Flyerz Magazin - MINDENHOL OTT VAGYUNK!
Flyerz SelectionSPORT

Hogyan motiváld magad?

IMG_0100

A testmozgást nem elkezdeni a legnehezebb, hanem kitartóan végezni, ehhez viszont megfelelő motiváltság kell. Hogyan tegyünk rá szert? Győri Ferencet, a Fitness Akadémia fitness-szakág vezetőjét kérdeztük.

Egy külső személy bevonása mindig motiváló erejű, de nem a saját motiváltságát kell átruháznia, hanem segítenie kell megtalálnia az adott személynek a maga motiváló erejét. A legtöbb életmódváltó valamilyen külső ok miatt kényszerül arra, hogy mozogni kezdjen – ez lehet betegség vagy valamilyen súlyprobléma. A lelkesedés ezekben az esetekben elég gyorsan lankad, ennek jelei például, ha késnek az edzésről, odázzák a nehezebb feladatokat stb.

Ezekben az esetekben azonban a legtöbbször visszahozható a motiváció, akár észérvekkel is: meg kell mutatni, miért hasznos az edzés. A személyi edzők ilyenkor általában mozgáselemzést végeznek, rámutatnak az életmód-beli hibáinkra, edzés közben pedig olyan feladatokkal motiválnak, amiket teljesíteni tudunk és örömet okoznak, mert ha mindig kudarcot vallunk, folyamatos motiváció-vesztés következik be. A jó edző egy kicsit mindig pszichológus, és egy kicsit mindig barát is.

Ha egy ideje már rendszeres testmozgást végzünk, az újabb lendület megszerzésében sokat segítenek a centiméterben, kilgrammban mérhető objektív eredmények: itt kezdtük és most itt tartunk. A legjobb motiváció egyébként a fénykép. Sajnos kevesen hagyják, hogy az edző fényképet készítsen róluk a startnál, pedig nagyon hasznos tud lenni a későbbiekben, mert ha súlyváltozás nem is következik be 2-3 hónap után, az izomszövet már ennyi idő alatt is változik, és ami a mérlegen nem látszódik, az a fotón már igen.

A motiváció megszerzéséről és megtartásáról bővebben április 16-án a Fitness Éjszakáján érdeklődhettek az eseményhez csatlakozott sportlétesítmények szakembereitől. Várunk!

 

Leave a Comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..