GASZTRO

“Mindegyik termék a gyerekünk, mindegyiket egyformán szeretjük”

brewer2

A hazai kézműves sörök és a sörfőzdék erősödésével, a kapcsolódó rendezvények sikerét figyelembe véve, a hazai nedűk egyre nagyobb térnyerését követve elérkezettnek éreztük az időt arra, hogy egy kiadványban vonultassuk fel a hazánkban forgalmazott kézműves sörök és sörfőzdék legjavát, egyesével, részletesen mutatva be azt a 20 vállalkozást, akik ma a legfinomabb habzó nedűket kínálják ebben a műfajban. A március végén megjelenő Kézműves sör TOP 20 – Magyarország legjobb kézműves sörei és sörfőzdéi című újságot kézbe véve ti is megtudhatjátok, kire érdemes odafigyelni ezen a téren kis hazánkban, addig pedig következzenek a kiadványban szereplő sörfőzdék részletes bemutatásai.

Sorozatunk e részében a HopTop történetét meséljük el nektek.

A kezdetek

A HopTop Brewery 2016 augusztusában debütált az Első Kraft Sörfesztiválon, de ezt valójában két évnyi munka, előkészítés előzte meg. A történet rövid verziója az, hogy Ali Rawech Szami, a sörfőzde alapítója egy nagy multinacionális vállalatnál dolgozott, ahol válaszút elé kényszerült. Végül a családi kupaktanács úgy döntött, hogy a legjobb lesz, ha kilép és belekezd a sörfőzés mesterségébe, ami egy ideje egyébként is foglalkoztatta. „Mindig is szerettem volna, hogy fizikai értelemben is létrehozzak valamit a munkám által, de csupán a fizikai munka nem elégített ki. Most van mindkettőből bőven, üzletileg is talpra kellett állítanom ezt a céget és egy-egy recepttel az alkotás örömét is megkapom.” – fejtette ki az alapító.

We pay respect to the International Beer Day! 🙂

HopTop Brewery (@hoptopbrewery) által megosztott bejegyzés,

Sörsor

A HopTop elsősorban ale (felsőerjesztésű) söröket készít, azon belül is a prémium minőségű komlókkal készült, egyedi ízvilágú, különleges típusokat. Érdekessége ezeknek a söröknek, hogy nem adalékokkal érik el az egyedi ízeket, hanem a kifejezetten erre termesztett maláta és a komló által. Az üzemlátogatások alkalmával mindig tartanak erről bemutatót is, mert a laikus közönség nagyon meglepődik, amikor megszagolja a malátát és annak, füstölt sonka, vagy éppen csokoládé illata van…
Ez utóbbiból készül pl. a Midnight Express, ami a Guinness típusába tartozó sör, de van náluk a hidegkomlózott búzasörtől kezdve a manapság igen kedvelt IPA-ig sok minden. Az a tapasztalat, hogy mindegyik sörük megtalálja a közönségét.

Amit semmiképp ne hagyj ki

Ilyenből kettő is van, hiszen a Midnight Express díjat nyert Európa legnagyobb sörversenyén, a European Beer Star-on. Emellett pedig ott a közönség nagy kedvence, a Green Zone, ami a maga citrusosságával valóságos karriert futott be Magyarországon.

Persze, a hogy a többi sörfőző, Szami sem emel ki szívesen egyet-egyet a szortimentből: „De már rögtön eszembe is jut a többi sörünk, amiket most úgy érzek méltatlanul hagytam ki. Igazából azt tudom mondani, hogy egy ilyen kis magyar vállalkozásban, mint a mienk is mindegyik termék a gyerekünk, mindegyiket egyformán szeretjük, igazítgatjuk stb. A különbség inkább abban van, hogy a fogyasztók melyiket szeretik jobban. A sorrendiséget tehát az üzleti szempont adja, annak ellenére, hogy mi csak olyan söröket készítünk, amit mi is örömmel fogyasztunk.”

Sunset – egy kellemesen könnyed ízvilág a nem annyira keserű sörök kedvelőinek

HopTop Brewery (@hoptopbrewery) által megosztott bejegyzés,

Hol kapható?

Hála a több nemzetközi díjnak, a HopTop sörök sok helyen kaphatóak már. Palackozva a nagyobb kereskedelmi láncoktól, (METRO áruházak, Manna ABC, Bortársaság stb.) egészen a kisebb üzletekig (Budapesten és a vidéki városokban) is elérhetőek. Csapolt söreik szinte az ország egész területén elérhetőek az olyan nagyobb pubokban, sörözőkben, ahol nem csak nagyüzemi termékeket forgalmaznak.

Mire a legbüszkébbek?

A legnagyobb elismerés a már fentebb említett European Beer Star-on elért bronzérem. Ezen a versenyen több mint 2100 sört neveztek, és a többi versennyel ellentétben kategóriánként csak egyetlen arany, ezüst és bronzérmet adtak. A verseny magas színvonalát mutatja az is, hogy ha egyetlen sör sem éri el az elvárt minőségi szintet, akkor nem osztják ki a díjat – volt már erre is példa. Magyar sör egyébként először szerzett elismerést ezen a versenyen, így a Midnight Express az első és egyelőre egyetlen magyar sör, ami European Beer Star érmes.

Emellett a most februárban tartott dublini sörversenyről (Dublin Craft Beer Cup) is négy érmet sikerült elhozniuk – így minden nevezett sörük díjnyertes lett.

4 nevezés, 4 érem! 🙂 #craft #beer #kraft #dublin #awards #hoptop #hoptopbrewery #craftbeer #alltech

HopTop Brewery (@hoptopbrewery) által megosztott bejegyzés,

Tudtad?

Érdekesség, hogy HopTop sörfőzde alapítói nem voltak soha gerillák, vagyis olyan sörfőzők, akik nem rendelkeznek saját főzdével. Szami otthon kísérletezte ki kis mennyiségben az összes ma kapható HopTop sört. „A piacon kevesen ismertek minket, és mi sem ismertük a piaci szereplőket. Azt hiszem akkor kezdtek minket komolyan venni, amikor a debütálásunkkor megjelent söreink jó értékeléseket kaptak. Aztán a nemzetközi díjak már megkérdőjelezhetetlenné tették a minőséget, így ma már elfogadott és oszlopos tagjai lehetünk a magyar kisüzemi söriparnak.” – mondja.

Sörrajongók figyelem, most szavazhattok Magyarország legjobbjára! Ha Téged is érdekel, hogy ki kerül ki végül győztesként a 20 hely közül, kövesd figyelemmel a Flyerz Facebook oldalát, és ha Te is szeretnél beleszólni az eredmény alakulásába, voksolj Te is az online szavazásunkon! Az eredményhirdetés március 30-án lesz az Első Kézműves Sörfőzde és Kézműves Sör Díjátadó Gálán. Kattints és támogasd meg egy szavazattal azt, aki szerinted a legjobb!

TOP 20 Kézműves Sörfőzde

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .