FLYERZ REVIEW

Huncutkodj a pesti éjszakában! – Az ismeretlen görl kiállítás az MKVM-ben

vintageadbrowsercom

Amikor a mulatókról, varietékről és ezek történelméről van szó, mindenki rögvest Párizsra gondol és a Moulin Rouge-ra. Vagy a New York-i Boulevard-ra. Pedig Magyarországon ugyanúgy megvan a – minőségi – szórakozás gyökere, méghozzá világhírű helyszínekkel és szereplőkkel. Ha Te még nem ismered a görl-t akkor ezt pótolhatod áprilisig, az MKVM ’Az ismeretlen görl’ kiállításán. Nézd meg, hogyan huncutkodtak hajdanán az éjszakában!

www.pinterest.com

A mai Budapest Európa-szerte híres szórakozónegyedeiről és kultúrális találkozópontjairól. De hol voltak fővárosunk legmeghatározóbb mulatói és szimplakertjei? Hol lehetett megtekinteni a legjobb varieté műsorokat, és találkozhattak a népszerű táncosnőkkel, akik még a walesi herceget is ámulatba ejtették? Mindezekre választ ad a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum időszakos kiállítása, mely 2017. április 2-ig várja szeretettel és információkkal az érdeklődőket. A kiállítás kurátora, Molnár Dániel színháztörténész több közgyűjtemény és magángyűjtemények eddig ritkán, vagy egyáltalán nem látott és ismert kincseiből állította össze a tárlatot.

www.mkvm.hu

Az 1930-as években a lányokat – nem meglepő módon – ugyanaz a kérdés foglalkoztatta a leginkább, mint a mai fiatalokat: hogyan tudnának elhelyezkedni a médiában, fel-és kitűnni a sokadalomból azáltal, hogy híressé és népszerűvé válnak. Az akaraterő természetesen nem volt elég a közéletbe való berobbanáshoz, így a fiatal próbálkozók egy része varieté műsorokban, mulatókban kötött ki a színpadon – itt szórakoztatták a tehetősebb polgárokat. Így váltak a mulatók – szép magyar kifejezéssel élve: ’dancing’-ek – a magyar arisztokrácia és a külföldiek találkapontjaivá. Üvegszámra rendelték a pezsgőket, miközben a szórakozás és ismerkedés mellett fontos vagy éppen titkos beszélgetések folytak itt.

A magyar mulatók színvonala vonzotta a látogatók tömkelegét, nevüket egy napon említették New York, Párizs vagy London szórakozóhelyeivel. Ismerősen csendülnek számotokra az Arizona, vagy a Moulin Rouge nevek? Bizony, ezek voltak az élvonalbeli pesti lokálok képviselői, legendás korszakká varázsolva a főváros akkori pezsgő életét. A kulisszák mögé azonban kevesen pillanthattak be akkor is – minden hír a revüsztárokról, a parkettról és a műsorról szólt.

Az ismeretlen görl kiállításon a látogatók benézhetnek a színfalak, a parkettet az öltözőtől elválasztó függöny mögé; belebújhatnak a vendégek, de akár a sztárok és kartáncosok bőrébe is. A tüllbe-tollba öltöztetett lányok a kiállításon úgy is láthatók, mint ahogy a való életben vállalták magukat: teljes meztelenségükben.

A kiállításon Te is lehetsz ünnepelt sztár: használd a botot vagy a boát és pózolj a színpadon, majd töltsd fel fényképedet a múzeum Facebook oldalára (használd a #dancingamuzeumban hashtag-et). A kiállítás végeztével a fényképek közül nyertest választanak, aki a múzeum értékes könyvcsomagját veheti majd át.

Irány a legtovább nyitva tartó lokál, induljon a mulatás! Derítsd ki, kik voltak a magyar szórakoztatás ikonjai, sztárjai, táncosai, vagy éppen a lokál gazdag tulajdonosai! Hogy mitől vált luxusmulatóvá egy szórakozóhely, kiből lehetett ’görl’ és kiből nem, és milyen szálak fűzték a Horthy-családot a hírhedt pesti félvilághoz!

www.mkvm.hu

További információ a kiállításról az MKVM honlapján található itt, és itt.

A kiállítás megtekinthető: 2017. április 2-ig

MKVM Facebook: itt találod.

A borítókép forrása itt van.

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .