MOTORSPORTSPORT

HunGarian Baja – a színfalak mögött

Hb2

Lassan július közepét írunk, és a színfalak mögött már gőzerővel zajlanak a HunGarian Baja munkálatai. A tereprali világkupa sorozat egyik legkedveltebb állomását jelentő verseny előkészítésében évről évre jelentős szerepet kap a VERGA Zrt. (Veszprémi Erdőgazdasági Zrt.) is. Ugron Ákos Gábor vezérigazgatóval a háttérben zajló tevékenységekről, valamint a VERGA Zrt., és a HunGarian Baja kapcsolatáról beszélgettünk.

Hogyan alakult ki szoros együttműködés a Verga és a HunGarian VERGA Zrt. Baja stábja között?

A HunGarian Baja verseny útvonalának jelentős része a. működési területére esik. Így a kezdetektől elengedhetetlen volt, hogy aktív kapcsolat legyen a szervezők és a területen tevékenykedők között. A verseny útvonalának kitűzésekor mindkét fél arra törekszik, hogy a VERGA Zrt. erdőgazdálkodási, vadgazdálkodási érdekei ne sérüljenek, ugyanakkor izgalmas és különleges szakaszok tegyék kiemelkedővé az eseményt.

Idén már a 16. alkalommal rendezik meg a veszprémi lőtéren és környékén a világkupa futamot. Milyen munkával, plusz feladattal jár ez a VERGA Zrt-nek?

Idén is komoly versengés várható a trófeákért

A verseny időpontjának rögzítését követően kerül sor a pontos versenyútvonal meghatározására. Ez az adott időpontban folyó erdő-, és vadgazdálkodási munkák, egyéb feladatok ismeretében történik. A térképi felrajzolást követően a verseny előtti állapotok közös helyszíni bejáráson kerülnek rögzítésre, hiszen az eredeti állapot visszaállítása a futam lezajlásával meg kell, hogy történjen. A helyreállítási munkák elkészültével ismét közös, jegyzőkönyvvel dokumentált bejárásra kerül sor, mintegy lezárva az eseményt, ezek a munkák azonban zökkenőmentesen, jó együttműködésben zajlanak.

Mennyi háttérmunka és idő a szervezés? Vezérigazgatóként jelen van a futamon, meg szokta nézni a végeredményt?

Eddig még nem volt lehetőségem a futamon való részvételre, igaz hogy még csak tavaly félévtől látom el feladataimat az erdőgazdaságnál. A Zrt. fő feladata az előzetes egyeztetés, ami az útvonalakon kívül kitér a területhasználat módjára, az esetleges veszélyekre, különös tekintettel arra, hogy aktív katonai lőtéren folyik a verseny. Ezt a munkát jellemzően a helyi érintett egységek vezetői és a területgazdálkodásért, illetve az erdővédelemért felelős kollégák végzik.

Komoly feladat egy tereprali verseny

A MAMS Tereprali szakága elkötelezett abban, hogy az erdőgazdálkodás területén olykor tilosban járó motorosoknak legális alternatívát nyújtson. Garamvölgyi Zoltán HunGarian Baja főszervező Ugron úr több elődjével is együtt dolgozott – Zoltánnak az illegális motorsport tevékenység megfékezésében, a sportolók legális pályára terelésében is nagy szerepe van. Mit érzékelnek önök ebből?

Nehéz ezt megítélni, de az a tapasztalatunk, hogy jellemzően nem a sportolók jönnek az általunk kezelt területekre terepmotorozni, hanem hobbi-motorozók választják az illegális módot szenvedélyük kiélésére. Azt azonban fontos kiemelni, hogy a rendezett szövetségi háttér nagy segítségére van a kezelőnek a motorsport tevékenység mindenki számára vállalható módon való űzésének kialakításában.

A HunGarian Baja főszervezője egy személyben a MAMS tereprali szakágának vezetője is, aki már tizenhat esztendeje vállvetve tevékenykedik Önökkel. Milyen visszajelzéseket kapott a hivatalba lépése előtt a korábbi vezérigazgatóktól Garamvölgyi Úrról, milyen a személyes kapcsolata Zoltánnal?

Garamvölgyi Zoltán eligazítást tart

Nekem az a tapasztalatom, és minden bizonnyal elődöm Schumacher István is egyetért ezzel, hogy a szervezés során tartott egyeztetések alkalmával minden tekintetben korrekt és hatékony a két szervezet kapcsolata, akár a részünkről megfogalmazott igényekről, akár szükséges korlátozásokról van szó.​

Végezetül: Ugron úr vonzódik az autó/motor/tereprali sportághoz?

Solymári barátaim körében nagyon kedvelt a Forma-1, így arról szoktunk az autó/motor sportágak közül legtöbbet beszélgetni, de Szalay Balázshoz kapcsolódó ismertségem óta nagy figyelemmel kísérem az ő csapatának küzdelmeit is.

Forrás: Tóth Krisztián Márk / Fotók: HunGarian Baja

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .