FLYERZ REVIEW

Hogyan is készül egy prémium pálinka?

79d4aed4ab518931f10df5f70a9e7766

Mint ahogy azt már korábbi cikkeinkben említettük a Zimek Pálinka Manufaktúra oszlopos tagja a mai prémium pálinkáknak.

De hogyan is készül egy prémium pálinka?

A szakmán belül úgy tartják, hogy három fontos kritériuma van annak, hogy egy cég prémium minőségű pálinkát készítsen: (1) kiváló alapanyag és annak feldolgozása; (2) kiváló főzőgép; (3) megfelelő szaktudású főzőmester.

A Zimek Pálinka Manufaktúránál a pálinkák csak és kizárólag étkezési gyümölcsből készülnek, a feldolgozás a lehető legkíméletesebb, a főzés modern, egykörös, aromatornyos berendezésen történik, főzőmesterük pedig már több mint 10 év tapasztalattal rendelkezik.

S hogy mi szerepe volt a cégnek abban, hogy ma prémium pálinkákat ihatunk a vendéglátóhelyeken?

Nem túlzás azt állítani, hogy a cég alapítója, Zimek Roland volt a mai modern pálinkafőzés egyik úttörője. Az elsők között hozott be Magyarországra úgynevezett egykörös aromatornyos főzőberendezést, amellyel finomabb, illatosabb pálinkát lehet készíteni, mint a jól ismert, hagyományos kisüsti gépekkel.

További előnye az aromatornyos berendezésnek, hogy a lepárlás csak egyszer történik meg, így maga az eljárás gyorsabb és gazdaságosabb, ráadásul az elkészült pálinka illatában és ízében is karakteresebb.

Zimek Úr ráadásul nem csak az alapanyag, a főzőberendezés, és az eljárás terén volt a mai modern pálinkafőzés egyik úttörője. Munkássága során kiemelt figyelmet fordított a pálinkafogyasztás élvezeti értékének növelésére, amelynek nagyon fontos része az alkoholfok. A mai napig sokan gondolják úgy, hogy „a pálinka akkor jó, ha üt”. Nos, ha ez a cél, akkor ezt az álláspontot lehet akceptálni. Zimek Úr azonban a kísérletezései során arra jutott, hogy a pálinkák 40 fokos alkoholszázaléknál adják a legnagyobb élvezeti értéket. Ekkor érződik leginkább a gyümölcs íze és illata, az utópárlat megfelelő leválasztásával pedig nem találkozunk a korábban megszokott szúróssággal, karcossággal.

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy egy 50 fok fölötti pálinkát nem lehet élvezni, mivel a Zimek Pálinka Manufaktúrának is vannak 55 és 60 fokos pálinkái, de az biztos, hogy ezt nem minden gyümölccsel lehet elérni. Ahogy a Zimeknél mondják, kell, hogy a gyümölcsnek legyen egy nagyon karakteres, intenzív íze, ha tényleg magas alkohol fokra szeretnénk beállítani.

Azt gondoljuk, hogy igaza volt, mivel ma már szinte az összes prémium főzde 40 fok körüli pálinkát készít, az éttermekben is főleg ezekkel találkozunk.

Ha többet szeretnétek megtudni a Zimek pálinkákról, látogassatok el Zamárdiba, a Zimek Pálinka Manufaktúra látványfőzdéjébe, keressétek termékeiket a Bortársaság üzleteiben, vagy rendeljetek a webáruházukból.

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .