Flyerz Magazin - MINDENHOL OTT VAGYUNK!
GASZTRO

INTERJÚ: Kardos Gábor – „Mád számomra a múlt, a jelen és a jövő”

10440787_628448717251310_5359464684396342179_n

Kardos Gábor is a jogász szakmát adta fel a borászkodásért. Nem ő az első. Jó váltásnak bizonyult, hiszen egyre ismertebb a kis vállalkozás, köszönhetően többek között a rendhagyó tételeinek, amiket érdemes megkóstolni.

Egy borász története általában úgy kezdődik, hogy adott volt egy családi kis pince. A te történeted hogyan kezdődött?

A család mindig borral foglalkozott. A rendszerváltás után apuék csináltak egy kis pincét, ahol még csak folyóbort készítettek, a saját területükön, a saját pincéjükben és ezt a saját vendéglátóegységükben értékesítették. A 2000-es évek közepétől apu egyre jobban belevont a családi vállalkozásba és ennek az lett az eredménye, hogy rábeszéltem, hogy kezdjünk el palackos borokkal is foglalkozni. 2008-ban létrehoztunk egy új céget, amelynek azóta is felesben vagyunk a tulajdonosai. Az az üzleti modell az, hogy édesapám a cég szőlészeti vezetője, én pedig készítem a borokat, illetve minden mással is én foglalkozom.

1

Mit jelent számodra Mád és a mádi terroir?

Szoktunk viccelődni, hogy Mád a világ közepe, de legalábbis egy kiemelt település. A legnagyobb Hegyaljai Hegyközség, több mint 1000 hektáron termesztenek a gazdák. A Pannon-tenger létezésének idején ezt a területet is víz borította és minden egyes dombocska, ami most megtalálható Mádon az egy kialudt víz alatti vulkán volt. A vulkanikus tevékenység miatt pedig egy nagyon gazdag közetaljzat található meg itt Hegyalján és ez a mineralitás adja a boraink ízgazdagságát. Az itt megtermett szőlők sokkal több nyomelemet tartalmaznak, mint máshol a világon.  Itt nőttem fel, itt jártam iskolába, innen tágult ki számomra a világ és ide is kanyarodtam vissza. Hiszen jogásznak készültem és ezt a munkát adtam fel a borászkodásért cserébe. Mád számomra a múlt, a jelen és a jövő.

A Furmint külföldi szakértők szerint is a világ legjobb fajtáihoz tartozik, még sem foglalja el az őt megillető helyét népszerűségben. Szerinted mi ennek az oka?

Azért, mert nagyon kicsi területen termesztik. Maga Hegyalja nemzetközi viszonylatban egy mikró borvidék. Például a bordeaux-i borvidék 120.000 hektáron terül el, addig Hegyalja 6000 hektáron, tehát itt erős méretbeli különbségek vannak. Ameddig vannak olyan fajták, amit a világon mindenhol termesztenek és ezek jellemzően a francia fajták, addig a Furmint Hegyalja sajátossága. Viszont egyre többen felfigyeltek rá és kezdtek a termesztésébe, de ez egy lassú folyamat.

6

Mit javasolsz annak, aki ezzel a szép szakmával szeretne foglalkozni? Hogyan induljon el az úton?

Több lehetőség van. Ha feneketlen pénztárcával rendelkezik, akkor érdemes jobb területeket megvásárolni Hegyalján, jó technológiával, jó pincével és megfizetni jó tanácsadókat, akik már bejártak egy szakmai utat. A másik lehetőség, hogy elkezdi az érdeklődő azt a szakmai tanulást, amit az egyetemeken vagy például a Soósban meg lehet tanulni. Ha valaki hozzáfog a borászkodáshoz azért jó kiindulópont, ha van mögötte borász végzettség vagy legalább az alapokkal tisztában van, amire például akár a Soós István Borászati Iskola is tökéletesen alkalmas.

Hogyan lettél Juniborász?

Egy kereskedőcégnél dolgoztam, ahol borokkal foglalkoztam másfél évtizedig. A Juniborászok nagyrészével régóta dolgoztam és napi kapcsolatban voltunk, többjükhöz baráti viszony fűz. Amikor megalakult a Junibor én is leadtam a jelentkezésem és másodszorra sikerült is a tagok közé bekerülnöm.

3

Milyennek tartod a mai borivó közönséget?

Vegyesnek. Nagyon sok rendezvényen veszünk részt, látszik egy konstans fejlődés, jó irányba halad ez a történet, bár kicsikét lassabban, mint amit egy borász vagy egy kereskedő szeretne. Ettől függetlenül abszolút pozitívnak látom ezt az előrelépést , az emberek érdeklődőek, egyre többen keresik az érdekességeket. Látszik, hogy van igény a bor iránt és nem csak a tokajiak felé nyitnak.

Nagyon kedvelem a Tündérmese elnevezésű borodat. Mesélnél róla és a megszületéséről?

Nagyon letisztult kis portfólióval dolgozunk. Van egy alapborunk a száraz kategóriában, a Ziccer, ami egy Furmint-Hárslevelű-Muskotály házasítás. Ez a tétel kicsit bohókásabb, könnyedebb, fiatalosabb. Illetve van a Supreme Birtokbor, amit szintén minden évjáratban készítünk, csak saját alapanyagot használunk fel. Ez már egy komolyabb, tartalmasabb száraz fehérbor. A piramis csúcsán a szárazaknál pedig a Betsek és a Padihely helyezkedik el, amik dűlős tételek és kizárólag nagy évjáratban, limitált mennyiségben készítünk. Az édes boroknál pedig a Tündérmese az a standard késői szüret kategóriánk, amit minden évben megalkotunk, általában 100g/l beltartalomra erjesztjük. Nincsen egy fix receptúrája, hogy milyen szőlőfajtát használunk fel, hanem mindig a természetre hagyatkozunk. Amelyik fajta jobban töpped az adott évjáratban, azt válasszuk ki és használjuk fel alapanyagnak. Jelenleg a 2015-ös évjárat van forgalomban, ami 70%-ban Furmintot, 30%-ban Muskotályt tartalmaz. Tartályos erjesztésű, mert ennél a tételnél elzárkózok a hordóhasználattól, hogy minél frissebb, roppanósabb maradjon.  Az első szürettel egyidőben született a kislányunk Tünde és róla neveztük el ezt a bort. Ugyan csak az első évjáratot szerettük volna így elnevezni, viszont mind a partnerek, mind a fogyasztók megszerették és maradt a név. A cél az volt, hogy egy gyümölcsös, jóivású, friss és nem túl nehéz desszertbor szülessen meg. Nem szerettünk volna abba a hibába beleesni, mint a villányiak, hogy „Nagy test, nagy élvezet”, hogy minél nagyobb alkohollal, minél koncentráltabb ízvilággal rendelkező borokat készítsünk. Hegyalján is beindult ez a számháború, hogy magas g/l cukortartalmú szamorodnik és aszúk születnek. Mi inkább arra fordítottuk a hangsúlyt, hogy egy jó bisztró desszert bort tegyünk le az asztalra és ez nekünk bejött. Pont a DiVino kapcsán is tapasztaltuk azt, ha valaki iszik egy desszert bort, legyen az egy tartalmas szamorodni vagy aszú, utána nem tud többet meginni belőle. Én viszont egy olyan tételt szerettem volna megalkotni a Tündérmesével, hogy aki iszik egy pohárral, az nyugodtan tudjon belőle akár többet is fogyasztani.

5

Neked melyik a kedvenc borod önmagadtól és más borásztól?

Mindig más, az ember mindegyik gyermekét kedveli. Idén elsőnek készítettünk habzóbort, ami a Mad Kiss nevet kapta, egy kis szójátékkal utalva a földrajzi helyre. Most pont ezt szeretem a legjobban, mert alacsony alkoholtartalmú, frissítő, 30 fok feletti hőmérsékletben kifejezetten üdítő jelleggel szívesen fogyasztom. De nemsokára hozzuk ki a 2013-as Supreme-t, amire nemrég kaptuk meg az engedélyt. Most éri el azt a palack érettséget, hogy egyre jobban tetszik. Szerintem az eddigi legszebb birtokborunk lett. Ezen is látszik, hogy fiatalok vagyunk, de évről-évre több tapasztalatot szerzünk.  Egyébként nagyon szeretem az egri borokat. Gál Titinek és Bukolyi Marcinak vannak nagyon szép tételei, Kékfrankosok, Pinot Noir-rok. Egyre szebb Bikavérek kerülnek ki a piacra. Szekszárdnál is a Kékfrankosban látok nagy potenciált.

Leave a Comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..