Flyerz Magazin - MINDENHOL OTT VAGYUNK!
Flyerz SelectionGASZTRO

A hónap borásza: Babiczki Laci

BL

Babiczki Laci neve egyre inkább beépül a köztudatba, nemcsak a komoly borfogyasztók és borszakértők, de a szimpla laikusok számára is. Nem véletlenül. A fiatal borász mindamellett, hogy a saját brandjét is szépen építi, a Mátrai borvidék legfőbb hírvivője. Célja nem kisebb, mint feltenni a Mátrát nemcsak Magyarország, de a világ bortérképére is. Bár az út hosszú odáig, de Laci céltudatosan és hatalmas erőfeszítéssel halad ennek elérése felé. Hosszú évek kemény munkája van már jelenleg is abban, amit letett az asztalra.

Nevét elsőként 2004-ben egy újságcikk folytán „az ország legfiatalabb borászaként” ismerte meg a nagyközönség. Már ekkor, 19 évesen készítgette mikrovinifikációs borászati kísérleteit saját és ismerősöktől vásárolt szőlőből, melyeket ma már kiforrott stílusban egyszerűen „Babiczki László” boraiként ismernek. Tanulmányait a Soós István Borászati Középiskolában kezdte, majd a technikum elvégzése után felvételt nyert az akkor még Corvinus Egyetem szőlész-borász mérnök szakára. Pályafutása kezdetén két szüretet keresztszüleinél töltött, ahonnan következő útja, a szakmában szintén méltán híres, Kovács Nimródhoz vezetett. Az első Eged-hegyről származó Furmintot Lacinak köszönheti Eger, amire a mai napig okkal lehet büszke. Az elmúlt jó pár év során több alkalommal járt tanulmányúton Európa több országában, Dél-Afrikában és nem utolsó sorban a hazai borvidékeken is, hogy az ott dolgozó kollégái tapasztalataira építve fejlessze tudását. A 2014-es Talentométer Fiatal borász versenyen a testes vörösbor kategóriájában megszerzett győzelme is talán ennek köszönhető.

Laci jelenleg is több, vagyis inkább sok lábon áll. A gyöngyössolymosi Nyilas Pincészet főborásza és a Mátrai Hegyközségi Tanács Borászati Szekció elnöke. Alázatos és céltudatos munkájának köszönhetően 2016-tól a JUNIBOR Fiatal Borászok Egyesületének első megválasztott mátrai tagja. A 2017-es év is sikereket hozott Laci számára. Dúzsi Tamás „Gál Tibor Emlékdíjra” jelölte őt, és szintén a tavalyi évtől egy másik ranggal is büszkélkedhet, hiszen ő lett a Mátrai Borászok Egyesületének elnöke. Mindezek mellett pedig a borvidék boros eseményeinek is vezéralakja. A „Mátra Open” névre keresztelt boros-bulis rendezvénysorozat egyik alapítója és a „Mátrai Május” eseménykavalkád főszervezője. Laci azon fiatalok egyike, akinek a munkája a hobbija és a szenvedélye. Borai nemcsak a vidék kiváló adottságait tükrözik hűen, hanem az alkotó személyiségét és azt a mérhetetlen szeretet, ami Laciból árad a Mátra iránt.

Babiczki – Mátrai Cabernet Franc

A Cabernet Franc Laci kedvenc vörösborfajtája. Bordói szőlőfajta, de a Mátra vulkanikus területein is jól érzi magát. Kellemes, jó ivású, fűszeresen testes bor. A Talentométer – fiatal borász borverseny – testes vörösbor kategóriáját ennek a bornak a korábbi évjáratával nyerte meg. Teljes érésben jó sav és cukor arány elérésekor szüretelt szőlőből, acéltartályban, körfejtéses technológiával készült. Az alkoholos erjedést követően almasav bontás követte az újbort, utána következett egy éves tölgyfahordós érlelés magyar, francia és amerikai tölgy segítségével.  Tüzes és lendületes illatát az aszalt piros bogyós gyümölcsökre hajazó zamata egészíti ki. Ropogós, gazdag, kissé édeskésen tüzes. Kiváló kísérőjévé válhat vörös húsú ételeknek és piros gyümölcsös desszerteknek egyaránt.

www.babiczki.hu 

www.facebook.com/babiczki.laszlo.matra

 

Szöveg: Pintér Anita

Leave a Comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..