Flyerz Magazin - MINDENHOL OTT VAGYUNK!
GASZTRO

INTERJÚ: Dr. Pühra Beáta, a Nyakas főborásza

r

Ugye te is ismered az Aligvárom fantázianevű bort? A Nyakas Pincészet tételei nagy népszerűségnek örvendenek, így most egy női borászt, a töki borászat vezetőjét faggattuk milyen is ebben a szép szakmában tevékenykedni.

Hogyan lett borász? Mindig is ezzel szeretett volna foglalkozni?

Amikor kellett az általános iskola után választani nagyon sok lehetőségünk nem adódott. Alternatíva volt a gimnázium vagy nőként egészségügyi irány, illetve az óvónői. Az egészségügyet kilőhettem, mert a vér látványától is irtóztam. Én az Alföldről származom, a határ melletti Bácsalmásról. Anyukám abban az évben másodállásban dolgozott egy borászatban itt. Nagyon megtetszett, ahogy anyukám mustot fokolt, nagyon elragadott a labor légköre, valamint az hogy mindenki vidám volt. Ekkor gondoltam, hogy elkezdem a Borászati Szakközépiskolát. Itt olyan szerencsém volt, hogy akkoriban még tényleg a régi nagy öregek tanítottak bennünket, amit nagyon imádtam. A szakma szeretete, a szakma alázata, amit ott át tudtak nekünk adni magával ragadott és már ott elhatároztam, hogy biztosan ezen a vonalon szeretnék érvényesülni. Innen már nyílegyenes út vezetett a Kertészeti Egyetemre, a doktori pedig már csak egy folyamodványa volt.

unnamed

Mit szólt ehhez az úthoz a családja?

Nagyapám pedagógus volt és kapott pedagógus földet. Tehát mindig volt hobbikertként szőlő, de paradicsom és fűszerpaprika is. Senkinek semmiféle ellenvetése nem volt. Utána pedig amikor látták, hogy élvezem és szeretem amit csinálok, mindenki drukkolt, hogy el tudjam kezdeni egyáltalán a pályámat.

Hogyan került kapcsolatba a Nyakassal?

Ez elég érdekes történet, ugyanis én ekkoriban már majdnem elhelyezkedtem és egy hetem lett volna egy másik borászatnál kezdeni. Az akkori tanszékvezető, Kállay Miklós javasolta, hogy mindenképpen nézzem meg a Nyakas Pincét, mert nagy lehetőségek vannak. Malya Ernő (Malya Ernő 2002-ben az „Év borásza” volt – a szerk.), akkor már rég itt volt és kereste az utódját. Ahova mentem volna az jóval kisebb, kevesebb hektárszámmal rendelkező borászat volt, így a Nyakas el is varázsolt. Hála Istennek felvettek, nőként bizalmat szavaztak. Ebben is nagy szerencsém volt.

7

Jelenleg mi történik Önöknél a borászatban? Milyen munkafolyamatok zajlanak?

A holnapi nappal befejezzük a szüretet, elég hamar jó sokat be tudtunk hozni. Valószínűleg lesz még vénasszonyok nyara, de most nem merünk kockáztatni. Nekünk is kicsit kevesebb mennyiség jött be az idén, mint amennyit reméltünk még az elején. Másfél-két hektárnyi mennyiséget kint hagyunk késői szüretre. A holnapi nap feldolgozzuk az utolsót, és ahogy kierjednek jön a munka dandár része. Elkezdjük a kénezés, az első fejtéseket, a derítést és a palackozásra való előkészítést.

Saját borászatban nem gondolkodott?

Volt amikor igen. Akkoriban 3000 hektóliterről indultunk. Most 14.000-rel rendelkezünk. Időközben szültem három gyereket, három fiam van. Aztán rájöttem, hogy én nagyon szeretem ami csinálok. Nem csak a borkészítés folyamatában veszek részt, hanem például a borbemutatókat is nagyrészt én tarom. Rájöttem, hogy nincsen rá időm. Ezt szívvel-lélekkel csinálva az én életembe már nem fér bele.

z

Mit gondol a frissen végzett borász generációról? Megállják a helyüket? Kellő szakmai tudással kerülnek ki az iskolapadból? Mostanában sok futószalagos képzés indul.

Én azt gondolom, aki futószalagos iskolapad mögül jön ki, azok között is van olyan, aki ha bekerül egy jó csapat mellé, ahol látja hogy a tudása nem megfelelő, akkor én azt veszem észre, hogy szépen el kezdik képezni magukat. Jó nagy indíttatás van bennük, kellő kíváncsiság. Aki szerintem komolyan gondolja az rájön, hogy ha nem megy és nem jár alaposabban utána, akkor belőle nem lesz olyan borász, aki jó borokat készít. Nem mondom, hogy nem találkoztam olyannal, aki rögtön nagy nózival kezdett, de az idő úgyis megmutatja ki való a pályára. Ehhez mindig alázat kell.

Mik a személyes kedvenc tételei?

Azt szoktuk mondani, hogy hét évente változik az ember ízlése. Mivel túlnyomórészt én fehérborokat készítek – illetve van rozénk – mindegyik borunkra azt mondjuk, amit elkészítünk, hogy a szerelem gyerekünk és az a szép és az a legjobb. Ha fajtát kellene mondanom, akkor én nagyon szeretem a rajnai rizlinget, amiből nekünk csak két hektárunk van. A Sauvignon Blanc-t is kedvelem, az is egy olyan fajta, amiről úgy gondolom, hogy bármikor és bármely borásztól szívesen megkóstolom. Amit észrevettem az utóbbi időben magamon, hogy kezdek a vörösborok felé is jobban nyitni. Ha nézem a borász társaimat, én bármelyik tételnél le tudok ragadni, ha annak megfog az illata, a zamata és tartalom is van mögötte. Ami örök szerelem az a pezsgő. Pezsgőből írtam a diplomamunkámat és a doktorim témája is ez volt és remélem egyszer itt a pincénél is elkészíthetem a saját pezsgőmet.

b

Leave a Comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..