Flyerz Magazin - MINDENHOL OTT VAGYUNK!
KULTÚRA

Időutazás a legendák és filmsztárok szigetére – Irány Gozo

nyito-1
Málta testvérszigetén, mintha megállt volna az idő. Gozo a csend, a béke és a nyugalom szigete. Ha ide szervezünk kirándulást, biztos, hogy teljesen kisimult idegekkel megyünk majd haza.

legendáiról és nyugalmáról ismert szigeten már az első pillanattól kezdve más látvány fogad bennünket, mint például Máltán. Különleges mikroklímájának köszönhetően Gozo sokkal zöldebb. A szigetlakók többnyire mezőgazdaságból és halászatból élnek. Ez határozza meg mindennapjaik ritmusát. Az élet itt érezhetően lassabban telik, de ez kedvez azoknak az utazóknak, akik a napi sürgés-forgást egy kicsit a hátuk mögött hagynák.

Hondoq-öböl

Gozo dimbes-dombos tájait rejtett öblök, hatalmas barokk templomok, apró falvak, bájos, szépen rendbe hozott farmházak teszik igazán változatossá. Ezek a házikók egyre kedveltebb nyaralási formák nem csak a helyiek, de a külföldiek körében is. Nem csoda, hisz a 3-4 hálószobás, összkomfortos, medencés, kertes villák igazi búvóhelyül szolgálnak a pihennivágyóknak.

Gozo azonban nem mindig volt ilyen békés vidék

Történelme tele van színes legendákkal, nagy csatákkal és komoly építkezésekkel. A sziget egyik ismertebb elnevezése is egy legendából ered. A gozoiak még ma is sokszor Kalipszo szigetnek hívják az otthonukat. A legenda szerint ugyanis ez volt a híres nimfa szigete, ahol Odüsszeuszt hét éven keresztül fogva tartotta. Kalipszo feltételezett barlangja a sziget északi részén található Ramla-bay közelében.

Xaghra jellegezetes tornya – Mario Galea

Ahogy Málta történelmét úgy Gozoét is sok civilizáció, hódító alakította. Az első gozoi „telepesek” i.e. 3600-ban már komoly építkezésekbe kezdtek. Ma Xaghra városa mellett található az a Ggantija-temple néven ismert világörökségi helyszín, amit a tudósok a világ legrégebbi szabadon álló, ember alkotta építménynek tartanak. Az akkori népek elsősorban mezőgazdasággal foglalkoztak és termékenységkultusz uralta a hitvilágukat. Ezek a szakrális építmények is, melyekből még több mint 20 található az országban, ilyen vallási célokat szolgáltak.

Római hatások és értékek

A sziget életében nagyon fontos szerepet játszottak a rómaiak. Ők csatolták Gozot Máltához. A régi főváros, a Citadella egy római város romjaira épült. Később föníciai befolyás alá került a sziget. Gozo mai neve is ebből a korból ered. Feltételezhetően a föníciaiak gályái alapján Gwl névre keresztelték, amit a normann, majd később a castiliai uralom Gozová ferdített. A kis sziget lakói sokszor szenvedtek a betolakodók támadásaitól. Kalózok és török csapatok raboltak a szigeten.

Egy alkalommal szinte a teljes lakosságot elvitték rabszolgának. A megmaradt 200 főt a lovagok ettől kezdve törvényileg kötelezték, hogy az éjszakákat a Ciadella megerősített várfalain belül töltsék. A régi főváros ma már csak turisztikai látványosság. Sajnos egy jó része összedőlt egy 17. századi földrengés következtében. A mai főváros, Victoria körülöleli a régi városfalat.

Az Azúr Ablakon túl is létezik látnivaló

Gozot történelmi látványosságai mellett sokan természeti képződményeiért és kitűnő búvárkodási lehetőségeiért keresik fel. Néhány éve sajnálatos módon elpusztult a sziget egyik különleges természeti kincse, az Azúr Ablak. A természeti képződmény kialakulását és pusztulását is az erózió évezredekig tartó munkájának köszönhette. Hűlt helyét és a mélyben elterülő búvár merülőhelyeket azonban mind a mai napig évente sok ezren keresik fel. A sziklafalak mentén nagyon sok búvár merült alá, hogy a több mint 60 méter mély barlangok állat- és növényvilágában gyönyörködjön. A kevésbé merészek a szomszédos Inland Sea, belső tóról induló kishajókon szállnak vízre, hogy a sziklahasadékon átkelve csodálják meg a tengerpart hatalmas sziklaképződményeit.

Mesteremberek és finomások

Gozo gasztronómiája  is más egy kicsit, mint a fő szigeté. A főleg mezőgazdasággal foglalkozó helybéliek nagyon büszkék a gozoi kecskesajtra, aszalt paradicsomra és a különleges mézre.

Míg a férfiak a tengert járják a jó halfogás reményében, asszonyaik a hagyományoknak megfelelően készítik messzeföldön híres csipkéiket. A pamut és selyemszálból készülő kézimunkák hosszú hónapok, sőt évek munkái. Egyes mesterek munkái rendszeresen részt vesznek a brüsszeli csipkekiállításon.

A gozoi emberek hétköznapjain, életritmusán, nyitottságán érződik a vidéki emberek természetszeretete és a vallásosság. A házak ablakaiban úton-útfélen a legkülönbözőbb kegytárgyak, szentképek, a legszegényebb, legkisebb faluban is hatalmas barokk templomok hirdetik, hogy itt a hit nagy szerepet tölt be. A vallási ünnepek szinte egymást érik a nyár folyamán a sziget különböző pontjain.

Az aprócska szigetet nemcsak a turisták, de számos filmes produkció is felfedezte már magának. A Trója, a Trónok harca, vagy a híres sztárpár Angelina Jolie és férje Brad Pitt legutóbbi produkciója, a Tengernél számos képkockáján visszaköszön a sziget magávalragadó látványa.

Forrás: https://vjm.hu/

Leave a Comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..