Flyerz Magazin - MINDENHOL OTT VAGYUNK!
KULTÚRAPROGRAMAJÁNLÓ

Hogyan ismerhetjük meg az Adriát másképp? Íme néhány tipp!

Screen Shot 2019-08-02 at 13.38.02

Következő adriai utazásunkkor, ne csak a part széléről szemléljük a vidéket, hajózzunk ki a vízre is, mert a szakértők és a visszajáró utazók szerint csak így ismerhetjük meg a partvidéket a maga teljességében – a romantikus öblök, rejtett kincsek így tárulnak fel igazán.

Legalább egyszer az életben ki kell próbálni a vitorlázást a horvát vizeken – javasolják az Adria szerelmesei –, aki megteszi, életre szóló élménnyel lesz gazdagabb. Nem véletlen, hogy a horvátországi nyaralás egyre népszerűbb módja a vitorlázás. De miért is ne lenne az, hiszen a partvidék 1185 szigete között vannak buján zöldellőek, kopárak, hegyesek, laposak, aprók és hosszan elnyúlók – a vitorlástúra szépségét épp e változatos szigetvilág felfedezése adja.

forrás: turizmus.com /Alexandar Gospic

Bérelt vitorlással akár magunkban, akár egy tapasztalt kapitánnyal a fedélzeten bejárhatjuk a legjobb strandokat, titkos öblöket, népszerű nyaralóhelyeket, és ha kedvünk tartja, naponta másik kikötőhelyen tölthetjük az éjszakát. És az olyan mindennaposnak tűnő pillanatok is élményszámba mehetnek, mint mondjuk a kikötés a történelmi városok tövében, vagy egy-egy halászfaluban.

A horvát tengerpart április végétől egészen október elejéig élvezhető. A főszezon július–augusztus, ekkor a legzsúfoltabbak a kikötők és a horgonyzóhelyek, és a költségek is ilyenkor a legmagasabbak. De aki nem ragaszkodik a főszezonos nyaraláshoz, az az elő- és utószezonban sokkal olcsóbban bérelhet hajót, a kikötők kevésbé forgalmasak, és a hőmérséklet is kellemes, sőt ha nagyon akarunk, akkor még fürödhetünk is (annyira azért még ebben az időszakban sem hűl le a tenger).

Csillagtúrák Hvar szigetéről

Aki ragaszkodik a szárazföldi nyaraláshoz, de azért szívesen hajózna is, annak azt ajánljuk, válassza Dalmácia királynőjét, Hvar szigetét, és hajóval, vízi taxival vagy komppal járja be a környező vidéket.

forrás: turizmus.com / Ivo Biocina

Évi 2715, napi átlag 7,4 napsütéses órájával Hvar az Adria legnaposabb szigete, ahol télen is kellemes a hőmérséklet. Nemcsak gyönyörű, türkizkék öblei, de a zöldellő pineaerdők, a szőlőskertek, olívaligetek és az illatozó levendulamezők is varázslatosak. A sziget történelme szintén figyelemre méltó: az országban itt láthatók a velencei építészet legszebben megmaradt emlékei, és itt van a legrégebbi település: Stari Grad. Ráadásul Hvar igazi bulisziget, pezsgő éjszakai élettel.

Kikötőjéből katamaránnal lehet elérni Split városát, de Korčula is megér egy hajókirándulást. Sokak szerint a környék legérdekesebb helye a Hvar előtt elterülő zöldellő Pakleni-szigetek; a nagy szigetre Hvar kikötőjéből kis hajótaxikkal mehetünk át. Itt számos eldugott, kristálytiszta vizű öblöt találunk, és bőven van olyan rejtett partszakasz, ahol magunkban lehetünk.

forrás: turizmus.com / Mario Romulic

Hvar északi városaiból induló kirándulóhajókkal fedezhetjük fel a nyugalmas Brač szigetét, a szomszédos Visre pedig könnyedén eljuthatunk a menetrend szerinti kompjárattal.

Vis, a nyugodt búvárparadicsom

A horvát partoktól legtávolabb eső, csendes sziget nemcsak a kirándulók, hanem a búvárok körében is népszerű. A közelben található merülő helyek talán legnagyobb vonzereje a rendkívüli látótávolság, ami szinte a Vörös-tengeréhez hasonló. A haladó búvárok hajó- és repülőroncsokhoz merülhetnek, miközben a gazdag vízi élővilág is lebilincselő. A körülmények a kezdőknek is ideálisak: jók a látási viszonyok, és még a part közelében is gyakorta lehet találkozni halrajokkal, polipokkal és tintahalakkal. A búvárbázist a sziget második legnagyobb településén, Komizán találjuk.

forrás: turizmus.com

Vis az Adria egyik legzöldebb szigete, ahol rengeteg a zöld terület, tiszta a levegő, a kéknél is kékebb a tenger, és szinte mindig süt a nap. Ezen a nyaralók elől sokáig elzárt földdarabon ma sincsenek szórakozóhelyek, nagy szállodák, nincs zsúfoltság – de akik a rejtett öblök csendjét, a romlatlan szépséget és a nyugalmat keresik, azoknak Vis szigete az ideális pihenőhely.

forrás: www.turizmus.com

Leave a Comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..