FLYERZ REVIEW

Hogyan készül egy steril szoba? Építészeti érdekességek

cold storagecold storage

A steril szoba kifejezés hallatán alighanem kapásból egy kórházra asszociálsz – méghozzá jogosan. Ezeket a speciális helyiségeket elsősorban az egészségügyben alkalmazzák olyan betegek esetében, akiknél kulcsfontosságú a baktérium- és vírusmentes környezet. Ugyanakkor steril szobát akár otthon is kialakíthatsz, ha úgy hozza a szükség.

Az iparban pedig számos területen találkozhatsz vele a gyógyszergyártástól kezdve egészen a félvezetők készítésééig. Ebben a cikkben részletesebben is bemutatjuk ezeket a nem mindennapi építészeti megoldásokat.

Steril szoba az egészségügyben

Szervátültetés, kemo- vagy sugárterápia után az immunrendszer igencsak védtelen, főleg gyermekek esetében. A beteget ilyenkor teljesen izolálni kell a külvilágtól, és itt jönnek képbe a steril szobák. Manapság már idehaza is számos egészségügyi intézmény rendelkezik ilyen helyiséggel, ahol csíramentes környezetben gyógyulhatnak a páciensek.

A steril szoba építésekor az elsődleges szempont a tökéletes légszűrés kialakítása. A legtöbb baktérium és vírus ugyanis a levegőben terjed, ezért a levegő szabályozása és folyamatos tisztítása kulcsfontosságú. Hasonlóan lényeges, hogy a szobában megfelelő hőmérséklet és páratartalom uralkodjon, továbbá az is, hogy az elhasználódott levegő elvezetésre kerüljön.

Tisztaság padlótól plafonig

Mindez azonban csak az első lépés. A steril szobában ugyanis minden berendezési tárgy a makulátlan tisztaságot szolgálja. A bútorok jellemzően nemesacélból készülnek, hiszen ez az anyag nem rozsdásodik, ráadásul a szennyeződésekkel szemben is rendkívül ellenálló. A padlót általában öntapadó anyaggal borítják, ami megköti a szobába belépő emberek talpán található koszt.

Ha pedig már a helyiséget használó emberekről van szó, egy steril szobába kizárólag megfelelő felszerelésben és fertőtlenítésen átesett személyek léphetnek be. Ennek érdekében gyakran alkalmaznak kétlépcsős zsilipes beléptetést, ami a légszűrés kapcsán is hatékony segítség. A fertőtlenítés persze nemcsak az emberek, de a steril szobába bekerülő tárgyak esetében is kötelező.

Steril szoba kialakítása otthon

A különleges bánásmódot igénylő beteg lábadozása akár otthon is történhet – ha meg tudod teremteni a megfelelő feltételeket. A saját steril szoba kapcsán akad néhány jótanács, amit érdemes megfogadnod.

A helyiség kiválasztásánál vedd figyelembe, hogy annak el kell különülnie a lakás többi részétől. Ez azért fontos, hogy minimálisra csökkenthesd az „átmenő forgalmat” – ami a steril környezet alapja. Ugyanilyen fontos, hogy dohos, penészes fal szóba sem jöhet, hiszen az a fertőzések melegágyaként szolgál.

Amiket mindenképp kerülni kell a tisztaszobában: padlószőnyeg, plüss játékok és szobanövények. Mindhárom termékre igaz, hogy könnyen telítődnek porral, takarításuk pedig szinte lehetetlen. Egy külön fürdőszobával ugyanakkor sokat tehetsz a steril körülmények fenntartásáért, hiszen egy önálló, csak a beteg számára elérhető vizesblokkal számos fertőzést távol tarthatsz.

Steril szobák az iparban és a kultúrában

Csíramentes, ellenőrzött körülményekre nemcsak egészségügyi okokból lehet szükség. Hanem például laborokban, élelmiszeripari létesítményekben, hűtőházakban és – bármilyen meglepő – múzeumokban is.

Hűtőkamrák – ahol a higiénia kulcsfontosságú

Bizonyos élelmiszerek, elsősorban a húsfélék és tejtermékek könnyen megromlanak, ezért tárolásuk különleges helyiségekben történik. A modern hűtőkamrák már jóval többek, mint egyszerű hűtött helyiségek: igazi steril szobák, ahol a legapróbb részletekig odafigyelnek a tökéletes körülményekre.

A korszerű hűtőkamrákat jellemzően kétkomponensű poliuretán hab szendvicspanelből készítik. Ez az anyag egyrészt kiváló hőtartó képességgel rendelkezik, másrészt a szigetelés kapcsán is verhetetlen. Speciális szűrőkkel akadályozzák meg, hogy a mikroorganizmusok bejussanak a hűtőkamrába, ugyanakkor a tökéletes higiéniához elengedhetetlen a szakképzett és a szabályokat betartó személyzet is.

Múzeumok – értékeink védelme

A múzeumok adott esetben több száz éves, vagy akár még régebbi műtárgyakat (festményeket, szobrokat, iparművészeti tárgyakat) őriznek, ezek a különleges darabok pedig igen sérülékenyek. Különösen érzékenyek a páratartalomra, a nyomásra és a levegő összetételére, ezért az intézmények steril szobával megegyező körülményeket teremtenek a raktározásukhoz. Bizonyos esetekben, például könyveknél, a vákuum a legjobb megoldás, így elkerülhető a papír további oxidálódása.

A steril körülmények a múzeumi kutatások során is hasznosnak bizonyulnak. A Magyar Természettudományi Múzeum Molekuláris Taxonómiai Laboratóriumában például ultra-steril körülmények között tárolnak fosszilis maradványokat, így a tudósoknak lehetőségük van DNS-mintát kinyerni a megkövült állati és növényi maradványokból.

https://hutoepito.hu/

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .