Flyerz Magazin - MINDENHOL OTT VAGYUNK!
Flyerz SelectionPROGRAMAJÁNLÓ

Hogy legyen miből bulizni – avagy diákmunka télen-nyáron

Screen Shot 2018-08-24 at 9.10.29

A diákmunka vállalásnak számos előnye van. Szüleinktől függetlenül zsebpénzre teszünk szert és különböző munkatípusban próbálhatjuk ki magukat. Nem beszélve arról, hogy aki tudatosan építi a karrierjét, az már most olyan munkahelyet választhat, ami később az önéletrajzukban is releváns tapasztalatként feltüntethető.

A diákmunkák főszezonja természetesen a nyár, amikor a tanórák és a vizsgák véget érnek. A diákoknak nem kell az órarendhez igazodniuk, szabadabban tudnak gazdálkodni az idejükkel és ráadásul örülnek a plusz bevételi forrásnak, amelyből finanszírozni tudják a nyári programokat. Ugyanakkor ősszel vagy télen is érdemes úgy beosztani az időnket, hogy jusson helye a munkának. Mert mindig jól jön egy kis lakhatási kiegészítés, vagy extra pénz a hobbinkra. Jó munkát találni viszont nem könnyű. Nem egyszer fordul elő a diákokkal, hogy kihasználják tapasztalatlanságukat. Nem mindegy, hogy milyen körülmények között csöppenek a fiatal felnőttek a munka világába. Így aki most vág bele, vagy akinek már voltak rossz tapasztalatai, azoknak javasolt diákszövetkezeten keresztül munkát keresni. Náluk a munkakeresés, a jogvédelem, a koordináció egyben fut össze, így a sok terhet és kockázatot levesznek a diákok válláról. Nem beszélve arról, hogy néha sokkal izgalmasabb munkákat találnak a diákoknak széles partnerkörükben, mintha bemennénk az első gyorsétterembe mosogatni. A rendezvény kisegítő munkák különösen nagy népszerűségnek örvendenek, amikor különböző eseményekre közvetítenek ki diákokat, a legnépszerűbb zenei fesztiváloktól a különböző elegánsabb rendezvényekig, konferenciákig, ami ráadásul nem szezonfüggő. Simán lehet említeni olyan együttműködéseket, ahol egy diákszövetkezet és egy rendezvényszervező cég működik együtt.

Az euDiákok és a GoodEvent már évek óta együtt dolgoznak, legyen szó fesztiválról vagy akár konferenciáról. Az egyik kiemelt nyári közös eseményük a Vingardium Borliget, ahol a diákok a vendégek eligazításában, beléptetésében segédkeznek. A Vingardium egy piknik hangulatú borfesztivál, ahol a sok borászat és gasztroprogram mellett este koncertekkel várják a közönséget. Így a diákok élvezhetik a fesztivál hangulatát, a munka maga is élmény, nem utolsó sorban pedig pénzt is keresnek közben. A fizetésen felül pedig meleg ebédet is biztosítanak számukra például. A fizetési konstrukció egyébként munkatípusonként változó. Általánosságban elmondható, hogy a diákbérek a mindenkori minimálbérhez igazodnak, ami jelenleg – 2018-ban – órabérben bruttó 794 Forint / óra. Ugyanakkor az euDIÁKOK Iskolaszövetkezetnél például nagyon ritka a minimálbéres pozíció. Azokon a területeken, ahol nem feltétel, hogy a diák az adott területről rendelkezzen szaktudással általában bruttó 900 – 1000 forintos órabért lehet keresni, azonban bizonyos esetekben a hétvégi munkavégzést pótlék illeti, így ennek köszönhetően akár 50 vagy 100 %-kal több bért lehet keresni óránként. Abban az esetben, amikor a munka igényel bizonyos kiemelkedő kompetenciákat vagy szaktudást, ott még ennél is magasabb számok érhetőek el, pláne ha még teljesítményarányos jutalék is társul hozzá. Az euDiákok mindig igyekszik olyan megállapodásokat kötni, amelyek kedvezőek „diákjaik” számára. Vannak olyan partnercégeik, akik fizetésen felül még bónuszt is biztosítanak a diákmunkásoknak, vagy egyéb kedvezményeket nyújtanak meghatározott éttermek és konditermek használatához, ingyen kávéval vagy gyümölcsnappal kedveskednek dolgozóinak. Úgyhogy ha vége is lassan a nyárnak, munkát akkor is érdemes vállalni. Ha pedig nem bíznád magad a véletlenre, akkor ajánljuk az euDiák Isjolaszövetkezetet.

www.eudiakok.hu

www.vingardium.hu

Leave a Comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..