Flyerz Magazin - MINDENHOL OTT VAGYUNK!
MotorsportSPORT

HunGarian Baja – Durva szombatot láthattunk

Palkó

Egy tereprali verseny mindig fárasztó, kiváltképp akkor, ha nem csupán önmagunkkal és a technikával, de még az elemekkel is duplán kell megküzdeni. Pontosan így történt ez a 2019-es HunGarian Baja szombati napján, ahol az extrém hőség mellett az erős széllel is harcolt a mezőny.

Kétszer 208 kilométer, plusz még 100 etap – ez várt arra, aki szombat reggel útnak indult a Thury vár elől. Elsőként az autósok kezdték meg a hosszú napot, ők voltak könnyebb helyzetben. A motorosok és quadosok, de a side by side mezőny jórészének a pénteki balesetből kifolyólag kimaradt a szuperspeciális szakasz, és így a terepviszonyokkal történő ismerkedés is. Sokan egyetlen teszttel a hátuk mögött vágtak neki a több mint 400 kilométer mértnek, és ez bizony komoly kihívást és izgalmakat ígért.

A Dakar szakaszok keménységével is vetekedő szombaton az autósok között először Orlando Terranova, majd Martin Prokop bizonyult a leggyorsabbnak. Terranovának úgy kell a győzelem, mint egy falat kenyér, hiszen csupán egy hajszálnyival van lemaradva az összetett világkupát vezető orosz kettőstől.

„Nehéz, de mindent egybevetve eredményes nap volt ez számunkra. Rettentően meleg volt, ami szintén nem könnyítette meg a dolgunk, és izgalmak is akadtak bőven: napközben elromlott az emelőnk, így ha kaptunk volna egy defektet, az a verseny végét jelentette volna. A pálya embert próbáló, mert magas koncentrációt igényel, ugyanakkor nagyon tetszik, kiváltképpen a patakátkelés.”

A világkupa győzelemre hajtó Terranova nyakában egy percen belül ott lohol Martin Prokop, aki természetesen szintén a győzelemért jött:

„Egy pillanatra sem lehet lazítani, a folyamatosan változó körülmények bennünket is próbára tettek. Úgy gondolom, nem vétettünk különösebb hibát, és a tempónk is rendben van, hála az új váltónak és a remek beállításainknak. Nem volt könnyű menet, mert elromlott a légkondicionáló berendezésünk, így a hőség nagyon leterhelt. Ma megpróbáljuk ledolgozni a hátrányunkat, és megnyerni a HunGarian Baja-t.”

A harmadik helyen álló világkupa éllovas Vlagyimir Vasziljev is erre hajt, ám Jakub Przygonskihoz hasonlóképpen neki sem telt egyszerűen a szombat:

„A nap első felének derekán összeszedtünk egy defektet, és miközben kereket cseréltünk, megelőztek bennünket Terranova-ék. Elsőként rajtoltunk el, még nem voltak a pályán nyomok, így történhetett meg, hogy ráhajtottunk egy éles kőre, ami kivágta a kerekünket. Egyébként is nagyon nehéz szakaszon vagyunk túl, és kicsit aggódom az abroncsok miatt, mert ez a pálya igazi gumigyilkos.”

A már említett lengyel Przygonski szintén győzelmi esélyekkel vágott neki a versenynek, ám egy fékhiba, és az azzal járó időveszteség miatt ennek alighanem búcsút mondhat. Magyar szempontból viszont nagyon is jól alakult a nap, hiszen Lónyai Pál és Horn Albert nagyot autózott, és a negyedik helyről várja a vasárnapot:

„Nagyon jó a verseny, világszínvonalú a rendezés, ezt mindenképp szerettem volna elmondani! Igazán élvezzük a pályát, ugyanakkor nagyon kemény munka volt végigcsinálni ezt az 500 kilométert, és még a rettentő meleg is még rátett egy kalappal. A mezőny nagyon erős, örülünk a negyedik helynek, és mindenképp szeretnénk is azt megtartani!”

Noha a motorosoknál a sötétedés miatt szakaszt rövidítettek, így sem volt sétagalopp a szombat a kétkerekűeknél:

A napot két név uralta: Adam Tomicek áll az élen, ám előnye csak alig több mint fél perc a Dakar élmenő Stefan Svitko előtt.

„Élvezetes szakaszokon vagyunk túl, a talajviszonyok változatosak, a pálya trükkös, egy ízben például hatalmasat ugrattam. Egyébként sem telt eseménytelenül a nap, küszködtem a gumikkal, emiatt volt egy bukásom is, de a nagy meleg is sokat kivesz az emberből.”

Stefan Svitko már rutinos HunGarian Baja résztvevőnek számít, többször versenyzett itt, sőt győzni is tudott: „Tempós köves szakaszok követik egymást, ami nem veszélytelen. Ettől függetlenül nem fáradtam el túlzottan, és nagyon jó napot zártam, igaz lehettem volna gyorsabb is. Vasárnap mindent beleadok!”  – zárta mondandóját a szlovák pilóta.

A harmadik helyen jelenleg Maciej Giemza áll – ő vezeti a világkupát -, őt a francia Benjamin Melot követi két és fél perces lemaradásban.

A side by side buggy-k mezőnyében szintén ádáz küzdelem zajlik, a záró szakasz előtt még három párosnak is valós esélye van a győzelemre. A sort Janus Van Kasteren vezeti, mögötte az I.O.B.C. sorozatból jól ismert Tomasz Bialkowskiék repesztenek, akiket a Szabó Gergő – Farnadi Ágnes kettős követ:

„Hogy milyen napot zártunk? Jót és nehezet. A pálya remek, nagyon élvezzük, de minden méteren piszkosul oda kell figyelni. Érdekesség, hogy a mért felénél elment a fékünk, majd meglepő módon szépen lassan visszatért a fékhatás, egész pályafutásom alatt nem tapasztaltam még ilyet. Holnap támadunk, este szeretnénk ott lenni a Thury várban, a dobogósok ceremóniáján.” – mondta el a népszerű magyar rallye versenyző, akit újabban egyre gyakrabban látunk TR versenyeken is.

Folytatás ma délelőtt, kétszer 82 kilométer szelektív szakasszal.

 

Tóth Krisztián Márk

Fotó: Sári Péter & Csatlós Norbert

Leave a Comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..