárs szobrászművész, aki az egyik leghíresebb kortárs népi alkotó volt az országban. Veijo Rönkkönen sok félelmetes pontos kivitelezésű jógázó alakot formált meg, de életében megtagadta művei nyilvános kiállítását.

Hát ez inkább a jógázók pokla, mint paradicsoma – wikimedia.org

Halála után azonban szoborparkot nyitottak az alkotásainak, ahol most több száz szobor látható, némelyik furcsa jógapozícióban, és az arckifejezéseik sem mindennapiak; néhányuknak a szájában még valódi emberi fogak is vannak. A szoborparkot különböző hanghatásokkal is ijesztővé teszik az üzemeltetők és ezzel évente több mint 25 ezer látogatót csalogatnak Parikalla kisvárosának látványosságához.

Forrás: https://vjm.hu/

Leave a Comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..