Flyerz Magazin - MINDENHOL OTT VAGYUNK!
Flyerz SelectionNIGHTSHIFT

Ilyen hangzása van annak, amikor a kemény munka kifizetődik – Interjú Stormasound-dal

14615804_10153795456127251_3284232620263931924_o_Fotor

Manapság egyre ritkábban látunk olyan DJ-t a szakmában, aki tényleg hosszú évek után, kemény melóval jut el a laptopjától egészen a nevesebb partihelyek keverőpultjáig. Gombamód szaporodnak a zenei ipar ilyetén képviselői, egyre nehezebb ‘nagyot’ alkotni. Stormasound, azaz Torma Bence kijárta az utat a siker kapujáig – többek között erről is beszélgettem Vele, olvassátok – majd hallgassátok Őt, akár élőben is!

Stormasound, azaz Torma Bence

 

Mesélj egy kicsit magadról… Mikor döntötted el, hogy DJ leszel?

TB: Gyerekkorom óta nagyon közel állt hozzám a zene – a nagypapám a Magyar Rádióban csellózott, a nagymamám pedig ének-zene és nyelvtan tanár volt az általános iskolában. Így volt elég motiváció, hogy talán nekem is ezt az utat kéne választanom. A kezdetekben jártam külön órákra: zongorázni, szolfézsra, és a terveim között volt, hogy megtanulok gitározni is; mindemelett ott volt a sport az életemben, ahol szintén helyt kellett állni. És jött egy döntési helyzet: hogy melyik út legyen az enyém? Sport vagy zene? Úgy éreztem fiatalon, hogy a sport lesz az én utam és azt szeretném csinálni, a szüleim mindenben támogattak és segítettek.

Így kardvívó lettem. Folyamatos edzések voltak reggel és délután, hétvégén versenyek, majd 19 éves koromban történt egy baleset, ami sajnos kettévágta a kardvívó karrieremet. Közel 2 évig kerestem az utamat, hogy pontosan mit is szeretnék az élettől, “mi leszek ha nagy leszek”. Majd egyszer egy éjszaka, amikor elmentünk egy szórakozóhelyre bulizni, figyeltem a DJ- t ahogy zenél, ahogy írányítja az embereket a zenén keresztül, húzza a tömeget. Ott eldöntöttem: DJ akarok lenni!. Odafordultam a most már legjobb barátomhoz, és mondtam neki: “Ezt én is megtudom csinálni. DJ leszek.” Ő csak annyit mondott: “Csináld!”

Másnap kijózanodva átgondoltam, hogy tényleg szeretném-e és IGEN volt a válasz. Nekiálltam keresni azokat a lehetőségeket, ahol kitanulhatom a szakmát és azt aki elmagyarázza, hogy mégis mi az a “CUE” gomb vagy, hogy “LOOP”. Találtam is iskolát, de nagyon drága volt. Így kerestem egy olyan ismerőst aki tudna nekem kölcsönadni DJ eszközt. Találtam is egyet, azóta is nagyon jó viszonyt ápolunk és bármikor számíthatok rá, ha kérdésem vagy esetleg problémám adódna. Kibéreltem életem első lejátszóit: 2 db cdj-100-at és a hozzá tartozó keverőt egy teljes hétvégére… És elkezdődött a tanulás. Hétről hétre folyamatosan néztem, tanultam és próbálgattam a gombokat, hogy mi mire való, mit csinál, majd körülbelül 4 hónap intenzív tanulás után csináltunk egy DJ barátommal egy házibulit, amire nagyon sok barátunk eljött és hajnalig tartó buli kerekedett. Akkor döntöttem el, hogy DJ leszek.

Miért pont ezt a nevet választottad?

TB: Nagyon sokáig gondolkoztam, hogy mi lehetne a művésznevem és nem nagyon jött semmi olyan, amire azt mondtam volna, hogy “na igen, ez én vagyok”. Majd szintén a baráti körből jött egy meglepetés: az első lemeztáskám, amire az volt írva, hogy “Stormasound”. Úgy gondolták, hogy ez lehetne a nevem mert benne van minden, ami én vagyok. A nevem, a célom és amit képviselek. Így lett a nevem Stormasound.

Ma már szinte minden második fiatal lemezeket akar pörgetni. Hogyan lehet szerinted mégis kitűnni ebben a szakmában?

TB: Nagyon jó kérdés! Nagyon nehéz a helyzet, mivel mint mondtad is, minden második fiatal DJ akar lenni és azt az életet szeretnék élni, amit a TV-ben, fesztiválokon vagy akár a bulikban látnak. De a hozzá vezető utat nem hajlandóak megtenni. Tehát én úgy gondolom, a legelső és legfontosabb dolog ha valaki DJ/lemezlovas akar lenni, akkor hozzon egy döntést és tartson ki mellette akkor is, amikor mindenki más csak nevet rajta vagy ellenzi. Természetesen nem baj ha van érzéke hozzá, és hajlandó tanulni. Mindezeken kívül napjainkban már nem elég, ha valaki jól tud “keverni” vagy speckó trükköket tud a keverőpulton. Fontos, hogy legyen saját zenéd mert ott tudod igazán magadat adni és átvinni minden olyan érzést, ami téged jellemez… Legyen az bármilyen zenei stílus, a saját zene napjainkban nagyon fontos alapkő. Röviden: Gyakorlás, alázat, tisztelet, gyakorlás és még több gyakorlás.

????❤️ Best Party In Hungary❗️

Stormasound (@stormasoundofficial) által megosztott bejegyzés,

Ha kivételesen nem játszol és bulizni támad kedved, hová mész és kiket hallgatsz meg szívesen?

TB: Nem emlékszem már, hogy mikor buliztam egy jót! Ha jól emlékszem, a tavalyi Balaton Sound-on buliztam a Chocolate Pumára legutoljára. Ha szabadnapom van akkor keresem azokat a bulikat, ahol újat hallhatok egy kicsit – mást akár stílusban vagy előadásmódban is, így akár új ötletet is meríthetek egy következő zenéhez.

Hogyan kapcsolódsz ki ennyire felborult bioritmussal?

TB: Kikapcsolni teljesen nem tudok. Folyamatosan pörög az agyam, hogy mit kéne csinálni, hogy kéne feldobni egy bulit akár látványban-zenében, hogy a vendég vagy aki eljön egy bulimra akkor úgy menjen haza, hogy “igen ez nagyon jó buli volt”. De mindent megteszek azért, hogy egy picit el tudjak lazulni akár egy hosszabb átdolgozott hétvége után; néha elég annyi, hogy leveszem a hangot a telefonról és csak otthon a négy fal között egy film mellett a kanapén elnyúlva fekszünk a barátnőmmel, vagy pár napra kiszabadulunk a városból és pihenünk a medence partján.

Hol találkozhatnak veled legközelebb?

TB: A következő nagyobb szabású rendezvény ahol láthattok és hallhattok, az június 7-én, az Üllői út 661. alatt található új bárban: a PopCorner- ben lesz, ahol este 8-tól állok a DJ pultban és egy 6 órás lounge/deep house szettel készülök, ahol júniustól kezdve rezidensként viszem a csütörtöki bulikat.

“Folyamatosan tűzök ki célokat…” – Torma Bence
Mi az álmod?

TB: Nevezzük az álmot inkább céloknak. Mert konkrét álmom nincs. Nyilván vannak olyan “álmaim”, mint fellépni neves fesztiválon – például a Tomorrowland-on, de inkább céljaim vannak amiket szeretnék elérni. Folyamatosan tűzök ki célokat, ezzel is motiválva magamat és hajtani azért amit elterveztem. Úgy gondolom, hogy fontos két lábbal a földön járni és reális célokért küzdeni, mintsem olyan álmokba hajszolni magamat amihez egyenlőre nem látom az odavezető utat. Az irány jó! De ha túl sokat akarunk egyszerre, akkor felemészthet a csalódottság ha nem jön össze és ez tönkretehet mindent, amit addig felépítettünk.

Kik azok az előadók akikre felnézel illetve követed őket?

TB: Magyar viszonylatban a nagy “öregeket” szeretem, mint pl. DJ Lauer, Budai, Nikola, feltörekvők közül Immi V, DÄVD VAX. Náluk látom azt a bizonyos pluszt, ami ehhez a szakmához kell… Külföldi viszonylatban nézve meg Chocolate Puma, Prok & Fitch. És akit még ide tudnék sorolni, ő nem más mint Fedde Le Grand, iszonyatos energiákat mozgat meg 1-1 buli alatt és hihetetlen pörgős szetteket rak össze.

Stormasound elérhetőségeit itt találjátok:

Facebook
Instagram
Soundcloud
Mixcloud
Youtube

 

 

Leave a Comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..